jcltm Při té ceně není důvod to nemít. Vždyť to stojí jak hodně levný oběd.

Já nemám problém pořídit i něco trochu lepšího, aby to umělo otestovat i další věci. Pokud to nechtěně neodpálím, bude to asi doživotní investice. 🙂
Zkusím prozkoumat všechny testery, co se tady doporučovaly.

o 5 dní později
    o 8 měsíců později

radek_kovacik Zkusím prozkoumat všechny testery, co se tady doporučovaly.

Mohl bych se prosím zeptat na vaše zkušenosti, jestli jste pořídil nějaký lepší tester? Mám zatím jen ten obyčejný, co ukazuje zapojení párů přes LEDky a druhý na kontakt/hledání kabelů. Teď mi ale Cat6a kabel linkuje jen na 100 Mbit/s, tak bych si rád pořídil tester, co by mi s tím třeba nějak pomohl. Děkuji.

dacesilian Teď mi ale Cat6a kabel linkuje jen na 100 Mbit/s, tak bych si rád pořídil tester, co by mi s tím třeba nějak pomohl.

Tam musí být něco špatně. Na blikačce všechny páry prochází? Konektory vyměněny? Keystone pořádně nakrimpovány? Co je to za kabel?

dacesilian Praktickou zkušenost nemám, zatím jsem nákup neuskutečnil, protože to nespěchalo. Ale @laibir výše psal, že pořídí NF-8508, možná on by mohl poreferovat.

dacesilian linkuje sa na 100Mbit, takmer na 100% je problem na pinoch 4,5,7,8 tj modre+hnede. Skontrolovat obe strany, ak je na konci zasuvka, mozu byt zle piny v zasuvke.

gemb Přesně tak. To by ale měl ukázat i obyč LEDkový měřák.

Drát je stíněny Solarix z 500m klubka. Kovové keystony, co se drátky zacvakaji do plastového protikusu a zavřením keystonu se spojí s konektorem, stahovací páskou se to pojistí. Předělával jsem obě strany, tester ukazuje zapojení správně. Tak jsem zatím použil cat5e druhý kabel a ten jde dobře 1Gbps.
        Kdybyste prosím měli tip na keystony z Ali, co jsou vzadu úzké, aby se vešly do patchpanelu, budu rád. Jsem pořídil nějaké asi znovupouzitelne, co se dratky jen zaklapnou a jsou vzadu moc široké, nevejdou se vedle sebe nikam. Píšu z mobilu, omlouvám se ze neprikladam fotky.

Ak su to solarix keystone tieto https://www.discomp.cz/solarix-10g-keystone-cat6a-stp-cerny-pro-kleste-sxkj-na-bu_d63753.html tak tie naozaj neznasam a plus treba na to tie specialne klieste, ktore to nalisuju...je to vazne pain spravit to spravne.
          Za mna su najlepsie keystone vseobecne tie, ktore maju 2 zavieracie symetricke casti, robi ich aj solarix, to su tieto https://www.discomp.cz/solarix-samorezny-keystone-cat6a-stp-rj45-cerny_d59355.html, tam som nemal tak problem. Pripadne aj ine znacky, mechanizmus je rovnaky. Ja pouzivam castejsie kelline. Avsak vzdy moze byt problem na samotnych pinov vnutri keystonu. Z nejakeho dovodu su tie piny rozno ohnute (dovod si uz nepametam) tak isto je to aj na zasuvkach. Tam nastane prave problem, zapoji sa patchkabel a tie 4,5 alebo 7,8 piny nedoliehaju.

dacesilian To je vážně podivné, s tím že by nelinkoval gigabit když to projde blikačkou jsem se ještě s výjimkou padělaných kabelů typu CCS/CCA ještě nesetkal. Nemůže být problém v patch kabelech na jedné ze stran? Nemůže být kabel třeba někde nalomený nebo naříznutý? Zkusil bych udělat si z jednoho konektoru zkratovací propojku co propojí vodiče jednotlivých párů na jedné straně a na druhé straně bych měřil multimetrem odpor. Pokud by se páry nelišily a naměřená hodnota odpovídala (není problém si spočítat očekávanou hodnotu dle délky), zkusil bych do toho cpát lab. zdrojem třeba 1 A a měřil bych úbytek. Tím vyloučíš špatně provedené zakončení nebo poškození kabelu. Zkusil bych proměřit i to, jestli není někde mezi páry zkrat, ale to by měla IMHO ukázat i obyčejná blikačka...

riesili sme volakedy podobny problem a nakoniec sme zistili, ze piny v RJ45 samici boli podobne siroke ako priestor, do ktoreho maju zapadnut v RJ45 samci. rozdiel sirky bol tak maly, ze niektore piny samice nedolahli poriadne az priamo na pin samca, ale ostali visiet na plastovych prepazkach medzi pinmi samca. proste blba kombinacia konkretnych konektorov samec/samica.

Přiznám se. že mám doma trošku podobnou situaci - ale na CAT5E. Mám (jeden z prvních drátů u nás, když ještě nebyl rack ve sklepě) cca 15m kabel z pracovny dolů do obyváku. Dle obyčejného blikacího testeru vše OK, i dle mírně "lepšího" NOYAFA .

Koncovky několikrát přecvakány, kabel je měď. Měněny i zařízení na obou koncích (switche), ale vždycky ten link nabíhá asi 10s a vždycky jenom 100Mbit. Jediný, co tam je takový trošku nestandartní, že poslední část trasy (5m cca?) to jde v krku společně s koaxem od TV antény. Jinak to nejde ani podél elektřiny.

Vysvětlit si to neumím, co tam je špatně, ale už to tak je asi 10 let a rozebírat nábytek v půlce baráku přetáhnutí se mi nechce.

• Upraveno

pixall To by měly eliminovat patch kabely od Solarixu. Jestli jsou ale stejné patch kabely použity i k testování blikačkou, tak by to testem neprošlo...

Pokial link na zariadeni pri prvotnom dojednava proste "vaha" tak je tam problem. Na dobrom prepoji nabehne link behom 1-2 sekund. Pokial link chodi stilom on/off niekolko krat po sebe a potom sa linkne na 100 alebo 10Mbit tak je problem. Nedavno sme riesili takyto problem na sajte, ktory sme prebrali od inej firmy - cat6 kable na keystonoch. Po zasahu do rozvadzaca sa kable troska pohli v keystonoch a problem...ledva to linklo na 10Mbit. Po skumani sme zistili, ze keystony su v tak zalostnom stave, ze to ani nemohlo ist. Kontakty takmer zelene..tj oxidacia.
            Vseobecne kablove testery riesia len elektricku vodivost...frekvencne je to neriesi nic. Takze ak je na kabloch niekde nekvalitna spojka/spojky, "kruteny spoj", zly material na pinoch, oxidacia, nekvalitny patch kabel atd...vsetko co sa vymyka konstrukcii kvalitneho FTP kabla tak merak na to vzdy povie OK, pretoze piny su elektricky spojene a hotovo.
            Na toto je uz treba nejaky fluke, ktory to odmera s pohladu prenosoveho media a chova sa ako zariadenie, generuje a prima signal. Google hovori toto
            100BASE-TX (100 Mbps): 31.25 MHz. 1000BASE-T (1 Gbps): 62.5 MHz. 2.5GBASE-T (2.5 Gbps): 100 MHz
            Takze na funkcnost 100Mbit ethernetu okrem toho, ze realne stacia len piny 1,2 + 3,6 staci aj 31,25MHz co je hlboko pod poziadavkou CAT5e.
            1000 Mbit ale potrebuje vsetky pary v poriadku (problem c.1) a taktiez vyssiu sirku pasma, dvojnasobnu. Takze kludne moze byt kabel resp trasa A-B na 100Mbit cele roky funkcna a v snahe prechodu na 1G sa ukazu problemy.
            CCA/CCS je problem, kabel nad 20m uz nechodi na 1G, problem je zasa konstrukcia kabla. Ci uz je to utlm alebo presluch tazko povedat.
            Taktiez pri gigabite je problem na kabloch, ktore nemaju dobre krutene pary, opat tie lacne kable.
            Na telefonnych kabloch kde bolo 5 parov (5x2x0,5) mi na cca 20m tiez nechodil gigabit. Pary boli, pocet vodicov tiez ale proste krutenie a konstrukcia kabla nepustia a tak po "vahaniach" pri linkovani to vzdy padlo na 100M.

• Upraveno

gemb CCA/CCS je problem, kabel nad 20m uz nechodi na 1G

Věř mi, že často ani 5m CCA/CCS nelinkuje na gigo.
              Pokud je problém s oxidací nebo špatným kontaktem, mělo by to odhalit měření odporu multimetrem, případně úbytku se zdrojem konst. proudu - stačí lab. zdroj a multimetr. U nově tahané Cat6A ale oxidaci nepředpokládám, spíš je někde problém nedoléhajícího kontaktu.

Patch kabely jsou obecně problém, to může být sebelepší strukturka a kabel neznámého původu to spolehlivě zabije.

• gemb replied to this.

jcltm samozrejme 20m je ta horna hladina a je to moj odhad. Realita je kludne taka ako pises.
                CCA/CCS ma este jednu zvlastnu vlastnost...
                stretol som sa viac krat so situaciou, kedy to bolo CCA, dlzka prave okolo 25m. (garaz - obyvacka) v obyvacke mal klient UNIFI AP, POE bolo tiez v obyvacke pri tom UNIFI. Vramci nejakych uprav som si povedal, preco to POE nieje v garazi kde sa to zbieha, ved sa to tam v pohode da dat a aj tak je privod odtial.
                Tu je ten joke. Ked sa UNIFI cez 24V kocku napajalo skrz ten CCA kabel, tak pri napajani to nemalo link vobec ani 100 ani 10Mbit, napajanie vsak islo, unifi svietilo....zahada. Ked sa POE vratilo do obyvacky k UNIFI, tak ten isty kabel co sa nelinkoval, sa uz linkoval a islo to znova na 100M. Prislo mi to, ako keby pri posielani DC napajania, to vyrobilo nejaky sum na data a preto to neslo. Neviem si to vysvetlit prave pri 100M kde to nema ani prevodove trafa na ethernete a POE vyuziva iba volne pary.

gemb No tyhle padělky jsou vážně velký problém, nechápu proč po tom nejde ČOI. Ty kabely prostě neodpovídají normě. To je jak kdyby v elektromateriálech prodávali CYKY ve formě poměděného hliníku.

📡 Telekomunikace.cz