mpcz: Stáhl jsem si z mikrotik.com netinstall 5.17 (je tam jen jeden), rozbalil, spustil, nastavil v netbooting ip adresu. Zapl na lokální síti RB411L ale i přes funkční net boot na síti, naběhl uplně normálně ros. Tudíž bez jakéhokoli zásahu určitě RB411L jako první možnost nebrala start ze sítě ale z nand. Následně jsem RB411L vypl, zmačkl tlačítko a znovu zapl, po asi 5 s jsem tlačítko uvolnil a chvilku poté se již objevila v netinstallu a bylo možné na ni natáhnout systém. Upozorňuju že jsem nečetl manuál, ani návod k instalaci přes netinstall, prostě jsem to zkusil a mnou použitá kombinace zafungovala napoprvé.
pcwifi: net boot ale nemůže čekat 5-10s a pak startovat z flash, je to normální standarizovaný protokol. Požadavek na dhcp taky nestopneš po 2s i když víš, že tam dhcp server není. Musíš čekat jak pako 30s a pak si teprve systém řekne "aha, asi tu fakt dhcp server není". Nehledě k faktu že RB411L nestartuje 5s, tudíž pokud by nějakou dobu čekala jestli je na síti net boot, kde vezme čas na start systému?
Zdravím,
tak záhada je vyřešena.
- podíval jsem se na komunikaci na úrovni paketů a kupodivu to vypadalo, že komunikace začala, ale někdo ji v určité chvíli zablokoval. Tak jsem začal zkoumat kdo a zjistil jsem, že to dělá ESET SS. Samozřejmě, že jsem ho před tím vypl, ale jak to tak vypadá, volba "vypnout firewall" u ESETU znamená "vypnout něco a něco ponechat". Řešení je jednoduché, vlézt do pokročilého nastavení a v oddílu "integrace do systému" vypnout úplně a RESTARTOVAT. Pak vše funguje jak má. OS je staré dobré XP.
Zajímavé je, že to nefunguje ani na druhém NB, kde jsou WIN7. Tam ESET není. To musím ještě prozkoumat.
- těch Netinstallů je na jejich webu hromada. U každého RB je odkaz na "svůj" Netinstall, některý je v. 5.17 některý 5.18. Nyní máme verzi ROS 5.20. Není zcela jasné, jestli jsou odlišné verze od verze. Já jsem zkusil 5.17 a jede.
- odzkoušel jsem bootování. Bez toho tlačítka jsem se na Netinstall nedostal a čekal jsem asi 5 minut. U 411 i GROOVE i METALL se to chovalo tak, že jsem měl vypnuto, stlačil reset, zapl zdroj, ledka se rozsvítila, po pár sekundách začala blikat, pak zhasla. Teprve pak jsem pustil reset. Vždy v. 5.20. Za pár vteřin se objevila MAC adresa a už to frčelo.
Je samozřejmě otázka, co se staně, pokud bude zavedení systému poškozené. Je docela možné, že to na ten NETINSTALL skočí samo. Kdo ví? To ukáže až čas.
mpcz, 07.09.2012