Disponibilní přípojky jsem v životě nevyplňoval, přesně z toho důvodu který zmiňovali ostatní výše.
Pro WIFI poskytovatele to je naprostá hovadina, si představte že by to měl pravdivě vyplnit někdo jako Starnet.
To aby si jen na to najali tak 500 lidí co to budou celý rok ručňe vypisovat, no prostě hovadina.

Formulář se mi z tohohle důvodu naštěstí zatím nikdy nevrátil, pokud vrátí tak je "slušně" pošlu někam.
Máme pokrytých přez 50 obcí, ať mi tady frajeři někoho pošlou a ten mi demonstruje jak to je jednoduché udělat...

Prostě akorát buzerace od nepodstatného úředníčka co si musí opodstatnit svoji existenci.

Tak vono je hezký říct "seru na to" a disponibilní přípojky nevyplním, jenže to má dopady do dalších agend - jednak se pak lidi diví, že jim někdo staví dotovanou síť v jima pokrytý obci. Tyhle data jdou pak i do dalších projektů jako je třeba mapainternetu.cz provozovaná MPO.

Průser bohužel je přístup ČTÚ, kterej před pár lety začal naprosto hloupě, necitlivě dogmaticky vykládat doporučení BERECu, kdy pro něj disponibilní přípojka je taková, kteoru připojíte do 4 týdnů bez "zásadních" investic. A právě v výkladu těch investic je skrytý ďábel, kdy se nás ČTÚ snaží přesvědčit že i třeba doplnění AP na POP nebo upgrade SFP na SPF+ je právě taková zásadní investice.

Úřad mimo jiné zpracoval i metodiku kapacity backhaulových sítí (btw. vyšel z materiálu nenáviděného HUAWEI, a to v tý studii jednou někdo po asi několika staletích dobře a správně použil vysokoškolskou matematiku, hurá). Ta metodika je samo o sobě docela dobrá, ovšem při bigotním výkladu zase zneužitelná. Hromady práce na tom odmakal za APKT Honza Brouček (tímto mu dík), co se snažik přivést Úřad aspoň trochu k rozumu.

Vede to k absurdním situacím, kdy podle výkladu Úřadu postavíte např. xPON síť o 10 000 HP přípojkách a protože na ní ještě nemáte zákazníky, připojíte je linkou řekněmě 2 Gbps. Podle toho výpočtu můžete při 1 Gbps službě pak vykázat cca 800 disponibilních HP, ač ten uplink můžete upgradovat třeba jen výměnou portu na switchi nebo switche jako takového. Na dotazy, kterých 800 z těch 10 000 mám vykázat, že je ochodní problém, že pak nebudou v třeba v té mapě Internetu a jak mám ty označené HP zase odznačovat, až se mi těhc 800 bude plnit aktivními přípojkami, které předtím nebyly disponibilní a že jim budu ve veřejné konzultaci stejně pak tuhle lokalitu rozporovat, protože je tam VHNC accessová siť a tedy dotační podpora tam je narušení soutěže (a mimochodem přesně proto tento účel sběr geografických dat vznikl) jsem nikdy z Úřadu odpověď nedostal.

• hapi replied to this.

stepan_benes Tak vono je hezký říct "seru na to" a disponibilní přípojky nevyplním, jenže to má dopady do dalších agend - jednak se pak lidi diví, že jim někdo staví dotovanou síť v jima pokrytý obci. Tyhle data jdou pak i do dalších projektů jako je třeba mapainternetu.cz provozovaná MPO.

jo, tohle jsem si uvědomil před rokem. Prakticky na té mapě nejsme vidět. Samozřejmě že jsme toho okamžitě zneužili a navýšili disponibilní přípojky na 100Mbit+. Prakticky nelžeme, že. Výstavba 60GHz je do 4 týdnů možná.

hapi což je ale podle metodiky ČTÚ neplatný. Zdůraznuji podle ČTÚ, ne podle mě.

podle textu u vráceného formuláře z minulého týdne to tak je správně.

Disponibilní přípojky jsou součtem:
      ....

• dosud fakticky neinstalovaných přípojek, které je ale povinná osoba schopna a ochotna instalovat a aktivovat v době do čtyř týdnů od vyslovení zájmu ze strany účastníka.

hapi Jo, ale úřad chce ujištění, že všechny tyto disponibilní přípojky dokážeš připojit do 4 týdnů najednou. Aspoň tak jsem je pochopil, když mi vraceli formulář. Asi podobně, jako oni mají povinnost zareagovat do 30 dnů na jakýkoliv podnět a chtěl by po nich někdo prokázat, že zvládnou zareagovat, i kdyby se na ně s požadavkem obrátili všichni občané ČR najednou.

o 9 měsíců později

zdá se to jenom mě že každý rok je ten soubor s geografickýma datama jiný? Letos nejde nahrát loňský, vzorový soubor je jiný než když vyplním jeden řádek ručně, uložím a exportuju...

OT: prosím, je nutné aby default search na tomto fóru hledal ve vyřešených diskuzích? Kolik jich je v procentech?

• Upraveno

tom_sek OT: prosím, je nutné aby default search na tomto fóru hledal ve vyřešených diskuzích? Kolik jich je v procentech?

Ano, tohle mi taky dost vadí @zdeneksvarc . Nešlo by s tím prosím něco udělat?

jcltm Šlo. Vyhledávání už nepreferuje best answers ✔

tom_sek Jo, mění to každý rok, aby se neřeklo…

tom_sek ne nezdá, zase byla provedena změna v sloupcích... kokoti....

methernet Ještě aby se neměnilo, když je to od samého začátku špatně🙂 Měnit se bude a hodně. Minulý rok jsme jim do sběru dat už hodili vidle a teď procházíme správkem. Je nepřípustné, aby se poskytovatelů služeb ptali na geografická data přípojek a podobné bonbonky.

Kolobok tak jim tam dej random udaje, jak to dela vetsina... :-)

Zajímalo by mě kdo to dělá random. My uvádíme pravdu, už jenom kvůli tomu že jsme víc vidět na mapách které se dostanou k zákazníkům. A když jsme posledně lehce upravily export tak hned dotaz že je to jinak než minule. Takže random projde jo?

hapi random se to dělalo na začátku a potom už jen logicky upravovalo 🙂

hapi No jasne, protoze mas uvest jen baraky, ktere jsi schopen pokryt a to i se zapocitanim kapacity na vysilaci. Takze ne ze vysilac ma volnou kapacitu na 5 klientu, ale sviti na 100 baraku, tak tam das tech 100 baraku. Musis tam dat tech 5 spravnych baraku, na ktere mas kapacitu ... Viz info primo od reditelky oboru regulace ... 😃

iTomB jojo.zadas celou vesnici a je to.

pred 10ti lety se udelaly nejake prvni random udaje a dalsi roky jsem pridaval vzdy nejake procento navic a pripadne navysoval tarify aby to vypadalo ze to odpovida ale nepremyslel jsem nad tim ani nekoukal kolik by se realne melo pridat

• Upraveno

iTomB jo no, asi pro váš kraj, tady jsou pravidla jiné a pro Starnet také jiné. Mapa uvádí že mají pokryté vše, každý barák. Udělaly jsme to stejně obzvlášť když si zákazník najde mapu a tam vidí pokryto starnet ale my už tam nejsme takže pro nás fail. Pak z toho čerpají data různé weby atd.. Takže jsme jim tam flákly vše, poslaly email že se jim to moc nelíbí. Přece se tam jasně píše že místo musí být připojeno do 3 týdnů nebo kolik to je? A to přece není wifinou problém a takhle to kously. Je jedno jaká je kapacita sektoru, Já vidím v papírech k sektoru 250 klientů. Proč si s tím dál dělat hlavu. Vyřešeno.

Pokud si někdo chce komplikovat život, je to jeho věc.

hapi poslaly email že se jim to moc nelíbí

Líbit se jim to nemusí, ale to je tak všechno co s tím můžou udělat... Musí říct na základě čeho je to takto špatně.

📡 Telekomunikace.cz