Co postih od CTU jaký aktuálně je, když spoj v 60G změří?

IMHO ještě nikoho nepokutovali. My pro jistotu dáváme vedle wAP60G hned vedle wAP ac, takže vidí dvě wAPky a skenují dvě sítě, 2G4 a 5G. Dokud nepřijdou přímo k tomu, tak to berou, že jedna je 2G4 a druhá 5G. Funguje to i na příliš aktivní konkurenci, která tohle neprozradí, protože dělá totéž.

to by mali opravit..kto si pamata tie hesla zo stitkov?...

Asi nikdo, my si ty štítky naštěstí fotíme, takže stačí sáhnout do dokumentace.

ono sa ti pri upgrade nezmenilo heslo skus novy winbox, mne to tiez spravilo z nizsej verzie na tu RC a mal som winbox 3.11 musis mat 3.15

Jo bylo to fakt winboxem díky :-) 3.12 jsem měl.

Co postih od CTU jaký aktuálně je, když spoj v 60G změří?

IMHO ještě nikoho nepokutovali. My pro jistotu dáváme vedle wAP60G hned vedle wAP ac, takže vidí dvě wAPky a skenují dvě sítě, 2G4 a 5G. Dokud nepřijdou přímo k tomu, tak to berou, že jedna je 2G4 a druhá 5G. Funguje to i na příliš aktivní konkurenci, která tohle neprozradí, protože dělá totéž.

to by mali opravit..kto si pamata tie hesla zo stitkov?...

Asi nikdo, my si ty štítky naštěstí fotíme, takže stačí sáhnout do dokumentace.

v tom pripade navrhujem aby ste vaše riešenie "utajenia" 60ghz neprezrádzali verejne ;)

Zatím spoléháme na konkurenci, no. Ta vesele nasahuje LHG 60G a chlubí se tím na svém webu.

a jak to dopadlo? pomohl FW? uz se to nerozpada?

ono sa ti pri upgrade nezmenilo heslo skus novy winbox, mne to tiez spravilo z nizsej verzie na tu RC a mal som winbox 3.11 musis mat 3.15

Jo bylo to fakt winboxem díky :-) 3.12 jsem měl.

To zaměřování LHG60 je opravdu alchymie.

Spoj 95 metrů - nejlepší RSSI -49

Spoj 326 metrů - nejlepší RSSI -48

Spoj 406 metrů - nejlepší RSSI - 49

Všechno to jede zatím stabilně a na plnou modulaci, ale vůbec to nechápu. Zaprvé bych na tom krátkém spoji čekal úplně jiný signál, zadruhé u těch delších spojů to modulačně drží líp na -50, než když se to zaměřilo na nejlepší RSSI.

Nebo je v tom nějaké ATPC, co si to řídí na -50?

isto je tam v pozadí rutina ktorá rieši TX...len to nechcú dovolit ručne regulovat. Podla mna to bude..časom.

Alchymie to teda je. Dnes jsme poprvé zkoušeli LHG60 - na cca 300 metrů, signál na obou stranách -50.

Ale teda opět jsem se utvrdil v tom, že má ta anténa hrozně široký vyzařovák. Namířili jsme dle oka (ale poměrně poctivě) jednu stranu, pak druhou stranu, zapnuli, signál na obou stranách -50. Pak jsme pustili btest a zkoušeli s tím hýbat. LEDdiodové šipky chvíli blikají nějak, za chvíli zase jinak, podle toho se to podle mě nedá. Když jsme to zkusili naladit tak, aby neblikala žádná šipka, na první pohled to mířilo úúúplně bokem. Vrátili jsme se k nasměrování podle oka a při puštěném btestu ověřili i dle RSSI, že jsme to měli opravdu na střed hlavního laloku. Ten hlavní lalok je ale překvapivě hrrrrozně širokej. Opravdu s tím bylo možné otočit dost, než ten signál začal klesat. Při libovolném natáčení se hodnoty stupňů v "CLI monitor" pohybovaly mezi 0° až 1°.

Samotný BTEST ukazoval paradoxně vyšší hodnoty, když jsme to natočili kousek bokem, což nechápu proč. Zkrátka při správném nasměrování se signálem cca -50 to nemělo takovou propustnost, jako když jsme s tím (poměrně dost) pootočili (jedno jestli doprava nebo doleva) na RSSI cca -55. Zkoušeli jsme pak i nasměrovat přesně a zároveň na obou stranách manuálně snížit TX-power - i tak se to chovalo hůř než s defaultem nasměrovaným bokem :-D Taky divné.

Máte podobné zkušenosti? Jak to směrujete vy?

Alchymie to teda je. Dnes jsme poprvé zkoušeli LHG60 - na cca 300 metrů, signál na obou stranách -50.

Ale teda opět jsem se utvrdil v tom, že má ta anténa hrozně široký vyzařovák. Namířili jsme dle oka (ale poměrně poctivě) jednu stranu, pak druhou stranu, zapnuli, signál na obou stranách -50. Pak jsme pustili btest a zkoušeli s tím hýbat. LEDdiodové šipky chvíli blikají nějak, za chvíli zase jinak, podle toho se to podle mě nedá. Když jsme to zkusili naladit tak, aby neblikala žádná šipka, na první pohled to mířilo úúúplně bokem. Vrátili jsme se k nasměrování podle oka a při puštěném btestu ověřili i dle RSSI, že jsme to měli opravdu na střed hlavního laloku. Ten hlavní lalok je ale překvapivě hrrrrozně širokej. Opravdu s tím bylo možné otočit dost, než ten signál začal klesat. Při libovolném natáčení se hodnoty stupňů v "CLI monitor" pohybovali mezi 0° až 1°.

Samotný BTEST ukazoval paradoxně vyšší hodnoty, když jsme to natočili kousek bokem, což nechápu proč. Zkrátka při správném nasměrování se signálem cca -50 to nemělo takovou propustnost, jako když jsme s tím (poměrně dost) pootočili (jedno jestli doprava nebo doleva) na RSSI cca -55. Zkoušeli jsme pak i nasměrovat přesně, ale na obou stranách manuálně snížit TX-power - i tak se to chovalo hůř než s defaultem nasměrovaným bokem :-D Taky divné.

Máte podobné zkušenosti? Jak to směrujete vy?

Tohle mohu do puntíku potvrdit. Testovali jsme i ignitenet a tam jsem s tím pohl o centimetr a signál byl o 20 dB jinde a byl to fakt problém zaměřit, podobně jako 80 GHz spoje.

Tady s tím pohnu klidně i docela výrazně a signál ani propustnost se skoro nemění. Určitě to tedy nemá zářič "jen" v ohnisku, ta směrovost antény musí být něčím hodně rozšířená. Tomu by odpovídal i nižší zisk - s ignitenetem jsem měl na spoji na 400 metrů signál kolem -38-40, tady mám -50. Pokud to tedy nekecá.

Urcite sa pod to vyrazne podpise ten ozarovac LHG ktory tam meni tie sektory, takze ty to posunies inam a v tom ozarovaci to prehodi na iny sektor, antena cumi troska inam a stale bere signal tak isto.

Mě zas přišlo, že aby se to aspoň spojilo, tak to stačilo namířit tak nějak od oka, ale pak to přesně dosměrovat na nejlepší signál chvilku trvalo. Dokonce mě přišlo, že to líp ukazuje když se tím proháněj data. Ten signál kolem -50 je asi nejlepší číslo co z toho jde dostat. Pokud sem namířil proti sobě dvě LHG u stolu, tak to ukázalo taky -50 a stejnej signál to ukazuje i na 830m co to teď máme nasazený.

hmm, vyrobek co silha, bravo, dalsi detska hracka .. proc delat profi veci ze ?

hmm, vyrobek co silha, bravo, dalsi detska hracka .. proc delat profi veci ze ?

Vsetci sme radi za tuto detsku hracku ktora pretiahne gigabit za par korun

A jako nechápu co čekáš za ty peníze :-D Nikdo Ti nebrání si koupit Tvojí oblíbenou Alcomu za 100k ;-)

Vsetci sme radi za tuto detsku hracku ktora pretiahne gigabit za par korun

kdyz po tom nechces moc packetu a oboustrane, pak je to total :-D no fifina no ..

A jako nechápu co čekáš za ty peníze :-D Nikdo Ti nebrání si koupit Tvojí oblíbenou Alcomu za 100k ;-)

ignite ;-) v 60ghz jedine co fakt funguje

ignite ;-) v 60ghz jedine co fakt funguje

Tak to teda nevím. My ten spoj testovali rok. Když běžel, běžel v pohodě. Ale neustále se to kousalo a byl nutný restart obou stran, aby se to rozjelo. Na bodě jsme měli zálohu, takže to vždy šlo, ale spoj, co ho pomalu co týden musím nahazovat teda nepovažuju za funkční.

Mimochodem, Ignite je mnohem větší bastl než ten Mikrotik, předpokládám, že foto jak to vypadá uvnitř všichni viděli.

Věřím, že Mikrotik to odladí. A třeba časem dodá i rozumnou anténu a ne tuhle sítoparodii s podivnou směrovostí :)

Tak to teda nevím. My ten spoj testovali rok. Když běžel, běžel v pohodě. Ale neustále se to kousalo a byl nutný restart obou stran, aby se to rozjelo. Na bodě jsme měli zálohu, takže to vždy šlo, ale spoj, co ho pomalu co týden musím nahazovat teda nepovažuju za funkční.

Mimochodem, Ignite je mnohem větší bastl než ten Mikrotik, předpokládám, že foto jak to vypadá uvnitř všichni viděli.

Věřím, že Mikrotik to odladí. A třeba časem dodá i rozumnou anténu a ne tuhle sítoparodii s podivnou směrovostí :)

asi jsem tvoje fotky nevidel :-)

mam cca 35 spoju ( 35 x 2 zarizeni, pro mene chapave ) .. krome nejake mrdky s fw 113 ( co sem zapomel flashnout ) se neseklo nikdy nic .. a jedem v tom od ledna

ano verze 2,5 tam mam vyhrady .. ale 1GE nemam co dodat, jede .. aktualne 1.1.9 fw

2016 co dodat .. tak stare kusy nemam

p.s. dat velky zampijon na ten detsky drzak muze fakt jen osel

📡 Telekomunikace.cz