radek_kovacik Mimochodem, to číslo rozhraní za % - to se také generuje náhodně? Já mám na počítači jediný port a Windows ukazují číslo 11.

Běžně to bývá jméno interface: %eth0 / %ether3 / %VLAN20. Ovšem zrovna Windows tam má nějaké číselné ID a kde se vezme, to netuším.

radek_kovacik Já jsem se už mnohokrát díval do té knihy od nic.cz, ale tam mi to připadá někdy až zbytečně rozpitvaný do detailů a pak mi unikne ta důležitá a podstatná věc. Zvažoval jsem i její koupi, ale nejsem si jistý, že by mi byla ku prospěchu.

Hodně věcí lze pochytit ze záznamů Semináře IPv6...
https://www.youtube.com/channel/UCtnBLNeqJ6wlRK0Dtq5Ch5A/playlists?view=50&sort=dd&shelf_id=5

Já už jsem párkrát říkal, že jsem IP (sítě vlastně obecně) pochopil až po přečtení Linux dokumentační projekt. Do té doby jsem byl jen uživatel, věděl jsem leckdy co a jak, ale už ne proč. Tato kniha mi dala náhled na ty nejzákladnější principy. A pak už to šlo samo.
Youtube návody, nebo obrázkové postupy, či návody ala windows help jsou dle mě k ničemu.

ludvik Já bych ty video návody (ale ani obrázkové) neodsuzoval, protože z toho se to často dá pochopit rychleji a jednodušeji než po týdenním pročítání knih a různých článků na webu. Například zrovna to video o zprovoznění IPv6 v Mikrotiku mi přinejmenším ukázal, jak je to jednoduché. Jinak bych se asi do toho nedokopal. 😀

Ještě mám dotaz ohledně IPv6 v Androidu - někde jsem četl, že Google IPv6 nechce implementovat. Jaká je aktuální situace, platí to stále?

• obud replied to this.

radek_kovacik někde jsem četl, že Google IPv6 nechce implementovat

To jsi blbě pochopil. IPv6 na Androidu funguje velmi dobře. Zobraz si informace o Wi-Fi síti a uvidíš krom IPv4 adresy i několik IPv6 adres. 😀

Jen není podporováno DHCPv6 pro přidělování adres. Mikrotik stejně neumí přes svůj DHCPv6 server přidělovat adresy, takže ti to může být jedno. 😀

Přidělování adres přes DHCPv6 a prefix delegation, to jsou dva různé mechanismy? Já jsem viděl video (bylo taky od Cesnetu), kde nastavili DHCPv6 server na Mikrotiku tak, aby prováděl prefix delegation a podle všeho jim to fungovalo.

• obud replied to this.

radek_kovacik No však ano, prefix delegation na mikrotiku funguje. Ovšem nefunguje přidělování adres z DHCPv6 serveru. A na Androidu zase není DHCPv6 client.

o 5 dní později

Ještě bych poprosil o info, jak moc je důležité sdělení, které mi vypsal jeden z testovacích serverů a zda má význam se tím zabývat:

Your router or firewall is filtering ICMPv6 messages sent to your computer. An IPv6 host that cannot receive ICMP messages may encounter problems like some web pages loading partially or not at all.

Předpokládám, že ten problém bude asi na firewallu Windows 10, protože přes Mikrotik by to přejít mělo, ne?

• obud replied to this.

radek_kovacik Na filtrování ICMPv6 si dávej velký pozor, dí se tím hodně věcí rozbít.

Správně to má vypadat takto:

Nebo takto v případě, že máš nastavený firewall blokující nová spojení z internetu:

A ano, může to být i tím firewallem ve Windows. Zkus to schválně povolit...

radek_kovacik význam se tím zabývat

Respektive, ten test má testovat možnost navázání spojení z internetu na Tvůj počítač.

Takže jsou asi dvě možnosti:
          a) ICMP zahazuje až Windows firewall, takže máš možnost navázat spojení z internetu, ale z testu to nelze poznat
          b) spojení z internetu zahazuje nějaký firewall na routeru po cestě

Tak jsem zkusil zakázat všechny pravidla ve firewallu pro IPv6 a žádná změna. Díval jsem se i na firewall Windows a zkusil jsem povolit pár příchozích pravidel, kde se vyskytoval text ICMP a taky nic. Předtím mi to na tom testu hlásilo filtrované ICMP, teď to píše netestováno. Jediná změna, která se vyskytla od té doby, kdy to ještě hlásilo filtrované ICMP (co si uvědomuju), byla aktualizace Windows. Router to asi blokovat nemůže. Nebo je možné, že to spadlo do nějakého black listu na routeru u T-Mobile?

• obud replied to this.

Ano, na všechny tři IPv6 adresy ping funguje.

• obud replied to this.
              o 5 dní později

radek_kovacik Můžeš schválně sám zkusit ping někde z internetu (z jiné IPv6 přípojky, VPSky nebo třeba jednoho z on-line IPv6 ping nástrojů).

Prozatím jsem zjistil pouze to, že to způsobuje firewall programu Windows Defender. Při testu z webového toolsu to také nešlo a jak jsem firewall vypnul, tak už to prošlo. Těch pravidel je tam mraky a nevím, které konkrétní na to může mít vliv, když lokálně to funguje.

• obud replied to this.

radek_kovacik Já bych sázel spíš na absenci pravidla. Co takhle dát do svého oblíbeného vyhledavače dotaz, jak se ve firewallu Windows povoluje PING? Existuje na to spousta článků.

PING jsem jedním pravidlem zrovna nedávno za účelem monitoringu povoloval na pár Windows 2016 serverech.

Nebylo to v absenci pravidla, ale v potřebě změny stávajících - jednalo se totiž o ta stejná 4 pravidla, která jsem před týdnem povolil, kdy mi nefungoval ani lokální ping.

Název Skupina Profil
                Sdílení souborů a tiskáren (Požadavek na odezvu - ICMPv4-In) Sdílení souborů a tiskáren Privátní, Veřejný
                Sdílení souborů a tiskáren (Požadavek na odezvu - ICMPv4-In) Sdílení souborů a tiskáren Doména
                Sdílení souborů a tiskáren (Požadavek na odezvu - ICMPv6-In) Sdílení souborů a tiskáren Doména
                Sdílení souborů a tiskáren (Požadavek na odezvu - ICMPv6-In) Sdílení souborů a tiskáren Privátní, Veřejný

o 2 měsíce později

jaké používáte na mikrotiku nastavení u zákazníka na ND když chcete přeposlat dále prefix do jeho wifi routeru, který si nechce dát do bridge ale chce s ním routovat?
                já mám:
                interface=ether1 ra-interval=10s-30s ra-delay=3s mtu=unspecified
                reachable-time=1m retransmit-interval=unspecified ra-lifetime=30m
                hop-limit=64 advertise-mac-address=yes advertise-dns=yes
                managed-address-configuration=no other-configuration=yes
                a
                /ipv6 dhcp-server add address-pool=ipv6 interface=ether1 lease-time=10m name=server1
                ale chová se to divně, po čase prostě v routeru ipv6 přestane chodit a jemu začnou kravit IPv6 weby, router musí restartovávat 🙁

který router se musí restartovat, zákazníkovo, nebo tebou dodaný?

ten tplink co má zákazník

📡 Telekomunikace.cz