Už jsem se k tomu nechtěl vyjadřovat, ale nedá mi to, tak ještě (snad odborně) k anténním řadám.
Jak jsem řekl, na první pohled mi na tom DPS nic divného nepřipadá, ale vyvíjet anténní řady tohohle typu není nic triviálního, obzvlášť pokud to nemá být úzkopásmové. Sám jsem před lety takovou řadu se sloty na pravoúhlém vlnovodu navrhoval a asi se podle toho vyrábí dodnes, takže o tom vím své. Udělat to na mikropásku a pohrát si s napájením jednotlivých elementů tak, aby byla dodržena amplituda i fáze v celém pásmu kmitočtů (obzvlášť když délka vedení ke krajním elementům je sakra dlouhé ve srovnání s vlnovou délkou) a mělo to při tom požadovaný vyzařovací diagram, může být problém. K tomu udělat to levně atd.. inu past vedle pasti, ale neříkám, že to nejde, jen se to musí umět a případné kompromisy netušovat.
Zásadní chyba je, že na flíčky vede buzení ze dvou protilehlých stran na vertikální polarizaci a ty smyčky kolem sudých flíčků na horizontální polarizaci. Můj bývalý profesor při pohledu na foto DPS pronesl něco ve smyslu: "doufám, že to nespáchal někdo z našich absolventů."
I já mám víc než patnáct let mikrovlnářské praxe za sebou v profesionální firmě. Patří ke kultuře a morálnímu kreditu profesionála, že deklarované parametry musí sedět, jinak se pod to nepodepíšu. Na druhou stranu vím i já své (viz naše měření produktu na 10G jisté světoznámé wifi firmy), že není zlato, co se třpytí. A souhlasím s vámi, že za tuto roli "World Police" člověk spíše sklidí problémy, než vděk komunity.
Dneska mě může mrzet, že jsem k tomuhle tématu něco psal a ztrácel čas a mrzí mě dvojnásob, že se druhá strana k tomu nevyjádřila.
Míru zdar,
Vojtěch.
To je věc druhá s tou mini anténou z boxu - závada je zcela jednoznačně způsobena nějakou nečistotou při výrobě DPS. Tahle vada zhorší vlastnosti velmi výrazně a neměla by projít výstupní kontrolou už při výrobě DPS natož při měření elektrických parametrů. Na simulaci v odkazovaném příspěvku si dotyční pomohl, že přerušení spojil "slabým" spojem, který neznalému člověku není na první pohled patrný, ale vliv na výsledky simulace je zcela zásadní.
Vyvstává pak otázka, zda-li je uživatel sofistikovaného softu v....s nebo se snažil úmyslně zakrýt, že se na výstupní kontrolu z vysoka s..e.
P.S." několik těchto boxů dodnes provozuji a parametry mají srovnatelné s gentleboxem. Ustoupil jsem od nich hlavně z důvodu, že přišlo SXT a kvůli tragicky vymyšlenému uchycení třmenu.