Jasně WAP60g je první "hračka", která si sáhla na Gb. Jen mě trochu mrzí neprofesionální uvedené této hračky na (CZ) trh. U radiového zařízení se zabudovanou anténou je téměř nutností datasheet se základními radiovými parametry (nejen kmitočet a šířka pásma). Co zbytečné práce a času řada pokusných králíků strávila nad laborováním s umístěním hračky do paraboly a kdyby předem věděli, že vyzařovací úhly Tx a RX jsou zcela odlišné, ACK bylo limitováno natvrdo atd atd. . Cena je však relativně nízká, takže hrajme si...(ale ne na slepou bábu)

tak konečně LHG60 k dostání (tedy zas vykoupeno :-D )

nicméně nasazeno místo testovací wapky na 450m a jsem z toho zatím rozčarován, jak pustím nějakou zátěž spoj padne.

jestli je to nějakej SW bug.. dodáno s 6.42.1, lazeno dle oka, dle led ukazatelů (šipky) a dle rssi přes terminál.

-53 nalazeno pod 50 se nedostanu, neví někdo kolik by to tak na půlkilák mělo mít rssi?

No to je asi jednoduché, zisk antény a výkon tu už někdo psal, vzdálenost víš, dej do kalkulačky a uvidíš hned. Pokud to nebude sedět, někdo si vymýšlel. Jen musíš použít správnou kalkulačku, zatím jsem viděl jen jednu, která počítá správně. Většinou je chyba obrovská, už se to tu podrobně probíralo. mpcz, 6.6.2018

p.s. kde se LHG60 objevily?

nicméně nasazeno místo testovací wapky na 450m a jsem z toho zatím rozčarován, jak pustím nějakou zátěž spoj padne.

jestli je to nějakej SW bug.. dodáno s 6.42.1, lazeno dle oka, dle led ukazatelů (šipky) a dle rssi přes terminál.

-53 nalazeno pod 50 se nedostanu, neví někdo kolik by to tak na půlkilák mělo mít rssi?

Míň jak -50 to neumí ukazovat. Uber výkon. Ale na 1,05 km mám -52 ...

Míň jak -50 to neumí ukazovat. Uber výkon. Ale na 1,05 km mám -52 ...

jakou verzi ros? nějaký další nastavení, nebo nechané defaultní hodnoty?

já to zkusim pak znovu zaměřit, protože když uberu, tak se to chová furt stejně, jak přes to pustim víc dat, tak se to začne rozpadat.

Zdravím, počítám, že pokud dostala firma zásilku, počet testerů se nám pěkně rozšíří, takže bude více porovnatelných informací. Stačí pár dnů počkat. mpcz, 6.6.2018

Který shop to měl / dodal?

Koukám, že k nám už putuje taky jeden LHG spoj. Tak jsem zvědavej . . .

Který shop to měl / dodal?

PCV ...prej maj už čekačku i na další várku co maj objednanou :-D

Koukám, že k nám už putuje taky jeden LHG spoj. Tak jsem zvědavej . . .

tak dejte poznatky, hlavně mě zajímá zda někdo bude mít podobný problem co já - a to to rozpadání, bez dat se to rozpadne nahodile s puštěnýma datama přes, to padá že to k provozu není.

Možná dělám něco blbě, jak moc to má ostré směrování (ti co to mají na ten 1km a dál)? mě to píše v obou jednotkách -53 a 0,2 st odchylky na těch 450m.

Když si stoupnu za anteny, tak opticky vypadají, že míří ok, proto jsem překvapen tim rozpadáním .. a btest udělá někam ke 400M jednim směrem, než to spadne.

ww60 v JRC antenách byly na tuhle vzdálenost stabilní i za deště.

Buď mam smůlu, nebo to neumim naladit - pokud to druhý, tak směrování na hraniční vzdálenosti musí bejt masakr vzhledem k držáku/provedení.

a zkousel si jinou verzi ROS? me to jelo az na 6.43.RC17 (normalni wwire)

a zkousel si jinou verzi ROS? me to jelo az na 6.43.RC17 (normalni wwire)

rc verze používám nerad, stalo se mi už párkrát, že jsem pak musel sundat a netinstall, od té doby nechávám test RC na jiných :-)

do půl roku se uvolní 60GHz pro pevný instalace, žádnej strach, čtu už to má v připomínkovacím řízení.

Můžeš hodit nějakej odkaz na to? Kéž by to bylo fakt brzy...

:)

Jo 60 GHz můžeme použít. K tomu rozšířili pásmo 5 GHz, povolili 56 MHz šířku kanálu v 10 GHz pásmu a zakázali funkci DFS. Že se vůbec ptáš...

A 17tka a 24ka má eirp 100dBm a od příštího roku bude free 11tka :

Ale 1.duben už byl ne? :)

Byl, pojďme na to optimisticky a navažme na původní otázku. Co pro drobné ISP udělal ČTÚ za posledních 5 let?

Rozdal pokuty, za to přeci všichni lobujou ne? Tedy krom malych isp.

Čímž ty rozumnější donutil k pořízení mnoha spojů ve vyšších pásmech a posunul jejich úvahy o optice. Za mě to je do plusu.

No nabto si myslím není třeba pokuta, ale spíš rozum. Bohužel ve většině měst je rozumných menšina. Taky bych byl pro, kdyby čtú řeklo že 5ghz je jen pro ptmp a vyžadovalo to. Ačkoliv je mi jasné, že by s tím každej zase vychcal a o ptp spoji tvrdil, že je to sektor a zatím tam je jen jeden zákoš, kde je i vysílač. Ale čtú nechce, aby se malým ISP dařilo. Nikde v Evropě malé isp moc nefungují, tak proč brát zisky naší velké trojce. Ono co si budeme, všude to takovej voheň není. Německé dsl a lte žádná pecka. U nás když scháním rychlou zálohu, tak poptám lte a na dědinách velké kulové, ale pan Trojan a ostatní lidem tvrdí, jak je vše všude. Lidi jsou samozřejmě nevděčný, ale to jim nejde vyčítat, chovají se jak je to naučili a pak chtějí nesmysli, protože to viděli v reklamě. A že někde na sektoru v Praze naměříme 200mbit je sice krásné, ale prd platné.

📡 Telekomunikace.cz