mira_mo až spadne 5tka na déšť, tak budeme řešit jiné problémy než internet. Jinak máme spoje ve všech popsaných frekvencích a ano je to otázka deště, vzdálenosti a rezervy.

ppp76 Ono je to taky dost o počasí. nRAY na 800 metrů a už 2x padnul. Mokrý lepivý sníh a teploty kolem nuly. Nabalí se to na radom a konec

basty zatim je to u peterky tohel nej kanal co to umi ale je tam prepocet + 2,5 kanalu pokud sem pochopil dobre

okoun coz ovsem nevylucuje ze nemuze bejt v zime stejnej cedak jako v lete i kdyz mene casteji

ppp76 on sám postoval fotky s 69GHz tuším...

ppp76 já bych řekl že vylučuje, to by se muselo v zimě udělat 20 nad nulou, aby přišel déšť v podobně rudé či bílé skrvny na radaru. V zimě máš modrou zelenou max žlutou. V zimě ti něudělá bouřka lokální záplavu, prostě ta intenzita je mnohonásobně menší...

ppp76 To pochybuji, v zimě takový ceďák nikdy snad nemůže být. Jen jednou mi padla 60Ghz, minulý rok v létě, to byla taková průtrž, že jsem musel z baráku vysávat vodu. Padlo to na 4,5 minuty. Jindy, ani v zimě nemám problém.

psal sem jen ze byl uz poradne cedak a ze to prezilo bez vypadku ...ano nej extremy jsou zejmena v lete

ppp76 no nebyl pořádnej cedák, protože pořádnej cedák by to prostě vyřadil, tohle je třeba pochopit, není to žádné zazračné pojítko!

okoun jasný, to je prostě jen otázky kdo a jestli je schopen akceptovat ty 2-3x 5min výpadky během roku....

net_work kdyby to byly 3x 5m výpadky tak dobrý, do 1km asi ok, ale kolem 1,5km se to dost láme. Tam to umí chybovat mnohem hůř, lhg60 umí flapovat klidně půl hodiny, v zimě při smůle zapadne třeba na hodinu při lepivém sněhu. Při silných deštích na 1,5km si to sice změní parametry, znovu se to spojí, ale když to dělá hodinu v kuse tak to je ke zlosti. Zajímavé je, jak dobře lhg60 zase funguje do 1km.

pgb Nebude to prave nejak kvuli charakteru te anteny? Ze na delsi vzdalenosti je lepsi nray, ale na kratky lepe funguje ta vetsi antena lhg?

• pgb replied to this.

basty naprosto nejsem kompetentní k tomu na to odpovědět. Nray mám na pár místech a nemohu objektivně říct jestli je na 1,5km lepší, nikde ho nemám na takovou vzdálenost.

pgb
                    já mám zatím takový osobní limit stanovený takto, kvůli spolehlivosti...lhg60, nRay60 do cca 1250m...af60 do 1.5km a af60LR do 2.5km....vic od toho neočekávám...zatím...

pgb Mikrotik tvrdí že anténa nRAY odpovídá anténě LHG60G, ale co je na tom pravdy netuším.

jcltm rekl bych ze je daleko lepsi... Zrovna mam zkusenost na 2,2km. Vymena jedne strany spoje z -57 na -55, po vymene i druhe anteny zlepseni z -55 na -53

rozdil je ze nray plna parabola a signal sbira odrazem od zrcatka kdezto lhg bere pouze odraz ze sita a navrch jeste nebere signal z cele paraboly ale jen z casti , nekdo to uz uz kdysi psal

ppp76 ano, to jsem cetl... nevedel jsem uz jak to bylo presne...

📡 Telekomunikace.cz