skdata A já jsem naopak toho názoru, že 60GHz má být primárně pro PtMP. Máme mraky míst, kam umíme rozumně dostat konektivitu (ať už optikou nebo třeba 80GHz) ale v 5GHz prostě není dostatečná šírka pásma na to, abychom tu konektivitu dostali ke koncovým uživatelům. Pokud bude multipoint schopný spolehlivě fungovat třeba na 300m a umožní to připojit třeba jen 10 klientů na jedno AP, jsem schopen např. z jedné bytovky (na kterou mám opto/80GHz) obsloužit 40 prémiových klientů, každý z nich mi dá navíc 200/měs. Navíc mi tito klienti uvolní kapacitu v 5GHz, takže můžu trošku lepší službu (řekněme 100kč/měs navic) nabídnout třeba 20ti lidem, co tam jsou připojeni v 5GHz. Když to sečtu, jsem s minimálními náklady na +120tis za rok. I kdybych měl na daný site místo současného rádia v 10/17/24Ghz postavit 1Gbps+ 80Ghz, je to návratnost do roka.
Nevidím smysl v 1Gbps 60GHy P2P spoji na mikro vysílač, kde je pár lidí. Jasně, nemusím tenhle uplink dělat v 5Ghz (ušetřím pásmo), ale na druhou stranu ho klidně můžu udělat v 10/17/24Ghz starším spojem, které se mi (díky optiky příp. 80GHz) vracejí do skladu.
Z mého pohledu je prostě celý problém lokálních wireless ISP v nedostatku pásma pro access a 60GHz je jedinečná příležitost protože my, na rozdíl od velkých hráčů umíme stavět malé lowcostové site, které obslouží své blízké okolí.
Kdyby bylo na trhu 60GHz PTMP řešení za slušnou cenu s funkčností srovnatelnou se současnou technologií v 5GHz, byl by to zásadní gamechanger. Zatím ale několik let koukáme na hračky, které jsou sice za pár korun ale je to vlastně jen domácí APko na steroidech, podobně jak tomu bylo v prvopočátcích v pásmu 2.4GHz.