Chachach. Vždycky mě kolegové lámou, že by tam nemuselo být Cisco ale stačil by nějaký mikrotik co tolik neseřere. Vždycky nad tím uvažuju jestli jsem opravdu takový cyp nebo jak to je. Potom tady ale čtu takováhle vlákna a 🤣.
Pravděpodobně je to tím, že má switch packet buffer sdílený mezi více (všemi) porty a neumí s ním pořádně pracovat (jestli je to chyba chipu nebo jeho naprogramování Mikrotikem je otázka). Pokud je 100Mbit linka saturovaná (microbursty ji saturují klidně někde od 70Mbit) a provoz je v mnoha spojeních (a tedy hodně paketů, což torrent určitě je), buffer se prostě zaplní a nezbyde v něm místo na ostatní provoz. Je to víceméně vlastnost většiny levných switch chipů, částečně to může vyřešit správně nastavený queueing na nich (WRED apod.).
Slušný switch mívá oddělený (minimálně nakonfigurovaný) buffer pro každý port a taková věc se nestává. Zkoušel jsem např. po 1Ggps portu do switche posílat 400Mbit UDP stream na IP adresu routeru připojeného na 100Mbit portu, do routeru doteklo 100Mbit, Zkoušel jsem si za routerem pustit IPTV na kteoru máme dscp/cos prioritu - stále tam teklo 100Mbps, ale telka hrála bez problémů (unicast i multicast). Takže díky, žádný shitswich u mě v síti :-)