Alespoň tedy ve spolku PilsFree jsem nezaregistroval, že by šly peníze "někomu" do kapsy a to se o dění ve spolku celkem zajímám. Správcům sítě se platí za správu sítě, provedenou práci, vyjednání smlouvy, apod. Mnohdy výrazně méně, než kdyby to dělal zaměstnanec nějaké firmy. Rada spolku dělá vše pro to, aby byli uživatelé spokojení.(Pak zde máme KRK, ombudsmana, atd... Jistě to znáte). Spolek má pro mě jako uživatele spoustu výhod... Jednou ročně vždy padne nějaká výhoda pro uživatele. V minulých letech například zdarma lístky na představení do divadla, občas bál, grilování prasete, apod. Ze služeb pak sdílení dat přes DC+, HD IPTV free, veřejná IP zdarma a dle mého názoru i skvělá konektivita do zahraničí. Všechno je to veliký bonus k levnému připojení, avšak skvělému připojení do sítě internet.
Mimochodem je spousta ISP, kteří nabízí konektivitu po Wi-Fi 20 Mb/s za 550,- Kč měsíčně, nebo 13 Mbit za 350,- Kč a vždy překvapivě s mizerným uploadem. Samozřejmě nechci házet všechny do jednoho pytle, najdou se i tací, kteří mají velmi férové ceny. Nicméně žádnou tak drahou neziskovku jako jsou někteří (nenažraní) ISP neznám. Naopak takto předražených ISP je spousty a to hlavně tam, kde není konkurence. Když už má JM-Net za Wi-Fi členský příspěvek 400,- Kč měsíčně, tak je to také znát na kvalitě připojení, na poslední míli k uživateli.
JablonkaNET - Na 150,- Kč to dělají jistě bravurně. I když je přímo neznám a tak nemohu posoudit... Statistiky připojení dobré. Zřejmě se sešli lidé, kteří správu sítě nedělají za odměny a členský příspěvek vystačí tak akorát na zaplacení elektrické energie, nájmu a použité technologie. (Ale kde dnes takové lidi najdete? I PilsFree, které za správu sítě platí má málo správců). Vsadil bych se ale, že někde a na něčem JablonkaNET šetří. (Má spolek kromě internetového připojení nějaké výhody? Je alespoň část uživatelů připojená přes AC-Only sektory? Platí se správcům sítě za práci a nebo to dělají jen pro radost? To jsou všechno otázky na které neznám odpověď.) Ať už se šetří na správcích, nebo na členských výhodách, tak jedno vím ale jistě... 300,- Kč je plně optimální částka pro férové uživení neziskovky. Pro uživatele z toho vzniká velmi levné a skvělé připojení k síti internet + s výhodami výše uvedenými.
Pokud nejste spokojena s aktuální situací => udělejte ze sebe neziskovku a zbavte se tak poplatků, které zmiňujete. Co Vám brání? : Konkrétně skoro všichni správci ze sítě PilsFree mají jiné zaměstnání a PilsFree je pro ně jako nadšenecký job s přivýdělkem, ale zároveň i jako jejich dítě, které si z vlastních sil sami postavili.
PS: I kdyby se správci JM-Netu svojí prací živili, tak za takto kvalitní služby, které svým členům poskytují nemám nic proti... Jak k tomu ale přijdete vy jakožto ISP? Radím Vám tedy: Udělejte ze sebe neziskovku, ať je to fér. Šupky-dupky. : (Jakožto uživatele mě opravdu nezajímá, že musíte platit zdravotní, sociální, DPH, apod... Zajímá mě, co vy mě můžete nabídnout. Nezlobte se, ale spolek je výhodnější, než valná většina ISP. Nezaujatý člověk to musí cítit plnými doušky). "Jaký si to uděláš, takový to máš."
Nezbývá mi, než popřát nejen Vám, ale i všem diskutujícím hezkou dobrou noc. :