Neco ohledně DHCP-PD aktuálně ladí:
6.34rc5 will be released today
*) dhcpv6-client - added DHCPv6-client functionality for current DHCP-PD client
Neladí DHCPv6-PD klienta (toho rozbíjí), ale přidali do něj podporu i klasického DHCPv6 klienta (to jest získání jedné IPv6 adresy pro interface a ne jen celého prefixu, jak dělá -PD). A rovnou s poznámkou, že máme počítat s tím, že -PD klienta tím rozbijí. :-)
Možná blbý dotaz ale co když si rozsegmentuji pool 59 na 64 bloky a jeden zakázník mi řekne že chce dva ::/64 subnety. Je to řešitelné?
Ano, lze. Nejjednodušší je rovnou klientům přidělovat bloky např /60 a mít pokoj. :-)
Jinak tak, že uděláš pro něj statický binding, kde mu zkrátka přidělíš ten blok /63. Pozor! Tento statický příděl, když má jinou délku prefixu, než jakou používá pool, tak musí ležet mimo definované pooly, jinak to bude blbnout. A dále v závislosti na konkrétní verzi ROS, se toto dost blbě definuje, bude se bránit. Takže nejlépe je, když chci udělat jednoho klienta s jinou délkou prefixu, než je default dle poolu, tak odebrat pool z DHCPv6 serveru, pak nadefinovat vyjímkového klienta a pak pool vrátit zpět. Stejně debilně je nutno postupovat při případné změně definice takového klienta - odebrat pool, změnit klienta, vrátit pool => rovnou d8vat všem /60 a mít pokoj... Navíc i IPv6 specifikace doporučují, abych přidělovat bloky tak, že mám počítat s rozšířením pro klienta (pokud rovnou nedávám /48 na klienta), když bude chtít víc, než kolik mu aktuálně dávám, aby to bylo jen změnou délky masky a ne tím, že mu dám jiný prefix nebo různé nenavazující bloky.
jj včera mi to nedalo spát, tak jsem koukal do prefix used a tam jsem si všiml že si ho rezervuje nějaké rozhraní. Ano měl jsem ho definován jako fdab::/59 na lenght prefix 64. Ale zapomněl jsem že adresa rozhraní hlavního MK kterou mám fdab:/64 může zadat z jakého pool se má použit. A tím se to vyřešilo. Co jsem to zadal tam mi už první klient dostal subnet xxxx::/64 což je přesně to co potřebuji.
Jak jsme psal, není potřeba mít na spojovacím segmentu k zákazníkům globální adresy, takže ten první /64 můžeš ušetřit. Byl by jen třeba, kdynby zákoš neměl router, ale přímo píchlej komputer.
A pokud nastavíš řízeně, aby klietům router na LAN straně si vzal přefix a vygenrvoal si IPv6 adresu <přidělený prefix>:/64, tak víš i jasně IPv6 adresu, na kteoru se vždy můžeš spojovat.
Moc děkuji za pomoc s pochopením DHCP mikrotku. Je to totálně odlišné od IPv4 a je potřeba na to koukat úplně jinak.
Chce to nemíchat DHCPv6 (DHCPv4) a DHCPv6-PD, jde zkrátka o jiné procesy, jen používjaící podoné jméno/protokol. :-)