Okoune, byl jsi někde na nějakém setkání ISPA? Znáš někoho z nás osobně? Zkus někdy opustit svojí síť na pár hodin a přijeď se podívat, jak to funguje, jak věci děláme apod. Tvoje názory jsou zaujaté a do nebe volající bludy, které pramení z toho, že některé firmy jsou úspěšnější než jsi ty. A jednou z příčin je, ať s tím budeš nebo nebudeš souhlasit, tvoje uzavřenost vůči ostatním, protože máš pocit, že děláš všechno lépe. To nedělá nikdo, ani my v Grape nebo ISPA.
Letos jsem v oboru 10 let a prošel jsem si vývojem od pučmidráta na pozici technického řiditele, aniž bych přitom někomu lez do prdele a vím, že jsem si svojí pozici zasloužil. Téhle pozice a znalostí jsem dosáhl mimo jiné i díky tomu, že jsem je sdílel s ostatními a ostatní je sdíleli se mnou. Kdybych se uzavřel do svého světa, kde jsem já ten nejlepší a nejdokonalejší, nikdy bych takových věcí nedosáhl. Ještě než vznikla ISPA, tak několik desítek poskytovatelů se k nám jezdilo dívat, jak to děláme a na oplátku to ukazovali i oni nám. Tato otevřenost nám přinesla mnoho zkušeností a obohatila nejen nás, ale i ty druhé. A vůbec není potřeba koukat na to, že někdo dělá 95% věcí lépe než ten druhý, každý má většinou něco, v čem je dál než ostatní. Když si od každého vezmu pár % z toho, co dělají lépe než my, budu mnohem dále.
Spousta lidí mě tu zná osobně, stejně jako x dalších lidí, kteří v ISPA působí. A všichni potvrdí, že nemám problém sdílet informace a otevřeně mluvit o věcech, které řešíme. A ač nejsem třeba takový řečník jako je Štěpán (mluvení k lidem mi nikdy moc nešlo), tak za mě mluví práce, která po mně zůstává. A dost mě uráží, když někdo naši práci haní, když jí ani nezná a označuje ji slovy, které s realitou nemají nic společného.
Kdybych byl v současné situaci v tvé pozici, tak bych sakra přemýšlel o tom, co budu dělat. Ale názor, když bude O2 chtít, tak nás sfoukne všechny, o tvém přístupu něco vypovídá. A i kdyby k tomu v budoucnu došlo, tak my alespoň můžeme říct, že jsme se to snažili změnit.