Na jarní Jezerce jsme měli zajímavý vstup o plánování FTTx pomocí open source QGIS (www.qgis.org). Tímto bych si dovolil otevřít vlákno věnované zmíněnému open source a prosím kohokoliv o přispění se zkušenostmi, nadstavbami, mapovými podklady apod.

mám ho teď na stole, vypadá zajímavě, líbil se mi už na jarní Jezerce... Zatím je to ok.

Stojí to za prd a pracuje se v tom nekomfortně. Pokud to s projekcí myslíte vážně, tak QGIS není to co hledáte. Věřte mi, nakreslil jsem v něm cca 6km FTTH tras.

Možná že s nějakou profi nadstavbou to bude lepší.

Stojí to za prd a pracuje se v tom nekomfortně. Pokud to s projekcí myslíte vážně, tak QGIS není to co hledáte. Věřte mi, nakreslil jsem v něm cca 6km FTTH tras.

Možná že s nějakou profi nadstavbou to bude lepší.

A co používáte?

Qgis není na kreslení ,

je to dobré na základní dokumentaci již hotových geometráků.

Pokud v tom bude někdo reálně kreslit ať si vezme dlouhou dovolenou :-)

o 6 dní později

Tak jsem narychlo aktualizoval QGIS i knihovnu GDAL. Musím odvolat své výroky. Není problém zobrazit si katastrálku ve vektorech, je to i rychlé. Dále není problém importovat adresní místa, čísla popisná, majitele parcel, atd… Ještě jsem neotestoval multiline, ale musím říct, že vývojářská komunita udělala kus práce!

Trosku nestiham tak jen par informaci:

pouzivame QGIS + fiberplanit, manual k pouziti zde:

http://www.manula.com/manuals/comsof/fi ... troduction

Samo v nem nemalujeme projekty - to dela fiberplanit + data z CUZK, RUIAN jak psal douby nasledne vse exportujeme do DXF a do autocadu, kde projektant dodela upravy a vse ucese. Za den se da vyprojektovat 1000 pripojek vcetne rozpoctu a kopletne technologickeho projektu vystavby - kolik trubek, vleken, rozvadecu, sachet, spliteru atd.

Nic lepsiho aktualne na trhu za podobnou cenu neni.

řeší někdo existenci stávajících sítí ? a třeba to že telekomunikace spadají pod kolaudaci a tím pádem je třeba stavět dle UR kde je třeba počítat se stávajícíma sítěma.

Nebo jsou na vesnicích tak benevolentní že na zákony pečou a nechaj Vás stavět tak jak si to za den nekreslíte bez znalosti toho co už tam leží ?

Jakmile chystáš projekt k UŘ, tak povinnou přílohou jsou vyjádření správců ostatních IS, kteří minimálně zopakují požadavky normy na minimální odstupy od jejích sítí. Dnes když někde kopeme, tak se dost často stane, že se zastaví někdo od RWE nebo vody a když vidí, že jsi nad nimi, tak tě to nechá předělat. A i kdyby tě to nenechali předělat, tak si počkej, až budou spravovat vodovod, nad který sis posadil svoji optiku. Asi se budeš divit, když ti to trhnou a nic si na nich nevezmeš. Víc k tomu není co říct a není podstatné, jestli někdo je nebo není benevolentní. Ber to tak, že je to ochrana tvé sítě před budoucím poškozením.

řeší někdo existenci stávajících sítí ? a třeba to že telekomunikace spadají pod kolaudaci a tím pádem je třeba stavět dle UR kde je třeba počítat se stávajícíma sítěma.

Nebo jsou na vesnicích tak benevolentní že na zákony pečou a nechaj Vás stavět tak jak si to za den nekreslíte bez znalosti toho co už tam leží ?

o 9 let později

Ahoj, podařilo se nekomu dostat WMSku DTMka do QGisu? Resp. vím o pluginu, který dokáže zpracovat JVF, ale to je asi pro mě zbytečné. Chtěl bych si to tam dostat jednoduse WMSkou.

Děkuji.

📡 Telekomunikace.cz