stepan.benes: nic nepochopils Štěpáne, psal jsem o předvídavosti, předvídat je nutno všechno. V případě paní to byla jistě její chyba, ale dobrý řidič musí počítat i s touto alternativou. Pokaždé když míjíš nějaké auto, měl bys počítat s tím, že se u něj může něco stát. Neustále bys měl mít přehled kam se vrtnout kdyby...
Tohle Vás v autoškole neučili?
Tohle snad nemá cenu ani komentovat. Zkus si nejdřiv něco zjistit o reálných reakčních dobách oko - mozek - ruce, pak chvíli počítej ...
Radši k tématu, projdu co jsem vlastnil, nebo aspoň řídil či zkoušel:
Dacia Duster - super poměr cena/výkon, vzhledem k ceně se to člověk tolik nebojí a dovolí si jít do extrémů, což ne vždy dopadně dobře. Schopnosti omezené, hodně vadí nekrytý výfuk. Nedíval jsem se ještě, zda to v nové generaci nevyřešili.
Subaru Forester - super auto jak silnici, tak do térénu. Je na 4x4 lehký a v terénu to "odtancuje", prostě lehká váha. Diesel fajn, moje volba je XT 8)
Hyundai Terracan - těžká váha - stará poctivá žebřina, 3l motor, LaPlace na 4x4. Při dobrém obutí dokáže dost, limituje ho těžší váha, párkrát jsem ho kopal z bahna, jednou z hnoje. Chyběly mi nápravové uzávěry.
Suzuki Samurai/Jimny - výborná volba do térénu, naopak muší váha jedny z aut s největší prostupností, zvlášť Samurai je nezmar, na silnici to moc není, takže jedině pokud v terénu budete aspoň 20 procent času.
Toyota Landcruiser - držák, pracant, v předchozí generaci stará dobrá mechanická práce. Když vyrazíte do světa, seženete náhradní díly uprostřed pouště, na Islandu, v džungli a snad i na Antarktidě
Nissan Patrol - klasika, ale já se za volant nevlezu, pokud máte 1.60m pak asi jo.
Nissan Navara - srdeční záležitost - po několika honičkách s vojáky na Doupově ji nemůžu ani objektivně hodnotit.
Nissan XTrail - pro mě docela zklamání. Impreza i Forester byli v terénu dál, zažil jsem flek, kde neprojel na místě, který projela Fábia.
Landrover Defender - další srdcovka, ale dál jak 20km po silnici bych v tom ject nechtěl
Landrover Discovery - moje příští auto ...
Range Rover - umí, ale kdo by s ním jezdil do terénu ? Snad nějakou starší ojetinu.
Lada Niva - poctivka, ale zase jen do terénu, na silnci rozhodně nee
UAZ Simbir - nezapoměl do toho někdo dát motor ? Auto, který mělo 3 poruchy na kilometr při testovací jízdě v autosalonu.
Možná jsem na něco zapoměl, nebo jsem s dalšími auty nenajezdil tolik, abych je nějak objektivně hodnotil. Berte v potaz, že v terénu je to především o odhodlání, ale když ho přeženete ...
Kolikrát člověk projede víc se starou plečkou o kterou se nebojí, protože položit na bok Range Rovera za 4 míče :
Další zásadní věcí jsou pneumatiky - s těma do terénu se nedá jezdit po silnici a naopak.
Když to vezmu kolem a kolem, plnotučný offroad jsme ve firmě vlastně nikdy pořádně nepotřebovali a když už, tak jednou za rok a to se vždycky našla nějaká dobrá duše z nějakýho offroad klubu, která nás ráda svezla upraveným Patrolem s metrovými koly.