to Hapi: zdravím, mám tomu rozumět tak, že ta dělaná anténa nemá výkon ani na úrovni toho pomlouvaného síta?
to BIGG_CZ: to stejné
Nazdárek pane MPCZ,
s tou vyleštěnou hyperbolou se jde pozdě na trh, když jsem nabízel spolupráci, tak jsem byl odmítnut. Navíc osobně si myslím, že průměr dle obrázku bude cca 60mm a to bude do stávajících parabol od UBNT málo, viz mé měření a testy. (edit... odhad mám správný, průměr je v postu)
Chtělo to jít cestou pokovení plastu.
Parabola je parabola a nějaké drátosíto to nespasí, to je bez debat. U MK bude platit cena-výkon. Přece nemůže někdo chtít za pár hrušek spoj v kvalitě Alcoma.
Cena CNC opracovaní taky nebude malá a to nemluvím o dodatečném leštění.
Zajímala by mě prodejní cena za vyleštěný kousek :
Marně v té odpovědi hledám alespoň zrnko reality:
1/ O žádné nabídce nevím. Ostatně, podle popisu postupu prací to vypadalo, že se parametry antény zvyšují každým dnem. Krom toho, v té době jsem své předpoklady neměl ověřeny. 2/ nevím, co má znamenat ta poznámka o nedostatečném průměru, pravděpodobně si někdo zaměnil průměr s délkou kulatiny, já ale ne. Jedná se délku materiálu takovou, abych ho upl bezpečně do mašiny + pár milimetrů pro křivku. 3/ Pokovení plastu je pro tento případ slepá ulička. Proč: tak jako tak musíš vyrobit formu a to několikrát, což je přesně ten hyperboloid na fotce výše, který bude muset být odlaďován v souvislosti s odpružením materiálu po sejmutí z formy. Upozorňuji předem, že to mám odzkoušeno. Pokovení není nikterak levné a trvanlivost (odlupování) se může projevit po letech, což je pak docela dost práce s objížděním a výměnou. 4/ ve srovnání - výroba hyperboloidu z duralu je ve srovnání naopak rychlá - stopl jsem si to, trvá to necelé 2 minuty, vyleštění zhruba tolik. Moji práci ve fázi výzkumu nepočítám, takže cenu tvoří jen cena materiálu - cca desetikoruna.
Jestli bude cassegrain s hyperboloidem fungovat správně, to jsem čekal od zastánců tohoto řešení. Bohužel nic, tak jsem si dovolil nabídnout pomoc.
mpcz, 13.may.2018