Došla mi od ÚTVARU ZVLÁŠTNÍCH ČINOSTÍ SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ Praha "Žádost o zjištění provozních a lokalizačních údajů" o tomto znění:

"Na základě žádosti PČR Obvodního ředitelství policie hlavního města Prahy, ze dne 28. 2.2017 vedené pod číslem jednacím xxxxx a v souladu s ustanovením § 68odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky, Vás tímto žádáme o sdělení provozních a lokalizačních údajů, a to:

IP: xxx.xxx.xxx.xxx dne xx.xx.2016 v 07 hod.

Požadované údaje zašlete bezodkladně datovou zprávou na adresu: xxxxx

V případě většího množství materiálů nás kontaktujte na uvedený telefon, kde bude domluven jiný

možný způsob předání. "

Nemám s tím až tak technický prolém, ale potřeboval bych radu. Můžu vůbec takové údaje jen tak předat na základě takové žádosti Policie? Neměl by k tomu být náhodou nějaký soudní příkaz? Neporuším tím zákon 101 o osobních údajích když bych jim to poskytnul?

Díky předem za případnou radu jak v tomto postupujete.

narizeni soudu si vyzádám vzdy, nikdy s tím kluci nemají problém. proste se jen snazí zrychlit si práci :)

par dni jim to vetsinou zabere, posilaji to obyc mailem, uz se ani neobtezuji pres DS

Tak v takovém případě jako by ta komunikace neproběhla. Úřady mají povinnost komunikovat přes DS pakliže ji máš. Dokonce mají povinnost si to ověřit než Ti zašlou nějakou písemnost. Alo to není podstatné.

Já nechápu proč PČR Obvodního ředitelství policie hlavního města Prahy žádá zprostředkovaně přes ÚTVAR ZVLÁŠTNÍCH ČINOSTÍ SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ Praha.

Nemají třeba právě oni pravomoc že nemusí mít soudní nařízení?

Zeptám se tedy takto. Bez soudního nařízení bys jim ty lokalizační údaje nepředal?

Ahoj Zdenku,

precti si provadeci vyhlasku k zakonu a hned ti bude vse jasne:

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-357

Policie musi zadat pres nektery svuj UZC, policistovi z okresu atd nesmis "jen tak" data vydat.

Davam sem jeste odkaz na diplomku, ktera se DR zabyva:

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/132698/

narizeni soudu si vyzádám vzdy, nikdy s tím kluci nemají problém. proste se jen snazí zrychlit si práci :)

par dni jim to vetsinou zabere, posilaji to obyc mailem, uz se ani neobtezuji pres DS

Tak v takovém případě jako by ta komunikace neproběhla. Úřady mají povinnost komunikovat přes DS pakliže ji máš. Dokonce mají povinnost si to ověřit než Ti zašlou nějakou písemnost. Alo to není podstatné.

Já nechápu proč PČR Obvodního ředitelství policie hlavního města Prahy žádá zprostředkovaně přes ÚTVAR ZVLÁŠTNÍCH ČINOSTÍ SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ Praha.

Zeptám se tedy takto. Bez soudního nařízení bys jim ty lokalizační údaje nepředal?

Ahoj Zdenku,

:)

Ahoj Zdenku,

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-357

Policie musi zadat pres nektery svuj UZC, policistovi z okresu atd nesmis "jen tak" data vydat.

Davam sem jeste odkaz na diplomku, ktera se DR zabyva:

https://is.cuni.cz/webapps/zzp/detail/132698/

Provadeci vyhlaska ale nerika jestli me ma UZC svoji zadost podlozit i rozhodnutim soudu...

Zkratka jestli takova zadost UZC byva obvykle doplnena i rozhodnutim soudu, nebo staci zkratka zadost UZC a vic me to nemusi zajimat?

Došla mi od ÚTVARU ZVLÁŠTNÍCH ČINOSTÍ SLUŽBY KRIMINÁLNÍ POLICIE A VYŠETŘOVÁNÍ Praha "Žádost o zjištění provozních a lokalizačních údajů" o tomto znění:

"Na základě žádosti PČR Obvodního ředitelství policie hlavního města Prahy, ze dne 28. 2.2017 vedené pod číslem jednacím xxxxx a v souladu s ustanovením § 68odst. 2 zákona č. 273/2008 Sb. o Policii České republiky, Vás tímto žádáme o sdělení provozních a lokalizačních údajů, a to:

IP: xxx.xxx.xxx.xxx dne xx.xx.2016 v 07 hod.

Požadované údaje zašlete bezodkladně datovou zprávou na adresu: xxxxx

V případě většího množství materiálů nás kontaktujte na uvedený telefon, kde bude domluven jiný

možný způsob předání. "

Nemám s tím až tak technický prolém, ale potřeboval bych radu. Můžu vůbec takové údaje jen tak předat na základě takové žádosti Policie? Neměl by k tomu být náhodou nějaký soudní příkaz? Neporuším tím zákon 101 o osobních údajích když bych jim to poskytnul?

Díky předem za případnou radu jak v tomto postupujete.

Jenomže mailem nejde vlastní žádost, ale jen doplňkové informace. Navíc, pokud je email/dokument elektronicky podepsán, osobně s tím problém nemám. Navíc pokud člověk ví spisovou značku a je zainteresovanou osobou (což ISP je, pokud soud řekne "dejte data"). Já nic neporušil, podklady pro to, abych údaje vydal, mám ... takže dám.

o 2 měsíce později

Taky mi došla žádost o zjištění údajů o telekomunikačním provozu s oskenovaným soudním příkazem.

Kolik si učtujete za tento výpis o provozu který si ze zákona můžete nechat proplatit? Jde o to že mě to zabere asi půl dnes než jim data vyzobám z netflow.

A těch spojení je tam o prosince až do února spousta.

Taky mi došla žádost o zjištění údajů o telekomunikačním provozu s oskenovaným soudním příkazem.

Kolik si učtujete za tento výpis o provozu který si ze zákona můžete nechat proplatit? Jde o to že mě to zabere asi půl dnes než jim data vyzobám z netflow.

je na to vyhláška, tuším cca 200,- za úkon :)

takže pokud na to nemáš klikací systém, kde by ti to zabralo 5 minut, jsi v háji

je na to vyhláška, tuším cca 200,- za úkon :)

takže pokud na to nemáš klikací systém, kde by ti to zabralo 5 minut, jsi v háji

Systém mám, ale těch spojení co chce po mě polici v ruzných čase hodně od sebe je asi 200 od prosince do unora.

Listů v žádosti kde jsou spojení jsou na 3 strany.

Takže co jeden řádek na jejich žádosti to jeden úkon? Tak to jim naučtuju pěknou pálku :

jj, měly by to být samostatné úkony. tu vyhlášku si ale raději přečti, třeba jsem se spletl a je to 200/hodinu :)

k tomuto bych doporučoval - veškerou komunikaci s PČR dělat přes datovku, v žádném případě po telefonu nebo mailu!

teď na konferenci v Olomouci měl jeden náš kolega hooooodně zajímavou přednášku, doufám že ji natočili ... ostatní přednášky jsem na Youtube našel. opravdu VELMI doporučuji shlédnout, má to cca 15 minut a jsou to informace doslova k nezaplacení

o 6 let později

No tahle Čihákova přednáška o "nebezpečí", které ISPíkům hrozí v případě spolupráce s orgány činných v trestním řízení je naprosto nezapomenutelná, viděl jsem ji naživo a čuměl jsem debil, co všechno je v tomhle státě možné.
Ten odkaz jsem už posílal spoustě lidem a od té doby vydávám provozní a lokalizační údaje jen v trestných činech uvdených přímo v zákoně a na zbytek požadavků odpovídáme dotazem, jestli opravdu máme podle policejní výzvy porušovat zákon.... V těchto případech se nikdy nikdo neozval podruhé.

o 10 měsíců později

Oživím trochu tuto diskuzi.
Hledám řešení pro logování provozu. Aktuálně mám nabídku od firmy Protectione.
Máte s nimi a s jejich řešením někdo zkušenosti?

Díky, Aleš

sherlock my si to teda na serveru s linuxem děláme po svém, pomocí sw co je zdarma, tuším že flow-tools.
    jinak placené řešení jsme měli dřív od firmy Actimmy, Brno-ulice Špitálka 41. Za mě dobré jednání, pomohli i s financováním od GE money, vše pak proplaceno od státu, servery nám na konci zůstaly v majetku 🙂

📡 Telekomunikace.cz