hmm, nemám dhcpv6 server v linuxu a sem trochu daleko od domova. Sem rád že sem si doma uzurpnul RBčko a šmudlim to tu na notebooku zapíchnutý v ethernetu :-)
Pokud jsi někde na cestách, tak se máš věnovat milence/menželce/sudu/... a ne nějakých pochybným RC od MKček. :-)
jinak ty časy nevim. Nejsem takovej odborník. Hmm ale jasně, asi by to mělo bejt podle lease time v dhcp serveru. Mohly by tam taky přidat, když už máme timeout, seznam s tím kdy to komu co dalo s odpočtem timeoutu od posledního dotazu. To by bylo hodně cool.
Tohle asi neprojde. Zkrátka bezestavové DHCP bylo určeno pro co nejjednodušší implementaci v krabicích, kdy nic si pamatovat nemusí a je na klientovi, aby v daných intervalech se dotazoval znovu... Myslím, že MK neimplmentuje důležitější věci, jak toto sledovátko IPv6 adres...
Jinak Win7, když jepolžka lifetime v DHCPv6 informační odpovědi přítomna, tak se v daných časech ptá znova, čili po přidání této položky a zapnutém logu máš problém také řešen.
To s tím win8, že to zahodí, pokud tam není timeout, je jen spekulace. Druhá možnost je, že si ty DNS otesutje a když nejedou, kašle na ně.
Máš nějaký vysvětlení na ty ostatní časy v ND?to RA Lifetime atd... něco sem o tom čet ale nějak moudrej z toho nejsem. Defakto to znamená že když to nechám v defaultu tak je to ok.
Některé jsou celkem zajimavé a některé věci tam i chybí...
Defualt hodonoty OK, na co se hodí šahat:
ra-interval - v jakém intervalu (volí náhodně) opakuje ohlášení routeru, pokud to jde přes wifinu, tak dávám kratší časy (10-60), kdyby se něco ztratilo.
ra-delay - minimální čas mezi dvěma vyslanýma RA, pokud o něj klient žádá, 3 sec asi v pohod,ě pokud na LAN není stovky klientů.
ra-lifetime - mělo by platit, že ra-interval-max<=ra-lifetime, bezpečnější (a doporučneo je) ra-interval-max<=3*ra-lifetime. Tohle říká, jak dlouho od slyšeného RA může klient tento router používat jako default bránu. Takže pokud se RA ztrácí a lifetime je malý, vypadává routing. Existuje krásná věc, pokud dáš lifetime na 0, tak se klient konfiguruje dle ohlášení RA, ale neroutuje přes tento router. Např se dá použít, že v netwatch hlídám dostupnost IPv6, když vypadne, skript shodí lifetime na 0 a klienti zahodí defualt routu na IPv6. IPv6 pak jede v rámci LAN sgmentu, ale řada implementací pro spojení mimo lokál přejde okamžitě na IPv4, takže ztráza IPv6 neznamená, že to chcípne kompletně.
reachable/retransmit time - přikazuje klientům, jak dlouho mají mít záznamy o sousedech v discovery jako aktivní/v jakém intervalu opakovat při neodpovědi detekci. Asi není důvod nastavovat.
Potom máš timeouty u volby prefixů, je tam default nebo můžeš pro každý přidaný prefix nastavit. Pokud v definici IPv6 adresy škrtneš advertise, přidá se do /ipv6 nd prefix s default hodnotama.
valid-lifetime - jak dlouho od poslendího RA může klient mít tuto adresu přidělenu (a přijímat příchozí spojení)), pak ji zahodí (pokud na ni nemá aktuálně otevřené spojení).
preferred-lifetime - jak dlouho od poslendího RA má klient používat adresu z toho prefixu při navazování nových spojení.
Asi nemá smysl měnit v jendoduchých aplikacích. Časy by měly být výrazně vtěí, než ra-interval-max
Já s tím čaruji tam, kde mám víc konektivit pro dynamické přečíslování. Mám linku A a B, každá linka má svůj prefix. V IPv6 mám adresy dány bez advertise a v /ipv6 nd prefix je mám uvedeny ručně. netwatch hlídá, zda jede linka A, když ano, v advertise prefix A propaguji s časy 1m a prefix B s 0 (klient prefix ignoruje). Když linka A chcípne, tak netwatch přehodí defualt routu na linku B a /ipv6 nd prefix prohodí časy prefix A 0, prefix B 1m. Klienti se přečíslují a jedou hned s novými adresami přes správbou linku. Aby loklní IPv6 komunkace jela bez přerušování, kleinti mají ještě prefix v ULA segmentu, který se nemění.