Ahoj,

mám RB 750 a používám ho jako obyčejný router. Router mi však padá (resetuje se) vždy, když je naplno zatížena vnitřní síť LAN přesouváním velkých souborů z jednoho PC do druhého. Resetuje se během přenosu velkých souborů cca každdejch 30s. Nevíte, kde je problém? Zkoušel jsem také zavést omezení přenosové rychlosti vnitřní sítě pomocí Queues, ale nejde mi zachytit palety vnitřní sítě, abych je mohl omezit. Nevíte, kde je problém? Ještě tomu moc nerozumím.

Moc díky za rady

zdroj? verze mk?

Zdroj (jestli je tím míněno napájení) je originální dodávané trafo s RB.

WinBox verze 6.9 (právě jsem aktualizoval), Firmware je 2.38 - to koukám, že už je novější.

Zdroj (jestli je tím míněno napájení) je originální dodávané trafo s RB.

WinBox verze 6.9 (právě jsem aktualizoval), Firmware je 2.38 - to koukám, že už je novější.

podivej se do logu, jestli tam nahodou neni nejaka pekna hlaska vystavtlujici reboot. Take bych tipoval problemy s napajenim. Pokud nemas jiny zdroj na otestovani, muzes pokusne napajet napriklad z 12V baterie (radeji 2 v serii).

A nemůže to být přetížením CPU, pokud jsou LAN eth porty spojeny v bridgi? Zkusil bych je z bridge vyjmout a sloučit pomocí master-slave..

o 5 dní později

Já bych to taky viděl na nějaký přetížení, protože jsem zjistil, že tenhle problém mám i na dalším Mikrotiku: OMN5HnD. Ale odborník ani pokročilý nejsem, zvážit to nedokáži. A čím by mohlo být způsobené to, že mi nejdou zachytit pakety uvnitř sítě LAN ? Jaký je rozdíl mezi propojením bridge, switch a master-slave?

Firmware jsem aktualizoval a nic se nezlepšilo. A zdroj jsem zatím neměl jak zkusit, ale pochybuji, že by byl problém v tom. Zdroj je to dost předimenzovaný a problém je i na jiných zařízení.

Díky za rady

Taky bych to viděl na zdroj. Bez zátěže má menší odběr a při zateží se zvýší a zdroj už to nestíhá krmi.

A pokud se to resetuje z jiného důvodu nejlépe přepnou logování na disk ad se po restartu nevymaže a prohlídnout si ho.

Při velkém zatížení i když je mikrotik přetížený se nerestartuje....tedy alespon by neměl.

Asi v tom moc velký rozdíl není funguje to skoro stejné bridge a master-slave port

ale pokud je chceš porty jen switchovat je asi čistčí řešení použít master-slave

o měsíc později

Zatím jsem neměl možnost vyzkoušet jiný zdroj.

Je možné prozatím nějakým způsobem omezit rychlost přenosu z maximálních 100 Mb na třeba 50 Mb? Jak jsem psal dříve, neumím odchytit pakety unitř LAN, abych na ně mohl dát nějaký omezení.

A ještě bych se chtěl zeptat, jak přepnout logování na disk.

Díky

Na logování na disk jsem již přišel.

Při pádu to píše:

Mar/22/2014 22:57:10 interface,info 2-LAN-telefon,AP link down

Mar/22/2014 22:57:10 interface,info 3-LAN-PC link down

Mar/22/2014 22:57:10 interface,info 4-LAN-reserve link down

Mar/22/2014 22:57:10 interface,info 5-LAN-internet-b+d link down

a po chvíli (někdy dříve, někdy déle) se zase provoz na síti obnoví:

Mar/22/2014 22:57:12 interface,info 2-LAN-telefon,AP link up (speed 100M, full duplex)

Mar/22/2014 22:57:12 interface,info 3-LAN-PC link up (speed 100M, full duplex)

Mar/22/2014 22:57:13 interface,info 4-LAN-reserve link up (speed 100M, full duplex)

Mar/22/2014 22:57:24 interface,info 5-LAN-internet-b+d link up (speed 10M, full duplex)

Občas padá celý router (vypne se winbox, zhasnou ledky na routeru), někdy pouze komunikace s winboxem (neaktualizují se data). Při pádu to vypisuje:

Mar/22/2014 23:34:46 system,error,critical System rebooted because of kernel failure

Mar/22/2014 23:34:46 system,error,critical router was rebooted without proper shutdown

📡 Telekomunikace.cz