Zdravím.

Měl bych otázečku. Mám doma Mikrotik routerboard 433AH s kartou MikroTik R52n-M. Do nedávna jsem měl pouze routerboard 433 a kde karta funbovala s připojením 300Mbps. Teď jsem připojil do sítě NAS server a zjistil jsem, že přenosová rychlost na wi-fi je nějaká malá. Začal jsem pátrat a zjistil jsem, že se všechna zařízení připojují pouze rychlostí max 130Mbps. Procházel jsem všechno a nevím kde může být chyba.

V routerboardu 433AH, který teď používám mám nahranou verzi 6.33.3. Je to asi luxus mít takové vybavení na domácí síť, ale jsem s mikrotikem hrozně spokojený až na tento problém s tou rychlostí. Poradí mi někdo něco co s tím?

Díky

Aby jsi dosáhl rychlosti 300Mbit tak je potřeba mít zapnutý 40Mhz kanál (který je háklivější na rušení) a oba výstupy na antény. Chain0 + chain1

V Mikrotiku se to označuje jako šířka kanálu 20/40 HT Above. Koukni jestli to máš zapnuté.

Mám to zapnuté všechno co říkáš.

Síť na mikrotiku již užívám 6let k plné spokojenosti. Jen teď nastal tento problém. Prostě 130Mbps je v tuto chvíli strop. Potřeboval bych nejlépe nějaký návod jak má být wi-fi karta nastavena. Udělal jsem na ní několik změn a nevím, jestli navzájem neovlivňují.

Už si s tím nevím rady. I kámoš co dělá pro jednu firmu internet a v mikrotiku si frčí na to nepřišel.

Ještě je fakt ten, že jsem dělal výměnu desky z 433 na 433AH. Nemůže být mikrotik vadný? Nebo nemohla se špatně přenést záloha nastavení?

proc resis zalohu, res aktualni nastaveni jak bylo receno, 40Mhz kanala a oba Chainy. Pokud ani skrz to nic, udelej tovarko na RBcku a nastav znova. Pokud ani pak nic, asi zdechnul 1 chain karticky.

Zkoušel jsem i druhou kartu a druhý pigtail a nic.

A umí zařízení které se připojuje jako klient standart 300Mbit? Jaké je označení toho NASu?

Případně sem hoď status z r52n-M karty

NAS je připojený po kabelu, ale chtěl jsem z notebooku kopírovat do něj data přes wifi a tady jsem narazil na tu nižší rychlost.

Pořád mi to připadá, jako by to chtělo kopírovat vyšší rychlostí, ale jako by něco tomu zabraňovalo. Protože jsem k tomu připojil dalšího mikrotika s tou samou kartou Mikrotik R52n-M. A zařízení mezi sebou komunikují rychlostí 150/150Mbps.

Na prvním obrázku jsou vidět připojená zařízení a dole to poslední co je označené červeným kolečkem je druhý mikrotik.

zalozku wifi a HT sem hod ve screenu... verze RoS ?

V tuto chvíli používám 6.33.3

a co kdyz vypnes zabezpeceni (WPA/WPA2 ve Wireless - Security Profiles) ? za predpokladu ze mas zabezpeceni zapnute...

Zabezpečení mám vyplé. Mám to chráněné přes MAC adresy

z prdele zmen frekvenci na 2412Mhz a 20/40 Mhz Above

Když jsem to nastavil, tak připojovací rychlosti byly cca 5Mbps

Když jsem to nastavil, tak připojovací rychlosti byly cca 5Mbps

S tím nastavením se co jsi mi napsal se to rozběhlo zase na takové rychlosti co jsem měl do teď.

V tvém případě byl problém nejspíš v tom že notebook má americkou normu a nevidí kanály 12 a 13. Tím pádem se nemohl připojit na 40Mhz s tímto nastavením kanálů.

Zkoušel jsem to nasimulovat a přišel jsem na zajímavej problém.

Pokud se na mikrotiku nastaví 20/40 eC a kanál 2442 (kanál7) tak se použijí jako základní nosné kanály 7 a 3 což je v pořádku.

Pokud nastavím 20/40 eC a kanál 2447 (kanál8) tak se jako nosné kanály použijí 8 a 12. Chápete to někdo proč? Přitom je pořád nastaveno 20/40Mhz eC.

Zabezpečení mám vyplé. Mám to chráněné přes MAC adresy

Na to se vykašli. To je jakoby jsi tam žádnou ochranu neměl. Zapni WPA2/AES

Zatím se to nezlepšilo. Problém stále přetrvává. Zkouším to na Macbook Air 13".

A nefunguje to ani s dalším mikrotikem, který jsem k tomu domácímu připojil. Osazení je stejnou kartou Mikrotik R52n-M.

Nechápu to.

Máš tam u těch karet obě dvě antény, nebo jedeš jen na jednu? Kolik najdeš sítí a najkých kanálech, když si proskenuješ vzduch?

Samozřejmě, že mám obě dvě antény zapojené.

Antény mám 2x 5dBi TPLINK

Sítě v mém okolí viz. příloha

📡 Telekomunikace.cz