Však za to ISP nezodpovídá, viz 4.2.2 v odkazované metodice. Účelem hry je zablokovat přístup, přesměrování není povinné, a tedy nemusí fungovat.
Že je to celé téměř neúčinná pitomost je na delší diskuzi, ale s DNS filtrací jsme dopadli ještě docela dobře. Škoda jen toho dementního systému uveřejňování seznamu, taky to mohli poskytnout třeba v JSON nebo XML.
- jak ja preci mohu rucit za to ze si nekdo zmeni DNS servery ? I kdyz mu zadam do routeru moje, nebo nejake nasmlouvane DNS, tak stejne si muze on dat na PC uplne jine a to ja neovlivnim
Přesně tak, já mám povinnost nabízet zákazníkovi DNS resolvery (buď vlastní nebo od smluvního partnera), které budou provádět danou filtraci. Takže pokud nastavuji koncákovi WAN dynamicky (DHCP, PPPoE, TR069, ...), tak mu budu tlačit sadu filtrujících DNS. Pokud zákazníkovi předávám papír s parametry linky, tak na něm je také odkaz na filtrující DNS resolvery, stejně tak mu takové bude nabízet infolinka nebo popis nastavéní na servisním webu a taktéž technik, pokud dojde mu to nastavit, tak dá filtrující sadu a splnil jsem.
Pokud si to pak zákazník změní na něco jiného, co ho neochrání od démona nelegalních online heren, tak je to čistě jeho problém....
- presmerovani na stranku s informaci, ze ho blokuji nepujde pokud se jedna https vzdyt se to tady resi v jinem vlakne. Stejne jako presmerovanim DNS zaznamem DNSSEC ?
Nu, někoho to přesměruje a někoho ne. Primární požadavke je zablokovat, pokud se náhodou podaří přesměrovat, tak je to malé nenutné plus, aby zákoš věděl na jistotu na čem je.
Data procházející přes můj resolver můžu změnit i když jsou podepsán pomocí DNSSEC, zkrátka DNSSEC z toho odstraním. Pokud koncový zákazník nedělá DNSSEC validaci u sebe, tak poslaná data sežere a pokud validaci provádí, tak co mu pošlu zahodí jako nevalidní, takže účel byl také splněn (proto je v té ukázkové konfiguraci pro bind použito dnssec-break yes, protože normálně se filtr neuplatní, pokud by sahal na podepsaná data, takto dnssec odstraní a zachová se dle požadavků v RPZ zóně, lehce zjednodušeně popsáno).