Tak vono je hezký říct "seru na to" a disponibilní přípojky nevyplním, jenže to má dopady do dalších agend - jednak se pak lidi diví, že jim někdo staví dotovanou síť v jima pokrytý obci. Tyhle data jdou pak i do dalších projektů jako je třeba mapainternetu.cz provozovaná MPO.
Průser bohužel je přístup ČTÚ, kterej před pár lety začal naprosto hloupě, necitlivě dogmaticky vykládat doporučení BERECu, kdy pro něj disponibilní přípojka je taková, kteoru připojíte do 4 týdnů bez "zásadních" investic. A právě v výkladu těch investic je skrytý ďábel, kdy se nás ČTÚ snaží přesvědčit že i třeba doplnění AP na POP nebo upgrade SFP na SPF+ je právě taková zásadní investice.
Úřad mimo jiné zpracoval i metodiku kapacity backhaulových sítí (btw. vyšel z materiálu nenáviděného HUAWEI, a to v tý studii jednou někdo po asi několika staletích dobře a správně použil vysokoškolskou matematiku, hurá). Ta metodika je samo o sobě docela dobrá, ovšem při bigotním výkladu zase zneužitelná. Hromady práce na tom odmakal za APKT Honza Brouček (tímto mu dík), co se snažik přivést Úřad aspoň trochu k rozumu.
Vede to k absurdním situacím, kdy podle výkladu Úřadu postavíte např. xPON síť o 10 000 HP přípojkách a protože na ní ještě nemáte zákazníky, připojíte je linkou řekněmě 2 Gbps. Podle toho výpočtu můžete při 1 Gbps službě pak vykázat cca 800 disponibilních HP, ač ten uplink můžete upgradovat třeba jen výměnou portu na switchi nebo switche jako takového. Na dotazy, kterých 800 z těch 10 000 mám vykázat, že je ochodní problém, že pak nebudou v třeba v té mapě Internetu a jak mám ty označené HP zase odznačovat, až se mi těhc 800 bude plnit aktivními přípojkami, které předtím nebyly disponibilní a že jim budu ve veřejné konzultaci stejně pak tuhle lokalitu rozporovat, protože je tam VHNC accessová siť a tedy dotační podpora tam je narušení soutěže (a mimochodem přesně proto tento účel sběr geografických dat vznikl) jsem nikdy z Úřadu odpověď nedostal.