mirmo80 Je to jen o čase měření. Nehledej za tím nic složitého, je v tom jenom posuvný registr, proto to taky seženeš už za dva dolary...

jcltm Díky za info. Ke kladivu by se dal přirovnat konektor, ale toto už je přece jen spešl přístroj. Tyto levné ledkové se můžou připojit i třeba proti switchi nebo to už musí být nějaký lepší tester?

radek_kovacik Tyto levné ledkové se můžou připojit i třeba proti switchi nebo to už musí být nějaký lepší tester

Ne, to fakt ne, nic se tomu sice nestane (pokud tam tedy není pasivní PoE), ale nefunguje to. Je to jen na nezapojený kabel.
    Spešl přístroj - neřekl bych. Je to IMHO základní a nezbytná výbava když děláš konektory. Při té ceně není důvod to nemít. Vždyť to stojí jak hodně levný oběd.

Proti switchi, routeru, anténě to samozřejmě diodky 1-8 rozsvítí také. Dá se u toho krásné zjistit jestli je druhý konec kabelu do něčeho zapojeny, na test kabelu rozhodně ne. Každopádně to nedoporučuji když netušíš co může být na druhé straně. Jak tam bude Poe tak ten měřák můžeš rovnou vyhodit 🙂

Puski Proti switchi, routeru, anténě to samozřejmě diodky 1-8 rozsvítí také. Dá se u toho krásné zjistit jestli je druhý konec kabelu do něčeho zapojeny

No právě kvůli tomu PoE to je nedoporučení hodné.

Máme z Aliexpressu už 8 roků NOYAFA NF-8200. Umí délku a open/short pro každý pár, překřížení drátků a vyhledání kabelu zvukem.
        Za tu dobu se ho nepovedlo odpálit ani poečkem a i na živém přívodu z telefonní sítě ukázal délku 4km. 😉
        Petr.

jcltm Při té ceně není důvod to nemít. Vždyť to stojí jak hodně levný oběd.

Já nemám problém pořídit i něco trochu lepšího, aby to umělo otestovat i další věci. Pokud to nechtěně neodpálím, bude to asi doživotní investice. 🙂
        Zkusím prozkoumat všechny testery, co se tady doporučovaly.

o 5 dní později
          o 8 měsíců později

radek_kovacik Zkusím prozkoumat všechny testery, co se tady doporučovaly.

Mohl bych se prosím zeptat na vaše zkušenosti, jestli jste pořídil nějaký lepší tester? Mám zatím jen ten obyčejný, co ukazuje zapojení párů přes LEDky a druhý na kontakt/hledání kabelů. Teď mi ale Cat6a kabel linkuje jen na 100 Mbit/s, tak bych si rád pořídil tester, co by mi s tím třeba nějak pomohl. Děkuji.

dacesilian Teď mi ale Cat6a kabel linkuje jen na 100 Mbit/s, tak bych si rád pořídil tester, co by mi s tím třeba nějak pomohl.

Tam musí být něco špatně. Na blikačce všechny páry prochází? Konektory vyměněny? Keystone pořádně nakrimpovány? Co je to za kabel?

dacesilian Praktickou zkušenost nemám, zatím jsem nákup neuskutečnil, protože to nespěchalo. Ale @laibir výše psal, že pořídí NF-8508, možná on by mohl poreferovat.

dacesilian linkuje sa na 100Mbit, takmer na 100% je problem na pinoch 4,5,7,8 tj modre+hnede. Skontrolovat obe strany, ak je na konci zasuvka, mozu byt zle piny v zasuvke.

gemb Přesně tak. To by ale měl ukázat i obyč LEDkový měřák.

Drát je stíněny Solarix z 500m klubka. Kovové keystony, co se drátky zacvakaji do plastového protikusu a zavřením keystonu se spojí s konektorem, stahovací páskou se to pojistí. Předělával jsem obě strany, tester ukazuje zapojení správně. Tak jsem zatím použil cat5e druhý kabel a ten jde dobře 1Gbps.
              Kdybyste prosím měli tip na keystony z Ali, co jsou vzadu úzké, aby se vešly do patchpanelu, budu rád. Jsem pořídil nějaké asi znovupouzitelne, co se dratky jen zaklapnou a jsou vzadu moc široké, nevejdou se vedle sebe nikam. Píšu z mobilu, omlouvám se ze neprikladam fotky.

Ak su to solarix keystone tieto https://www.discomp.cz/solarix-10g-keystone-cat6a-stp-cerny-pro-kleste-sxkj-na-bu_d63753.html tak tie naozaj neznasam a plus treba na to tie specialne klieste, ktore to nalisuju...je to vazne pain spravit to spravne.
                Za mna su najlepsie keystone vseobecne tie, ktore maju 2 zavieracie symetricke casti, robi ich aj solarix, to su tieto https://www.discomp.cz/solarix-samorezny-keystone-cat6a-stp-rj45-cerny_d59355.html, tam som nemal tak problem. Pripadne aj ine znacky, mechanizmus je rovnaky. Ja pouzivam castejsie kelline. Avsak vzdy moze byt problem na samotnych pinov vnutri keystonu. Z nejakeho dovodu su tie piny rozno ohnute (dovod si uz nepametam) tak isto je to aj na zasuvkach. Tam nastane prave problem, zapoji sa patchkabel a tie 4,5 alebo 7,8 piny nedoliehaju.

dacesilian To je vážně podivné, s tím že by nelinkoval gigabit když to projde blikačkou jsem se ještě s výjimkou padělaných kabelů typu CCS/CCA ještě nesetkal. Nemůže být problém v patch kabelech na jedné ze stran? Nemůže být kabel třeba někde nalomený nebo naříznutý? Zkusil bych udělat si z jednoho konektoru zkratovací propojku co propojí vodiče jednotlivých párů na jedné straně a na druhé straně bych měřil multimetrem odpor. Pokud by se páry nelišily a naměřená hodnota odpovídala (není problém si spočítat očekávanou hodnotu dle délky), zkusil bych do toho cpát lab. zdrojem třeba 1 A a měřil bych úbytek. Tím vyloučíš špatně provedené zakončení nebo poškození kabelu. Zkusil bych proměřit i to, jestli není někde mezi páry zkrat, ale to by měla IMHO ukázat i obyčejná blikačka...

riesili sme volakedy podobny problem a nakoniec sme zistili, ze piny v RJ45 samici boli podobne siroke ako priestor, do ktoreho maju zapadnut v RJ45 samci. rozdiel sirky bol tak maly, ze niektore piny samice nedolahli poriadne az priamo na pin samca, ale ostali visiet na plastovych prepazkach medzi pinmi samca. proste blba kombinacia konkretnych konektorov samec/samica.

Přiznám se. že mám doma trošku podobnou situaci - ale na CAT5E. Mám (jeden z prvních drátů u nás, když ještě nebyl rack ve sklepě) cca 15m kabel z pracovny dolů do obyváku. Dle obyčejného blikacího testeru vše OK, i dle mírně "lepšího" NOYAFA .

Koncovky několikrát přecvakány, kabel je měď. Měněny i zařízení na obou koncích (switche), ale vždycky ten link nabíhá asi 10s a vždycky jenom 100Mbit. Jediný, co tam je takový trošku nestandartní, že poslední část trasy (5m cca?) to jde v krku společně s koaxem od TV antény. Jinak to nejde ani podél elektřiny.

Vysvětlit si to neumím, co tam je špatně, ale už to tak je asi 10 let a rozebírat nábytek v půlce baráku přetáhnutí se mi nechce.

• Upraveno

pixall To by měly eliminovat patch kabely od Solarixu. Jestli jsou ale stejné patch kabely použity i k testování blikačkou, tak by to testem neprošlo...

📡 Telekomunikace.cz