každý to dělá nějak... někdo doufá v jištění zdroje, někdo v to že se nic nepokazí a někdo jistí každý spoj zvlášť protože nechce aby vnitřní chyba jednoho zařízení způsobila zkrat a výpadek všeho. Každý si to dělejte jak chcete, ale pojistka přímo na terminálu baterie je základ. Ta pojistka se nedává na to aby vybavila při přetížení, ta pojistka se dává jako ochrana proti požáru. Vemte si takový debilní příklad... mucha či pavouk vám vleze do zdroje a chcípne mezi terminály baterie. Mrtvolka je vodivá jen tězce měřitelně, ale vodivá je a postupem času jak se to bude rozpadat a rozkládat začne být vodivá velmi dobře (má to něco společného s molekulární změnou a faktem že jsme tvorové na bázi uhlíku a uhlík je vodivý) Tehdy je dobré mít na baterce pojistku jen proto aby baterkou netekly tisíce ampér a nedošlo k roztavení kabelů či požáru. Pojistka se potom dimenzuje na proud, který tam nikdy nebude, ale baterie jej do zkratu zvládne alespoň 3x překonat. Pokud to bude baterka alá autobaterie klidně 80A pojistku...
Jednou se mi stala nehoda v racku - na dně racku byly 4 zaplavené olověné trakční baterie (48V) a APC ups. Některá baterie vlivem ventilátoru v UPS byla teplejší než zbytek, což pozvolně způsobovalo její degradaci o něco rychleji. Tento stav způsobil že se napětí na bateriích začalo rozcházet. Po nějaké době se jedna baterie vlivem degradace a sulfatace roztrhla, kyselina je elektricky vodivá a způsobila zkrat baterie o kostru a pojistka nevybavila, protože byla na špatném pólu. Baterie které byli ve zkratu 2, 3 byla prasklá přes kterou to šlo do zkratu a 4 byla přes pojistku v pořádku. Jedna z těch prvních dvou baterií ve zkratu vybuchla (vystřelená víčka baterie a kyselina v racku až na stropě). Samožřejmně žě baterie ve zkratu vybuchly, protože přetížením vařily a kyselina se odpařovala do vzduchu.
Když jsem tam došel panelák byl vzhůru nohama že to tam strašně smrdí a že asi uchází plyn, když jsem otevřel dveře od serverovny a vyvalil se na mě mrak kyselinové páry trochu jsem se nadechl a měl jsem co dělat abych doběhl ven a rozdýchal to.
Od té doby doporučuji baterie balancovat a raději jistit oba póly baterie a pokud nevíte zda nějaký pól náhodou není ukostřený ve zdroji. Ale jak říkám - nikomu to nenutím, klidně tvrďte dál, že pojistky na baterie nejsou potřeba - já jsem si taky myslel že se nemůže nic stát...