je to sice off-topic, ale musím taky reagovat. Osobně memám nic proti sdružením/spolkům, pokud fungují alespoň cca jak popisuješ. Sice mi neni jasný, proč mezi sebe nadšence berete i normální uživatele, kteří nijak na síti neparticipují a jen využívají. Je to jako by zahrádkáři mezi sebe brali i lidi, kterým prodávají jablka a jahody za tzv. členský příspěvek každému košíček, a přitom tito lidé nemají ani zahrádku a ani nikdy nemákli do hlíny. Takto by bylo v klubu zahrádkářů půl města, "angažovaní" zahrádkáři by postupně zabrali všechny okolní pole, začali dovážet pomeranče z afriky, zřídili si výdejny na každém rohu. Všichni zelináři by zkrachovali a stát by přišel o DPH i daně z příjmu.
Takže podle mě tím popíráte celý princip spolků, jakožto skupinu sdružených nadšenců se stejným zájmem. V pilsfree jsem fungoval léta a věřte, že většinu uživatelů vůbec nezajímá výstavba sítě ani spolek a jen a prostě chtějí přípojku z pohledu cena/výkon. A to není spolek, to je komerce, kde by měl mít stát nárok na své odvody. Ale to asi nemá smysl řešit, byl by z toho jen flame.
Co mi vadí víc a s čím my máme spíš zkušenost se spolky, co jsou spolkem uvnitř, ale navenek se prezentují naprosto komerčně, mají rozdělené příspěky podle tarifů, servis za peníze a podobně. Uživatelé co nečtou smlouvu podle mě ani netuší, že jsou členy spolku, ale myslí si, že jsou připojení od normálního komerčního ISP. Využívají výhody z obou stran a spolkem jsou jen kvůli krácení daní. A to je prostě bordel.
Některé spolky mají tarify, omezují tak rychlost a je to jistě špatně, to rozhodně nepopírám a jsem taky proti tomu. (Beru to jedině v případě, pokud třeba spolek nemá peníze na upgrade spoje a tak omezuje, aby to lidem taknějak běhalo. Ovšem trvalé omezování u spolku? Hrůza...)
Dnes je nejen v PilsFree, ale i v ostatních spolcích 90% lidí, kteří jsou naprosto bez zájmu. Každopádně je to jistě ta hlavní skupina uživatelů, která spolek finančně udržuje, aby byl oproti komerčním poskytovatelům technologicky na vyšší úrovni a také, aby pro své členy poskytoval výhody, které poskytuje. Byly peníze i na to se dále rozšiřovat a pokrývat okolní města, vesnice a i tam zajistit kvalitní přívod konektivity pro své uživatele.
PilsFree má nyní okolo 30 000 uživatelů. Kdyby jsi měl z těch 30 000 lidí vyházet všechny, kteří si ani nepřečtou, co se v síti děje za novinky... Zbylo by ti lidí do 1000 a možná i daleko méně.
Je to jako by zahrádkáři mezi sebe brali i lidi, kterým prodávají jablka a jahody za tzv. členský příspěvek každému košíček, a přitom tito lidé nemají ani zahrádku a ani nikdy nemákli do hlíny.
Díváš se na to ze špatného úhlu. Představ si, že jsme ti nadšení zahrádkáři, ale nemáme zahrady. Zatím máme jen květináče. Rádi mezi sebe přizveme "sponzory", kterým budeme dodávat květiny s hlínou a oni nás za to budou pomaloučku podporovat tak, že si těch zahrad budeme moci koupit víc a víc. Zahrady se rozrůstají a nyní pěstujeme kromě macešek i karafiáty. Naši "sponzoři", kteří se o květiny nezajímají jsou spokojení a my taky. Všichni jsme spokojení, tak o co jde? :