Na hromosvod nesmíš, dovnitř nesmíš, třetí možnost nevidím :-) mpcz to říká správně ... hromosvodář řekne prd. Toho zajímá hromosvod, ale ne to ostatní. Sám mám příklad - objednali jsme hromosvod na rodinný dvojdomek, kde máme stožárek. Ten tam byl už dřív, hromosvodař okolo něj chodil. A jak si myslíš, že udělal ten hromosvod? Jenom po hranách střechy natahal hliníkové dráty a na každém rohu udělal takový půlmetrový čuráček. Vše je v pořádku. Nebyl to začátečník ...
A ten mikrotik je kabelem (jeho stíněním) uzemněný na vnitřní rozvod. Ono už je z logiky věci jedno, jestli k tomu přiletuješ i ten výložník (pokud není spojen s hromosvodem). Když se nad tím zamyslíš, tak třeba alcomy se tak dělají. Dle nové normy nemáš mít stožár ani zařízení na něm spojené s hromosvodem, ale na ekvipotenciální svorkovnici domu. Do teď si ovšem nejsem jistý co to vlastně má být a hlavně kde to ty domy mají - podle mě kousek od konce hromosvodu (a je to spojené s kolíkem zásuvek). No a zemnícím kabelem té alcomy přizemníš i celou anténu vč. výložníku, ledaže bys to podložil izolátorem. Tedy uděláš vlastně to, co si myslíš, že nelze. S mikrotikem to ale neuděláš, ten je obecně zavřený v plastu ;-)
Proto se snaží získat informace i jinde. Můj pololaický názor, podpořený jednou zkušeností je, že je lepší použít slabší a nestíněné UTPčko. Ono se tak rychle přepálí, že funguje jako bleskojistka :-)
Pokud Vám jde primárně o to, jestli uzemnit nějaký držák či stožár, tak to Vám podá firma, která se zabývá hromosvody. Já si osobně myslím, že určitě nelze zemnit věci (držák, stožár, atd.), které jsou venku na vnitřní elektrické rozvody. :?