To zaměřování LHG60 je opravdu alchymie.
Spoj 95 metrů - nejlepší RSSI -49
Spoj 326 metrů - nejlepší RSSI -48
Spoj 406 metrů - nejlepší RSSI - 49
Alchymie to teda je. Dnes jsme poprvé zkoušeli LHG60 - na cca 300 metrů, signál na obou stranách -50.
Ale teda opět jsem se utvrdil v tom, že má ta anténa hrozně široký vyzařovák. Namířili jsme dle oka (ale poměrně poctivě) jednu stranu, pak druhou stranu, zapnuli, signál na obou stranách -50. Pak jsme pustili btest a zkoušeli s tím hýbat. LEDdiodové šipky chvíli blikají nějak, za chvíli zase jinak, podle toho se to podle mě nedá. Když jsme to zkusili naladit tak, aby neblikala žádná šipka, na první pohled to mířilo úúúplně bokem. Vrátili jsme se k nasměrování podle oka a při puštěném btestu ověřili i dle RSSI, že jsme to měli opravdu na střed hlavního laloku. Ten hlavní lalok je ale překvapivě hrrrrozně širokej. Opravdu s tím bylo možné otočit dost, než ten signál začal klesat. Při libovolném natáčení se hodnoty stupňů v "CLI monitor" pohybovali mezi 0° až 1°.
Samotný BTEST ukazoval paradoxně vyšší hodnoty, když jsme to natočili kousek bokem, což nechápu proč. Zkrátka při správném nasměrování se signálem cca -50 to nemělo takovou propustnost, jako když jsme s tím (poměrně dost) pootočili (jedno jestli doprava nebo doleva) na RSSI cca -55. Zkoušeli jsme pak i nasměrovat přesně, ale na obou stranách manuálně snížit TX-power - i tak se to chovalo hůř než s defaultem nasměrovaným bokem :-D Taky divné.
Máte podobné zkušenosti? Jak to směrujete vy?
Tohle mohu do puntíku potvrdit. Testovali jsme i ignitenet a tam jsem s tím pohl o centimetr a signál byl o 20 dB jinde a byl to fakt problém zaměřit, podobně jako 80 GHz spoje.
Tady s tím pohnu klidně i docela výrazně a signál ani propustnost se skoro nemění. Určitě to tedy nemá zářič "jen" v ohnisku, ta směrovost antény musí být něčím hodně rozšířená. Tomu by odpovídal i nižší zisk - s ignitenetem jsem měl na spoji na 400 metrů signál kolem -38-40, tady mám -50. Pokud to tedy nekecá.