nevim, neřešim to. LHG jsou na cestě takže proč se zabejvat bastlením a navíc takovým který nedovolí jít přes 1km vzdálenosti.

to Hapi:

Pro SEBE si přeložím do CZ: nabroušením zubů a pozurážením pár lidí to celé pro kolegu Hapiho skončilo. Ono prezentovat na fóru něčí moudra z webu a něco udělat, to je dost velký rozdíl, že. mpcz, 13.may.2018

to Hapi: zdravím, mám tomu rozumět tak, že ta dělaná anténa nemá výkon ani na úrovni toho pomlouvaného síta?

to BIGG_CZ: to stejné

Nazdárek pane MPCZ,

s tou vyleštěnou hyperbolou se jde pozdě na trh, když jsem nabízel spolupráci, tak jsem byl odmítnut. Navíc osobně si myslím, že průměr dle obrázku bude cca 60mm a to bude do stávajících parabol od UBNT málo, viz mé měření a testy. (edit... odhad mám správný, průměr je v postu)

Chtělo to jít cestou pokovení plastu.

Parabola je parabola a nějaké drátosíto to nespasí, to je bez debat. U MK bude platit cena-výkon. Přece nemůže někdo chtít za pár hrušek spoj v kvalitě Alcoma.

Cena CNC opracovaní taky nebude malá a to nemluvím o dodatečném leštění.

Zajímala by mě prodejní cena za vyleštěný kousek :

Marně v té odpovědi hledám alespoň zrnko reality:

1/ O žádné nabídce nevím. Ostatně, podle popisu postupu prací to vypadalo, že se parametry antény zvyšují každým dnem. Krom toho, v té době jsem své předpoklady neměl ověřeny. 2/ nevím, co má znamenat ta poznámka o nedostatečném průměru, pravděpodobně si někdo zaměnil průměr s délkou kulatiny, já ale ne. Jedná se délku materiálu takovou, abych ho upl bezpečně do mašiny + pár milimetrů pro křivku. 3/ Pokovení plastu je pro tento případ slepá ulička. Proč: tak jako tak musíš vyrobit formu a to několikrát, což je přesně ten hyperboloid na fotce výše, který bude muset být odlaďován v souvislosti s odpružením materiálu po sejmutí z formy. Upozorňuji předem, že to mám odzkoušeno. Pokovení není nikterak levné a trvanlivost (odlupování) se může projevit po letech, což je pak docela dost práce s objížděním a výměnou. 4/ ve srovnání - výroba hyperboloidu z duralu je ve srovnání naopak rychlá - stopl jsem si to, trvá to necelé 2 minuty, vyleštění zhruba tolik. Moji práci ve fázi výzkumu nepočítám, takže cenu tvoří jen cena materiálu - cca desetikoruna.

Jestli bude cassegrain s hyperboloidem fungovat správně, to jsem čekal od zastánců tohoto řešení. Bohužel nic, tak jsem si dovolil nabídnout pomoc.

mpcz, 13.may.2018

Zdravíčko, to: MPCZ, psal jsem SZ se skypem, a to vše jen pro urychlení komunikace. Tady na fóru to sice taky jde, ale strašně to trvá.... a já opravdu nemám tolik času čekat na odpovědi.

Tady jsem už před 10 léty (sakra, jak ten čas letí) dělal své paraboly a to technologii tlačením do formy.... a jde to samo. Přesnost perfektní.

<--- ia0 -->308.jpg<--- ia0 -->

Pokud tedy jsou možnosti jít na CNC a nic nebrání tomu vyrobit vnitřní formu a následné hyperbolky lisovat tlačením.

Ano, pak to má smysl, jinak se stále točíme v nekonečné kruhu.

to Hapi: zdravím, mám tomu rozumět tak, že ta dělaná anténa nemá výkon ani na úrovni toho pomlouvaného síta?

to BIGG_CZ: to stejné

Nazdárek pane MPCZ,

s tou vyleštěnou hyperbolou se jde pozdě na trh, když jsem nabízel spolupráci, tak jsem byl odmítnut. Navíc osobně si myslím, že průměr dle obrázku bude cca 60mm a to bude do stávajících parabol od UBNT málo, viz mé měření a testy. (edit... odhad mám správný, průměr je v postu)

Chtělo to jít cestou pokovení plastu.

Parabola je parabola a nějaké drátosíto to nespasí, to je bez debat. U MK bude platit cena-výkon. Přece nemůže někdo chtít za pár hrušek spoj v kvalitě Alcoma.

Cena CNC opracovaní taky nebude malá a to nemluvím o dodatečném leštění.

Zajímala by mě prodejní cena za vyleštěný kousek :

Dovolím si reagovat domnívám se, že wapka má dle certifikací vyšší výkon, než lhg.

Spíš si myslím, že zásadní posun přijde pokud se podaří zjistit co skutečně ovlivňuje ten dosah u lhg. A případně to nějak zbastlit respektive donutit lhg také mít ten výkon co má wap.

Zdravíčko, to: MPCZ, psal jsem SZ se skypem, a to vše jen pro urychlení komunikace. Tady na fóru to sice taky jde, ale strašně to trvá.... a já opravdu nemám tolik času čekat na odpovědi.

Tady jsem už před 10 léty (sakra, jak ten čas letí) dělal své paraboly a to technologii tlačením do formy.... a jde to samo. Přesnost perfektní.

308.jpg

Pokud tedy jsou možnosti jít na CNC a nic nebrání tomu vyrobit vnitřní formu a následné hyperbolky lisovat tlačením.

Ano, pak to má smysl, jinak se stále točíme v nekonečné kruhu.

to BIGG_CZ: žádné SKYPE jsem nedostal. Nevím jak jinde, ale nechápu to poznámku o dýchavičném fóru. Když má někdo málo času, nechť první zkusí SZ a PAK vyslovuje soudy.

Nevím, co je to tlačení do formy, možná se spíš jedná o nepřesné názvosloví. Prosím tedy o stručný popis s odhadem výrobního času a potřebných nástrojů a strojů. O čem vím, je technologie smykového tlačení NA formu, což je věc běžná a parabol se běžně používá. Ale jen pro info: pro parabolu se sice hodí, jenomže dvě věci: forma je gigantický kus materiálu, tzv. vícechlapová, výroba kopyta pro účely vývoje neskutečně drahá a komplikovaná a mašina (povětšinou velký soustruh) několikatunová s extrémně neběžně velkým oběžným průměrem od osy k loži. Závěr: pro náš účel naprosto nepoužitelné. Navíc - řešíme test cassegrainu, t.j. výrobu hyperboloidu do stávající paraboly. A jeho výroba trvá 2 minuty, pokud tvar nesedne, další 2 minuty zdarma, cena 10 korun. Nechápu to věčné kličkování a nekonečné nicneřešící odbočky. PROTO se někteří točí stále v kruhu, jak je psáno výše. mpcz, 13. may.2018

Nechcete uz pockat na to LHG60 a kupit si hotovy vyrobok ? Mozno mikrotik spravi aj LHG 60 XL

Ano, samozřejmě i to chceme, ale dodávky se stále odsunují a hlavně: potenciál WAPky ve správné anténě je evidentně někde jinde (= dále). mpcz, 13.may.2018

To MPCZ, čéče máš pravdu v SZ skype nemáš.... tak jsem to psal asi v někde příspěvku.

posílám je tedy

Zasadni podle mne je jestli WAP nebo LHG budou mit certifikaci na normu EN 300 550.

Pokud se nemylim, tak WAP ji nema a i kdyz ji ziska, tak osazenim do vlastni paraboly tuto certifikaci ztrati.

Pokud by ji mel LHG, ktery nebude nutne nijak upravovat, je to podstatne cistsi reseni.

K.

Celkem nic neříkající test, skoro to vypadá na zaplacenou reklamu, 2 km "pro sichr" netestovali. Skoro to vypadá, že uTik má sem tam v zemi zaplacenou jakousi spolupráci, které občas povolí v rámci upoutávek něco pustit ven.

Jinak jsem při testech s offsetovou parabolou zjistil jednu celkem zajímavou věc - beamforming funguje jen při vysílání, resp. úhel vyzařování při TX je podstatně menší než při příjmu, takže jakákoliv parabola, do níž je WAPka vsazena, má pak jiný zisk při TX a jiný při RX, rozdíl zisku činí okolo 10dB. Proto asi tak rozporuplné výsledky při testech. Škoda, že se s námi o tom nepodělil alespoň jeden člen tohoto fóra, který pro uTik testuje a měl o tomto povědomost již dlouho...

Jake paraboly a na jakou vzdalnost to mas?

Ja to mam offsetkach od pana Štourace na cca 1,2km a pokud je tam ros 6.40.7 tak sice client vidi AP a bliknou ledky a v jednoce se to spoji nicmene AP nereaguje a po cca 0,5sec se to rozpadne a tak to jede stale dookola ) pise to signal 60-80 i v scanu a pokud tam nahraju 6.42.x nebo 6.43.RCxx tak vubec nic ani scan to nevidi

Celkem nic neříkající test, skoro to vypadá na zaplacenou reklamu, 2 km "pro sichr" netestovali. Skoro to vypadá, že uTik má sem tam v zemi zaplacenou jakousi spolupráci, které občas povolí v rámci upoutávek něco pustit ven.

S tím souhlasím, taky mám z podávání těch informací divný pocit ... mpcz, 15.5.2018

Ja to mam offsetkach od pana Štourace na cca 1,2km a pokud je tam ros 6.40.7 tak sice client vidi AP a bliknou ledky a v jednoce se to spoji nicmene AP nereaguje a po cca 0,5sec se to rozpadne a tak to jede stale dookola ) pise to signal 60-80 i v scanu a pokud tam nahraju 6.42.x nebo 6.43.RCxx tak vubec nic ani scan to nevidi

Testovací spoj na cca 500m , klient WAPka v sat offsetce 60*40cm, APčko čistá WAPka, FW 6.43rc. RSSI na APčku -62, na klientovi s parabolou -52, spoj jede naplno i při nejsilnějším dešti (že jich moc letos nebylo).

Testovací spoj na cca 500m , klient WAPka v sat offsetce 60*40cm, APčko čistá WAPka, FW 6.43rc. RSSI na APčku -62, na klientovi s parabolou -52, spoj jede naplno i při nejsilnějším dešti (že jich moc letos nebylo).

Obdobná zkušenost:

Testovací spoj na 402m , klient WAPka v sat offsetce od p.Štourače, APčko čistá WAPka, FW 6.42.1. spoj jede naplno i při nejsilnějším dešti - lokální "plavák" cca 50mm a OK ani nepodřadil.

jj do 600m to chodi ok i origo proti obycejne sat ofsetce, ale me zajimaji vyssi vzdalenosti, spis mi to pripada jako by to neco resilo casove, ze je ta vzdalenost moc protoze signal to vidi OK, ledky probliknou na iface blikne R a rozpadne se to a dela to jen slave, master nic, ale nespoji se to jako by vyprsel timeout na odpoved klienta, nevim

Nevím čím to je ale vzdáleností to nebude. Mikrotik teď zveřejnil vzdálenosti. Předpokládám že se jedná o LHG <-> LHG

Results from sunny day, but at least some useful insight:

Distance Speed(tx+rx)

1100m1.8Gbps+

1200m 1.8Gbps+

1500m 1.8Gbps+

1600m 1.8Gbps+

1700m 1.8Gbps+

1800m 1.8Gbps

1900m 800Mbps+

Tak jestli tam neni něco jako fixní ack time a s vyšší vzdálenosti už je time mezi přenuny dat z antény do antény moc veliké.

No,lze celkem očekávat, že uTik dodal do WAPek v nějakém novějším FW "kurv...o" třebas ve formě max. ACK, abychom na větší vzdálenosti holt museli použít jeho LHG...

A znovu opakuji, že je tu mezi námi min. jeden tester, který by o tom minimálně měl vědět. Je velmi neseriózní, když je na trh uveden výrobek, který má jakási zásadní omezení, o kterých nejsou zákazníci oficiálně informováni. Na druhou stranu - uTik musí počítat s tím, že v režimu PtMP bude užito jako APčka normální WAPka a jako klient LHG, takže max. fixní ACK by byla značná limitace...

No nebylo by to nic divného. Koneckonců i mobilní telefony používají podobný omezovací systém, např. u hranic států.

Co se týká té teorie o úmyslném limitování ACK, to by asi chtělo více objasnit, co by tím konkrétně sledoval. Protože u Sergejovy představy WAPka proti LHG60 je určitě délkový limit mnohem menší, než zde teoreticky naznačené délkové omezení. mpcz, 17.5.2018

📡 Telekomunikace.cz