u tplinku normální. Neřekne si o renew.

twe to je tedy zase kauf tohle, další hřebíček do rakve IPv6 🙁

no nevím jaký máš lease time, ale mi normálně funguje teplej link 🙁

hele o pár řádků vejš je můj konfig 😃

no jo no, pardon, mám defaultní 3 dny a funguje to bez problémů, obecně s krátkým lease time, že ho některé routery (nevím, možná i teplé linky) ignorují a jedou default a obnovu tudíž jedou v půlce (36h). Obecně 10minut není best practices pro PD

ok upravíme tedy....

No vidíš ... mě to nejelo ani se třemi dny. Nějaký archer, vyšší řada, IPv6 ready logo. V jednom případě dokonce ani u sebe ten prefix nezrušil a vesele používal. Jen dhcp server o tom nevěděl ...

A ty tři dny dělaly problém zase jinak. Já už to tady párkrát zmínil. Při každém bootu (a bůhví jestli ne častěji) měl jinou hodnotu IAID. Takže si nevzal již přidělenou lease, ale dostal novou (a statika je v takovém případě také nepoužitelná). Za dva dny mi jeden vyčerpal celý /48 pool. Fakt prima.

Celý tento princip přidělování segmentů má dost vady (ani ne tak teoretické, jako implementační). Je to hodně závislé na tom, jak spolehlivě si obě zařízení pamatují příděly. Jak se to rozjede, je problém. Donutit třeba stovky klientských zařízení k rebootu je poměrně šílená práce.
A to není jen akademický problém. Není to tak dávno, co mikrotik nešlo upgradovat, pokud v dhcp byly nějaké leases. Musel se dhcp server vypnout (smazat leases, disablovat balíček), upgradovat box a pak vše zase vrátit. Jenže dynamické příděly tím pádem zmizely, stejně jako routy ... A že to nefunguje jsem si ani hned nevšiml, protože nikde žádná hláška. Jen se vždy kousl terminál při pokusu o přístup k dhcp serveru (stačil i export). Routerům klientů to samozřejmě bylo tři dny naprosto putna.
A mám takový pocit, že DHCP je teď u mikrotiku už povinný. Takže jestli se jim to povede znovu, nevím jak (krom netinstallu) ten box upgradovat.

Jak je staré RFC ohledně PD? A pořád problémy ...

S tplinky je jeden velký problém - spousta typů a každý má svůj firmware. A každý typ má X hardwarových revizí a každá má vlastní firmware. Čili pravdu můžeš mít ty i já, to se nevylučuje. Dát do kupy, co funguje a co ne je nereálné.

Bohužel je potřeba dávat vlastní cpe a vše doma mít v bridge. Děláme to tak odjakživa a těch kl. kteří si to si udělají je minimum.

no jistě ale to minimum, když ti reklamují nefunkční připojení kvůli ipv6 musíš také řešit

okoun ano, to je v háji. Proto bohužel na šestku kašlem.

hmm tohle je špatnej postup, je třeba to k těm lidem prát tak jako to dělá PPFka a ostaní velcí, jinak se ta 6tka pořádně nikdy nerozjede, samozřejmě problém je tak trochu v tom že to tak dobře nefunguje jako v4 🙁

okoun aktuálně nemám kapacity řešit šestku vše kolem toho. To raději to úsilí dáme do optiky a výkopem jednu ulici. Nebo cokoliv dalšího co dává větší smysl než se drbat se šestkou. Sry zajdee.

tak to je zajímavý argument o nedostatku kapacity, nechápu ho 🙁

• zero replied to this.

okoun

co na tom nechapes? Kazdej clovek ma nejakou kapacitu (fyzickou a hlavne psychickou). Takze ja chapu, ze pro sit je lepsi mit x novych klientu na optice nez se srat dokola s IPv6...

trochu jdeme už mimo téma
        ne, já nechápu to že core admin jde někde házet lopatou výkopy a vařit vlákna..... tedy pokud to nemáte "one man show"

to neber doslova. Sice castecne ano, ale to neni jenom o vykopu. Zase si nemuzeme dovolit to mit na klic. Ale realne mi nic sestka neprinese... v nasi male velikosti fakt nepotrebuji odlehcovat natu apod. Chtel bych ji mit, ale nedava mi to zatim zadny smysl...

jo tenhle argument bych ještě chápal 🙂

Začínám s IPv6 a dost se s tím peru.
        Podařilo se mi rozchodit DHCP PD, Ale nevím, zda je to vše OK.
        Hlásí mi uživatelé Samsungů, že jim blbne internet po spuštění IPv6.
        Vysvětluji si to tak, že mají špatně nastavený fallback na IPv4, poku IPv6 selže.
        Jak to ale udělat správně?

Druhý dotaz je - odkud se berou (jak správně nastavit) DNS IPv6 jak pro Advertise, tak i pro DHCPv6? Probublá to od začátku PD, nebo se to bere z CPE DNS? Je třeba i na CPE nastavit DNS Option v DHCPv6?

Nepracuji s ND Prefixes, což může být ten problém.

Díky všem, co to mají úspěšně za sebou.
        Mirek

mirek_k Hlásí mi uživatelé Samsungů, že jim blbne internet po spuštění IPv6.

Tak máš někde něco blbě.

mirek_k Vysvětluji si to tak, že mají špatně nastavený fallback na IPv4, poku IPv6 selže.

Proč by měla IPv6 selhávat? Leda, že bys měl něco blbě nakonfigurované... ale na to bych potřeboval víc informací, nemám křišťálovou kouli.

mirek_k Druhý dotaz je - odkud se berou (jak správně nastavit) DNS IPv6 jak pro Advertise, tak i pro DHCPv6? Probublá to od začátku PD, nebo se to bere z CPE DNS? Je třeba i na CPE nastavit DNS Option v DHCPv6?

IPv6 adresy resolverů pro router advertisement i DHCPv6 PD se berou z konfigurace DNS pro celé CPE v IP -> DNS. Jinak to nastavit bohužel nejde. A ano, pokud máš na CPE DHCPv6 Client, IPv6 adresy revolverů probublají do CPE automaticky...

DHCPv6 server v RouterOS neumí přidělovat adresy, pouze delegovat prefixy...

📡 Telekomunikace.cz