To je blbost, ve vztahu k fakture sem to napsal jasen a po sedlacku.
Neco tvrdis a pak to zazdis ze si necetl cely. Ach jo. Vystavis fakturu a uvedes DPH, Aktalni datum.
Ja treba obcas objevuji prijate faktury z 1Q2015 a davam je do DPH ted 3Q2015, Dela to za mne externi ucetni firma.
Neni to problem je to v poradku.
Nacetl sis §2, ktery uvozuje co je predmetem dane a co predmetem dane neni.
Predmetem = na co se vztahuje DPH
No a treba tento §21 je jasnej, (ja si vubec myslim ze tohle problematika jak spraven presne a v cas odvest DPH,
je zbytecne svedena diskuze do nesmyslneho predpokladu a motani se v kruhu).
(1) Daň je plátce povinen přiznat ke dni uskutečnění zdanitelného plnění
nebo ke dni přijetí úplaty, a to k tomu dni, který nastane dříve, pokud zákon
nestanoví jinak. Plátce daň uvádí v daňovém přiznání za zdaňovací období, ve
kterém mu vznikla povinnost přiznat daň.
(5) V ostatních případech se zdanitelné plnění považuje za uskutečněné
a) dnem převzetí díla nebo jeho dílčí části při zdanitelném plnění
uskutečněném podle smlouvy o dílo,
b) dnem odečtu z měřicího zařízení, popřípadě dnem zjitění skutečné spotřeby
při dodání tepla, chladu, elektřiny, plynu, vody, odstranění odpadních vod a
telekomunikační služby, při přepravě a distribuci plynu nebo při přenosu a
distribuci elektřiny,
A aby si mohl odvest dan, tak MUSIS vystavit danovy doklad.
A priklad z praxe :
Nano energies (dodavatel elektriny) nebylo schopne nam predat vyuctovani spotreb elektriny za rok 2011 a 2012. Pry vycutovani(odecet meraku) nedodal PRE. Dokonce Nano poslalo v roce 2014 vycutovani a ani mi neprozradili, ze doplnili souhrne vyuctovani za predhazejii roky, proto je faktura tak draha. Musel sem na to prijti sam, ale neni to na zavadu, proste se to vyuctuje az pozdeji, dan se prizna az proti fakture,tedy daniovemu dokladu kde je dan rozuctovana
To je omyl. Vznik povinnosti odvést DPH je když něco dodáš, nebo vyfakturuješ. Přičemž je rozhodující co bylo dřív. Asi necituji přesně zákon, ale podstata je, že pokud dodáš službu tak musíš odvést DPH v daném období což je max dané čtvrtletí. Záleží jaký jsi plátce.
Nečetl jsem to podrobně celý, ale můj návod je. Vyfakturovat zákazníkovi cokoliv, třeba nějaké služby, ale s aktuálním datumem dodání. Aby se byl ochoten dohodnout tak bych to taky řešil 50% slevou jak tady padlo.