Já už přes dva roky s úspěchem používám:

https://www.jaycar.com.au/ultrasonic-wa ... r/p/XC0331

Funguje to naprosto bezvadne, nemusel jsem nic bastlit. Dokonce maníci dekodovali protokol a tak je mozne prijimat data pomocí 433Mhz modulu a arduina, na to si pak můžete napojit i grafy.

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=241157.0

Edit: Studna z betonovych skruzi s vnitrnim prumerem 800mm a hloubkou cca 9m.

Zdravím,

pro případné zájemce by asi bylo dobré popsat parametry studny. Ultrazvuk lze sestrojit velmi jednoduše a levně, ale jak tu bylo mnohokrát zmiňováno, funguje to jenom na velkoprůměrových studnách. Problém je v tom, že dnes je většina studní vrtaná a tam UZ použít rozhodně nelze.

mpcz, 06.mar.2017

o 10 měsíců později

krásný ale to je na LORA že? nebo dá se to nějak použít jinak?

krásný ale to je na LORA že? nebo dá se to nějak použít jinak?

jj, nevím proč jsem myslel, že to vlákno se týká měření přes loru. Teď koukám, že se jednalo o měření bez specifikace přenosu.

o 7 let později

Krásný večer,
taky nyní řeším, jak měřit množství vody ve studni nějak "sofistikovaněji", než "3x za rok roxorem na špagátu" 😅.

Mám kopanou studnu, 80tka betonová skruž, prostředkem jde kabanos k čerpadlu, dole ve vodě koš. Do studny není problém přivést kabely, mám tam krky. Voda se pohybuje v extrémech od 0,5m do max 3m (to jsem ještě nenaměřil ani)

K tomu měření - nemáte někdo zkušenost s tímto:
https://www.neven.cz/p/hydrostaticka-hladinova-sonda-4-20ma-2m?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwqIm_BhDnARIsAKBYcmva9Jme78SJ_fFZ5cKgRDsg6SHAhLU_0168-vDuB5RwFbY06CoJzt0aAibvEALw_wcB#7472
...a pak to nějak dostat do ESPHome --> HA....

Celkem mě to zaujalo, nechce se mi moc "bastlit" s HC-04 a ultrazvukem, zvlášt když nevím, zda by tomu nedělal ještě problém ten kabanos k čerpadlu...

Nebo se za tu dobu něco změnilo a přišlo/objevil někdo něco "výrazně lepšího"?

Díky moc

• rsaf replied to this.

nosek_tomas2004 Mám podobné čidlo z ALI, výstup má přímo MODBUS (RS485), to do HA už dostaneš, Funguje to.
    Je potřeba si správně zvolit tlakový rozsah čidla a délku kabelu - kabel obsahuje trubičku. která tomu přivádí "referenční tlak" (jinak by odečtená hladina kolísala se změnou atmosférického tlaku). A kvůli té trubičky je potřeba vyřešit jak kabel napojíš - ideálně ve vodotěsné krabičce s dírkou zespodu kvůli vyrovnání tlaků, příliš neutahovat vývodky, aby se trubička nepomačkala....

Máme 10m modbus verzi a funguje. Esphome.

Žádnou trubičku jsem tam neviděl a neřešil.

Jak atmosférický tlak ovlivní tlak vody? Řekl bych minimálně.

Ultrazvukový dálkoměr fungoval super dokud se nevložil do skruže. Pak už nefungoval a jo jsme jich zkoušely víc a i jeden dost drahý a i různé trychtýře nasazené na čidla. Ale máme 7m hloubku.

Děkuju moc, že se to dělá i v MODBUS verzi jsem nevěděl. A co to potom reportuje (a na jaké adrese? Nebo wired modbus má jinou logiku, než TCP modbus?)? Přímo tu hloubku/výšku vodního sloupce, nebo tlak a je třeba si udělat přepočet přes p=hrg? Na Ali je k tomu standartně dokumentace veškerá žádná

Díky moc za radu, půjdu tímto směrem.

Na fotkách z toho eshopu je tu trubičku vidět, i v nákresu píšou air guide cable.
    1m vodního sloupce představuje tlak cca 9,8kPa, atmosférický tlak se běžně pohybuje mezi 990-1040 hPa, tedy v rozmezí cca 5kPa => chyba klidně půl metru vodního sloupce vlivem ATM tlaku. Takže ta trubička je tam nutná.

Je to jak píše hapi, mám to stejne, měření ale proudovou smyckou 4-20ma.
    Měření v dešťové nádrži, rozsah asi 1,5m.
    Jen drobnost, má to takový malý šum v hodnotách, je potreba to projet filtrem.

Zdravim,
    taky merim hladinu ve studni hydrostatickym cidlem z Aliexpresu. Typ cidla jsem teda zvolil 0-3.3V s 5m rozsahem. Delka kablu 10m, studna ma prum. 1m, hluboka cca 9m. Cidlo je naletovane na Wemos D1 Mini Pro, na nem bezi ESPHome a je to napojene na Home Assistanta. Cili namerene napeti se prevadi na litry a procenta.
    Ta Wemos deska lezi venku v Jirous krabicce polozena na studni. Zatim to takhle prezilo i tuto zimu (prvni). Zda se, ze kdyz se to na zacatku dobre nakalibruje, tak to proste funguje.
    S merenim vzdalenosti hladiny ultrazvukovym (asi parkovacim) cidlem se mi neosvedcilo ani v IBC kontejneru (do studny jsem to pak uz ani nedaval). Zda se, ze jen zmena vlhkosti vzduchu (podle zmen teploty v IBC kontejneru) v okoli ultrazvukoveho cidla zpusobuje chyby v 10kach procent. Coz by mozna slo kompenzovat udaji z dalsiho cidla o vlhkosti vzduchu, ale to uz by byl dost bastl...
    Kdyby byl zajem muzu sem dat yaml skript.
    P.

pepe26 se to na zacatku dobre nakalibruje

Jaká kalibrace je na mysli? Opět čínan toho moc nepíše, tak nevím, jestli si pod tím mám představit "optimalizaci" převodu toho napětí na litry/metry nebo se to čidlo samotné nějak kalibruje

Na 0-3.3V verzi jsem koukal taky, právě se teď rozhoduju, jestli vzít tu MODBUS variantu, nebo tu napěťovou....

nosek_tomas2004 IMHO se ti bude lépe pracovat spíš s tou MODBUS verzí, nebudeš závislý na schopnostech AD převodníku u použitého MCU/nebudeš muset použít dedikovaný AD převodník.

jj, Modbus by mohl byt jednodussi, ale nemam zkusenost. Tou kalibraci jsem myslel jen "naskriptovani" YAML souboru. Tam je zapsano napriklad to, kolik voltu odpovida 0% vody (to bude 0V) a kolik voltu znamena treba 100% vody (v mem pripade 1.03V). Pak si ESPHome sam v tomto pripade linearne dopocitava ostatni hodnoty (dela to funkce calibrate_linear).
        Cidlo samotne se nekalibruje.
        Vlastne ani nevim, jestli zrovna Wemos desticky umi primo Modbus? Skoro bych rekl, ze ne, ale moc jsem tomu hledani nedal - ostatni budou treba vedet.
        P.

pepe26 Na Modbus ti stačí MAX485, za pár drobných i na modulu.

https://www.laskakit.cz/prevodnik-uart-na-rs-485--max485/

vyřešeno.

Aby bylo jasno, modbus je komunikační protokol. RS485 je sběrnice. Převodník změní RS232 na RS485. Což znamená že wemos se jenom připojí a v yaml tedy asi esphome, napíšeš že na tomto uart použít modbus controller a vypíšeš seznam adres které má vyčítat. Ten převodník se postará i o přepínání RX/TX které je u MAX485 potřeba ale u tohoto převodníku ne.

uart:
            - id: rs485
              tx_pin: 1
              rx_pin: 3
              baud_rate: 9600

modbus:
            id: modbus1
            uart_id: rs485
            send_wait_time: 50ms

modbus_controller:
            - id: water
              modbus_id: modbus1