3011 néééé... 4011 je uplne v pohode, ale esi by stacily porty, jdi do 5009. Vic pameti, lepsi CPU a cena jen o nula prt vetsi nez u 4011.
3011 a flapping portů
- Upraveno
myghael Doma na 3011 se mi s 6.48.5 taky flapping stával.
Uplink od providera vede do ether1, domácí síť je v portech 6-10 (vše standardně na Gigabitu). Při kopírování ze serveru (ether9) na můj komp (skrz jiný MikroTik Gb switch napojený do ether6) se mi to také stávalo, umřely všechny porty na druhém switch chipu na nějaké ty 2s.
Nastavení switche klasické, prostě jeden bridge, do něj porty 2-10, upraveno akorát pár parametrů, jenže při výchozím nastavení to dělá to samé.
Downgrade na LT 6.47.10 to "vyřešil".
5009 je fajn, jen bych si dával bacha na to, že tam jde jen RouterOS v7.
5009 vypadá zajimavě, cenově asi taky ok, jen to nebude tak hezké v racku, ale to není podstatné, ROS7 jsem ještě neviděl, bude to velký rozdíl? má to ale už někdo odzkoušený, že to nebude mít jinou "vychytávku"?
(Jinak jak jsem psal mám teď 6.47.8 a zatím vypadá už několik dní také ok - takže do novějších verzí přidali flapping jako bonus)
Trochu oživím staré téma, zkoušel někdo v7 na RB3011? Objevuje se stále problém s propustností / flapováním portů? Aktuálně držím na všech 6.47.10, přemýšlím nad postupným upgradem na v7.
Veru nemozem suhlasit. Nahodte si do monitoringu SNMP OID 1.3.6.1.2.1.2.2.1.9 a sledujte ... aj s najnovsimi 6.X verziami to flapne raz za par dni. 7.X otestovane nemam.
Zkusil jsem si na 3011ku hodit na pokusy ROS v7.2.3... Takhle špatně jsem na tom nikdy nebyl Ten routerboard mám teď u sebe jen na pokusy a ať ta zařízení zapojím jakkoliv, při kopírování ze serveru na zařízení, co má jen 100 Mbps síťovku je problém... Klasicky mám tedy Uplink na ether1 a domácí síť na 6-10, ale tam je zas problém v mixu 100/1000Mbps portů a dělá to stejně.
Je nějaký ověřený fix? Já zkoušel už všechno, queue na portech taky nepomohla, vlastně pomůže snad jen vypnutí HW Offloadingu, což je ale problém. Na ROS 6.47.10 longterm to bylo v pohodě, jenže bych si chtěl doma na hlavním Tiku vyzkoušet naplno sedmičku...
Switch za to RBčko se mi úplně cpát nechce, už takhle tam není prostor a ten switch tam prostě nenacpu.
Asi se za ten rok nic nezmenilo co? Resim tu ted jednu 3011ku, vsechny porty na gigabitu.. Uz byla i menena a stejne chovani.. Nejnovejsi 6.49.8 sw i firmware.. porty 6-10 jako na pisknuti down a po dvou vterinach up..
mám to stejny.
A měnil jsem to z 2011 na 3011. Tam možná je nějakej zkrat na kabelu a problikne 6-10 vždycky. 1-5 je OK.
Vyzera, ze v nejakej konfiguracii to stale robi ten flap portov 6-10. Mame jednu taku problemovu, robi to stale. 2 dni dozadu sa to prehralo na 6.49.11 a zacalo to zasa robit. Vsetky porty obsadene vratane SFP, vsetko na 1G. Do problemovych portov 6-10 mame zapojene PBE500, nray, AF24, SIAE Alfo, PBE400. V portoch 1-5 kde neni problem mame SIAE Alfo, PBE500, 2xrocket prism, LBE ACgen2. Nic specialne, kable do 20m. Co citam, ze aj pri vymene za inu 3011 to stale robi tak potom co s tym? CPU na tom mame do 35%...3011ky mame mraky kusov a len toto jedine miesto robi problem.
Podle mého za to můžou konkrétní kusy. Jeden to dělá, druhý ne. I podle procházení internetu se k tomu dá dopátrat. Prostě vyměnit za něco jiného. Ale chápu že 10 port se nahrazuje špatně.
hapi Tak clovek to ma unifikovane, vykonovo to staci, portov dost. Dal by som tam kludne inu 3011 ale kedze nie je jasne ci sa problem vyriesi ani to nebudem skusat. Mam aj 4011ky v sklade ale len verzie s v7 only a tie zas po case mrznu...to tiez nie je riesenie. Jedine tam dat switch a pouzivat iba prvu skupinu portov.
Já jsem vypozorovat, že při použití SFP problémy s flapovaním portu téměř vymizely.
Mě také zamrzají, s MKv6 je to ok, s MKv7 je to průser.