A co že to budeme provádět nelegálního? myslíš asi to využívání těch IP adres? Co když si je na isp-servisu koupim a budu míst svůj /48 prefix?
Nejde o IPv6, jde obecně. ISP je ten, kdo poskytuje služby připojení k ïnternetu a splňuje některá kvalifikační kritéria. například je členem RIPE (pak ani nebudeš mít aspoň problémy s IP adresami).
Jsou tam další požadavky, které dusí hlavně firmy typu one-man-show. Inu, v rámci "boje proti teroristům", "více spokojených a chráněných zakazníků" a dalších, si pár velkých chce prolobovat základ k ztížení existence nepohodlné konkurence (ono to je mířeno globálně, takže řada alternativních telefonních operátorů bude dušeno, tkaové SkypeOut skoro nelegální, ...). Uvidíme, a se to dostane na přetřes komise a veřejného připomínkování. Bavím se o požadavcích na poskytovatele veřejných sítí, ty neveřejné jsou "relativně" v klidu. Ale to je dost mimo téme subjectu, to bych nechal být.
ee, DHCPv6 použi u seba na sieti . Pošleš ním klientovi na router jeho subnet + spojovačku a u klienta bezstavovu , tam DHCPv6 nemá zmysel a norobí to len problémy.
Stále řada krámů nepodporuje bezestavovou konfiguraci třeba pro získání DNS, takže DHCP minimálně pro toto je potřeba nebo chceš provozovat DNS na well know site local adresách, které máme nějakou dobu zrušeny? Je fakt, že řada zařízení to ani jinak neumí, takže stejně nějak musím držet je pro vykopávky v síti (fec0:, fec0:, fec0:). :-(
Opravdu bych se snažil nezazdít si IPv6 tím, že dám na domácnost jednu /64 a konec. Jeden argument - segment pro návštěvu, co chci mít oddělený od svého domácího zazněl. Jiný - měl jsem v ruce router s plnou podporou IPv6 fungoval tak, že neuměl udlat bridge mezi LAN a Wifi, pro každý chtěl zvlášť prefix a pár podobných by se našlo (kolega ot přitáhl z číny v rámci průzkumné mise, ten krám uměl pouye IPv6, byl určen pro vnitřní jejich trh). Známej mi už hlásil něco podobného pro nějaký DLink nebo tka, když se na něm zaplo IPv6, tak oddělil wifi a LAN od sebe a pro každý chtěl samostatný segment (pak jak na IPv4, tak i IPv6).
Čili bych bly k domácnosit velorysejší. Dobrá, původní záměr tvůrců Ipv6, že každá rodina bude mít svůj /48 nesplním, když sám mám jen ten /48, ale i umírněnější návrhy v RFC hovoří o /56 nebo /60 pro rezidentní domácnost. Nebo klidně můžu dávat zatím ten jeden /64, ale přidělovat patříčně s dírama (jak je v souladu s alokačnímy požadavky RIPE), abych mohl přidat domácnosit navazující blok, takže dokud půjde, budu dávat /64 (pokud jim nechci dát víc hned), ale budu dělat díry a přidělovat dalším v skoku /56. Když někdo bude potřebovat, přidám mu navazující blok a když mi segmenty dojdou a nezískám nové, tak začnu zahuštovat a přidělovat v mezikroku /57 atd.
Mylsím, že cpát jim jen /64 jeden vedle druhého, tak jednoho dne narazím stejně jako GTSka, která na spojováky pro IPv6 tlačila spojovací segment /127 a trvalo dost dlouho vysvětlit, že každý nemá Cisco a dokud ama nebude aspoň /126, tak to BGP OK nepojede.