tak jak bojujete s IPv6 když zítra tu máme světový den IPv6? Zítra se zpřístupní spoustu služeb na IPv6 a to na stálo, ne jenom na den jako tomu bylo v minulích letech.

http://www.test-ipv6.cz

Vaše IPv4 adresa ve veřejném internetu je xxx.xxx.145.2

Vaše IPv6 adresa ve veřejném internetu je xxxx

Celosvětové spuštění IPv6 proběhne 6. června 2012. Dobrá zpráva! Po celosvětovém spuštění IPv6 bude váš prohlížeč na tomto počítači v této lokalitě fungovat bez problémů.

Gratulujeme vám! Zdá se, že máte funkční IPv4 i IPv6 připojení. Pokud budou webové stránky publikovány přes IPv6, bude je schopen váš prohlížeč přes tento protokol zobrazit. Váš prohlížeč preferuje protokol IPv6 před protokolem IPv4, to je předpokládaný výsledek.

Váš DNS server (možná provozovaný Vaším poskytovatelem připojení) má přístup přes IPv6.

Vaše skóre

10/10 stabilita a připravenost pro IPv4, když poskytovatelé obsahu poskytnou IPv4 i IPv6

10/10 stabilita a připravenost pro IPv6, když poskytovatelé obsahu poskytnou obsah jen skrz IPv6

Klikněte pro zobrazení testovacích dat

(Aktualizace stavu připravenosti na IPv6 na serveru dokončena)

sorry lidičky, netušil jsem že při úpravě ankety se vyresetuje. Prosím o znovu hlasování všechy. děkuji

Vaše skóre

10/10 stabilita a připravenost pro IPv4, když poskytovatelé obsahu poskytnou IPv4 i IPv6

0/10 stabilita a připravenost pro IPv6, když poskytovatelé obsahu poskytnou obsah jen skrz IPv6

:

Jinak zajimava zkusenost s IPv6 vs WIN7. Mel jsem nejakou dobu nachozenou IPv6ku a pak z duvodu vlozeni WIFI routeru (IPv4) jsem si ji zase vypnul. NA PC s WIN7 jsem IPv6 zase smazal, kazdopadne si ty blby wokna nekde pamatujou ze tam nekdy v6 byla a dostat se na nektery stranky je obcas celkem porod. Treba ted mi blbne blog na i4.

mno vidíš to, já si proti dialum na bránu nastavil IPv6 a jde vždy jenom chvilku. Pak se k nim nedopingnu. Musel jsem experimentálně upravit ohlašování do sítě nebo jak se to menuje aby IPv6 drželo.

sleduje někdo tu konferenci? neni to poprvé co to vidim ale maji tam defaultní routu jako 2000::/3. Já chápu co tim mysleji ale nebude to do budoucna problem? Až bude potřeba jít na 2001::/3 protože se IPv6 pořádně rozjede tak mám smůlu protože jsem si nastavil něco co nějakýho magora od cisca napadlo??

Ale ved subnet 2000::/3 má rozsah

2000 - 3fff

a keď si pozreš rozdelenie IPv6 adries tak zistíš že zvyšok mimo tohoto subnetu do/z public internetu routovať nemusíš .

kuva to je bordel.

Mna skor zaujima ten prechod....paralelny s IPV4 a IPV6...to bude radosti.

sleduje někdo tu konferenci? neni to poprvé co to vidim ale maji tam defaultní routu jako 2000::/3. Já chápu co tim mysleji ale nebude to do budoucna problem? Až bude potřeba jít na 2001::/3 protože se IPv6 pořádně rozjede tak mám smůlu protože jsem si nastavil něco co nějakýho magora od cisca napadlo??

2001:: a 2002:: a asi i 2003:: se už dávno používají. Uleknutí se tu už asi vysvětlilo.

Ono to má historii. Ty první tři bity (kde je nyní 001) je jakýsi level a strategie jak je dělena ta IPv6 adresa. Myšleno, že LAN část má /64 a typický uživatle clekově ideálně /48, ISPík /32. Pokud se časem ukáže, že toto se nepovedlo, tak se bude volit jiný dělící strategie a pak se povýší číslo v těch prvních třech bitech. To je původní účel toho a také důvod, proč se defualt brána psala ve formátu 2000::/3, protože jiné IPčka se stále nepřidělují. Nicméně i toto už v nějakém RFC před časme změnili a správně napsaná defualt gejt má být aktuálně pro ::/0 (nicméně tuna krabic ji takto nerozdejchá a drží se zuby nehty toho 2000::/3).

mno tak toho se zrovna nebojim protože máme všude routing tak jenom rozhážu přidělenej /48 prefix na /64 a dám je všude po síti tak jak tam jsou IPv4 adresy. Defakto jeden sajt včetně klientů za jeden den je hotovej. Už jsem to chtěl udělat dávno ale neměly jsme připravenej shaping pro IPv6 což už teď po přechodu na systems4isp je hračka takže se do toho pustíme.

2001:: a 2002:: a asi i 2003:: se už dávno používají. Uleknutí se tu už asi vysvětlilo.

Ono to má historii. Ty první tři bity (kde je nyní 001) je jakýsi level a strategie jak je dělena ta IPv6 adresa. Myšleno, že LAN část má /64 a typický uživatle clekově ideálně /48, ISPík /32. Pokud se časem ukáže, že toto se nepovedlo, tak se bude volit jiný dělící strategie a pak se povýší číslo v těch prvních třech bitech. To je původní účel toho a také důvod, proč se defualt brána psala ve formátu 2000::/3, protože jiné IPčka se stále nepřidělují. Nicméně i toto už v nějakém RFC před časme změnili a správně napsaná defualt gejt má být aktuálně pro ::/0 (nicméně tuna krabic ji takto nerozdejchá a drží se zuby nehty toho 2000::/3).

jasný, takhle to chápu. Dál budu dávat ::/0

Nicméně ISPík dostává /48 případně /32 podle velikosti a koncovej zákazník /64. Je to k dohledání i na RIPE. Je důležitý rozlišovat kdo je koho zákazník. Například dial telecom dostane /32, my od něj /48 a dál to dáváme konečnému zákazníkovy na /64. Konečným zákazníkem myslím domácnost.

Ano, ty jsi z pohledu Internetu a jeho řídících organizací chápán jako koncový zákazník (zákazník dialu), proto ti dá dial /48 a ani o píď víc (po poradě s RIPE může dát /47). Nejsi chápán jako ISP, proto nemáš vlastní /32 příděl od RIPE a od toho se to celé odvíjí (a v souvislosti s tím jen upozorňuji na chystnaou novelu telekomunikační regulace v rámci EU, která v tom udělá pěkný bordel, protože na základě ní defacto budeš provádět nelegální podníkaní, jako 90% ostatních podobných, doufejme, že se EU včas rozpadne).

S tím jedním /64 na domácnost pozor, už jsem s tím párkrát narazil ve spojitosti s mobily. Řada mobilů, pokud uvidí IPv6 a funkční DHCPv6 v lokální síti, tak automaticky začne vyžadovat přidělení celé /64 jen pro sebe a třeba některé semsungy, dokud ji nedostanou, tak přestanou úplně fungovat na síti i třeba jen po IPv4, Velice vtipné. Pokud LAN nemá DHCPv6, ale jen bezestavovou konfiguraci, tak to nedělaly a vzaly si poctivě jedno IPčko. Takže proto raději dávat koncákovi /60, ať si s tím neěco může udělat, třeba i jedne oddělený segment pro návštěvy atd (dokud se krabičky nenaučí dělat překlad prefixůy.

což ale /48 pro ISPíka neni limitující když po hruhým výpočtu je prostor pro 65 tisíc domácností. DHCPv6 nasazovat nebudu. Bude se používat bezestavová konfigurace.

A co že to budeme provádět nelegálního? myslíš asi to využívání těch IP adres? Co když si je na isp-servisu koupim a budu míst svůj /48 prefix?

ee, DHCPv6 použi u seba na sieti . Pošleš ním klientovi na router jeho subnet + spojovačku a u klienta bezstavovu , tam DHCPv6 nemá zmysel a norobí to len problémy.

A co že to budeme provádět nelegálního? myslíš asi to využívání těch IP adres? Co když si je na isp-servisu koupim a budu míst svůj /48 prefix?

Nejde o IPv6, jde obecně. ISP je ten, kdo poskytuje služby připojení k ïnternetu a splňuje některá kvalifikační kritéria. například je členem RIPE (pak ani nebudeš mít aspoň problémy s IP adresami).

Jsou tam další požadavky, které dusí hlavně firmy typu one-man-show. Inu, v rámci "boje proti teroristům", "více spokojených a chráněných zakazníků" a dalších, si pár velkých chce prolobovat základ k ztížení existence nepohodlné konkurence (ono to je mířeno globálně, takže řada alternativních telefonních operátorů bude dušeno, tkaové SkypeOut skoro nelegální, ...). Uvidíme, a se to dostane na přetřes komise a veřejného připomínkování. Bavím se o požadavcích na poskytovatele veřejných sítí, ty neveřejné jsou "relativně" v klidu. Ale to je dost mimo téme subjectu, to bych nechal být.

ee, DHCPv6 použi u seba na sieti . Pošleš ním klientovi na router jeho subnet + spojovačku a u klienta bezstavovu , tam DHCPv6 nemá zmysel a norobí to len problémy.

Stále řada krámů nepodporuje bezestavovou konfiguraci třeba pro získání DNS, takže DHCP minimálně pro toto je potřeba nebo chceš provozovat DNS na well know site local adresách, které máme nějakou dobu zrušeny? Je fakt, že řada zařízení to ani jinak neumí, takže stejně nějak musím držet je pro vykopávky v síti (fec0:, fec0:, fec0:). :-(

Opravdu bych se snažil nezazdít si IPv6 tím, že dám na domácnost jednu /64 a konec. Jeden argument - segment pro návštěvu, co chci mít oddělený od svého domácího zazněl. Jiný - měl jsem v ruce router s plnou podporou IPv6 fungoval tak, že neuměl udlat bridge mezi LAN a Wifi, pro každý chtěl zvlášť prefix a pár podobných by se našlo (kolega ot přitáhl z číny v rámci průzkumné mise, ten krám uměl pouye IPv6, byl určen pro vnitřní jejich trh). Známej mi už hlásil něco podobného pro nějaký DLink nebo tka, když se na něm zaplo IPv6, tak oddělil wifi a LAN od sebe a pro každý chtěl samostatný segment (pak jak na IPv4, tak i IPv6).

Čili bych bly k domácnosit velorysejší. Dobrá, původní záměr tvůrců Ipv6, že každá rodina bude mít svůj /48 nesplním, když sám mám jen ten /48, ale i umírněnější návrhy v RFC hovoří o /56 nebo /60 pro rezidentní domácnost. Nebo klidně můžu dávat zatím ten jeden /64, ale přidělovat patříčně s dírama (jak je v souladu s alokačnímy požadavky RIPE), abych mohl přidat domácnosit navazující blok, takže dokud půjde, budu dávat /64 (pokud jim nechci dát víc hned), ale budu dělat díry a přidělovat dalším v skoku /56. Když někdo bude potřebovat, přidám mu navazující blok a když mi segmenty dojdou a nezískám nové, tak začnu zahuštovat a přidělovat v mezikroku /57 atd.

Mylsím, že cpát jim jen /64 jeden vedle druhého, tak jednoho dne narazím stejně jako GTSka, která na spojováky pro IPv6 tlačila spojovací segment /127 a trvalo dost dlouho vysvětlit, že každý nemá Cisco a dokud ama nebude aspoň /126, tak to BGP OK nepojede.

hmm ne, na DNS prdíme. Dokud to microsoft neodladí, tak se používá DNS na IPv4 a já věřim že to ne win8 který klepou na dveře bude opraveno.

DNSv6 neni zatim potreba v4 to dokaze take spravne nasmerovat. Ale je zajimavy se na "svet" kouknout z druhe strany a kompletne si zakazat v4 a jet chvilku jen v6

📡 Telekomunikace.cz