Zdravím,
chci se s Vámi podělit o zkušenosti s amatérskou zafukovačkou. Ve středu, za šíleného počasí jsme zafukovali trasu o max. délce 435m.
- trubička 14/10, kabel 5.6-6.0mm TM0I, bez gelu (mazání), zafukovačka -> dvoudílná na průběžné kabely, vyvrtané otvory 6.5mm a 14mm plus pro kohout 1/2, kompresor PZ50 (5m3, 8bar), podavač -> moje ubohé ručičky.
- trasa - prvních 100m v rovině vč. hloubky, 30m drobné ohyby kvůli přechodu silnice, 80m v zeleni vč. zatáček a zbytek je trošku horší. Výkop byl docela dost přizpůsoben případnému foukání na delší vzdálenosti.
- prvních 140m jsem nastrkal bez vzduchu, dále 35m za pomocí malého kompresůrku (8bar, asi 290l/min <- na jedno naplnění jsem strčil 2-3m max.), zbytek jsem nastrkal za pomocí kompresoru PZ50. Dost vzduchu mi utíkalo kolem zafukovačky, protože moje těsnění není úplně dokonalé. Když jsem měl vzdálenost cca 380m, tak to šlo v pohodě, ale šlo by lépe, kdybych nemusel ležet v komoře (Sitel - SKO 2/4) a nohou držet zafukovačku. U vzdálenosti 400m jsem počítal každý metr a když jsme dojeli do konce, tak jsem byl moc rád. Když to šlo blbě, tak jsem mohl strkat rychlostí cca 4m/min. Posledních 260m jsme zafoukli asi tak za 30min čistého času. Zrovna ten čas jsem moc nehlídal, tak je to pouhý odhad.
- celková doba zafukování byla poměrně dlouhá protože jsem si chtěl vyzkoušet úplně všechno co mě napadlo (kolik dostrčím nejvíce bez vzduchu, kolik z malým kompresorem atp.)
- tento den nás čekalo další zafukování a to:
- trubička 14/10, mikrokabel průměr do 3mm (plášť PA), bez gelu (mazání), zafukovačka úplně stejná
- prvních 20m trasy samé ohyby, 30m přechod silnice, 100m rovina vč. hloubky
- docela velkou nevýhodou je průměr 10mm pro kabel o průměru 3mm. Nedávno jsem koupil MT 10/6 a do této trubičky se strkají mikrokabely úplně perfektně (kdysi jsme používali vnitřní průměr do 8mm
- prvních 50m úplná brnkačka, následujících 20m jsem vzdal, protože jsem po minulém zafukování na to neměl nervy a sílu. Vzhledem k tomu, že v ulici probíhali jiné zemní práce, tak jsem tam musel komplikovaně zajet s kompresorem. Kolega se dostrkal do vzdálenosti 100m, ale bylo to zničení kabelu.Jakmile jsem otevřel kohout více jak na polovinu a strkal, tak kolega nestačil odvíjet kabel z bubnu. Asi tak za minutu a 15s jsem měl 50m za sebou -> zafukování ukončeno