neřeš kraviny. Na zaměřování tam je zobrazení úhlu. Ignite taky nemá nic jinýho než 2GHz kanál a nikdo si nestěžuje.

Musíš si furt na všechno stěžovat? Máme možnost si koupit 1Gbit spoj na 1km spolehlivě za 6k i s DPH a furt tu budeme mlejt jak se nám to nelíbí. Trochu taky pozitivní myšlení kuva. Jestli se ti to nelíbí, nech si to pro sebe.

Mě by spíš zajímalo jak to chodí na běžný 48mm trubce kde většinou aktuálně v pohodě visí 5GHz pojítko. No asi si to budu muset zjistit sám protože tady se řeší *íčoviny.

na 1 km spolehlive ? to s jakym vykonem vali ?

Mě by spíš zajímalo jak to chodí na běžný 48mm trubce kde většinou aktuálně v pohodě visí 5GHz pojítko. No asi si to budu muset zjistit sám protože tady se řeší *íčoviny.

Už jsem to tu psal několikrát. Na směr je LHG60 překvapivě extrémně necitlivé. Stačí aby to koukalo "zhruba správným směrem". Myšlenka, že by tomu mohlo vadit nějaké kroucení trubky, je zcela mimo.

na 1 km spolehlive ? to s jakym vykonem vali ?
to keby niekto vedel

jednak mě to nezajímá a druhak to je napsaný v cli.

Zaujimave...pri kazdej freq ktora je freeband sa tu 85% ludi ohana vykonmi, ked ides kusok nad....hned si prasa co to prehuluje. Pri 60Ghz je to zrazu bezpredmetne...za rok ci dva ked budeme riesit rusenie uz budu vsetci plakat.

Už jsem to tu psal několikrát. Na směr je LHG60 překvapivě extrémně necitlivé. Stačí aby to koukalo "zhruba správným směrem". Myšlenka, že by tomu mohlo vadit nějaké kroucení trubky, je zcela mimo.

Potvrzuji. S Ignite se to nedá srovnat, s 80 GHz už vůbec ne. Stabilita stožáru tak na to nebude skoro vůbec mít vliv a běžná 42/48 mm tyčka na to postačí.

Je to fakt hodně málo směrové. Otázka ale je, nakolik tam promlouvá ATPC. Zdá se mi, že si to prostě za každých okolností drží RSSI kolem -49 až -51. Vypnutí ATPC nebo nějaký zaměřovací mód (kde by to samo dočasně ATPC vyplo) by byl fajn.

Kdybych byl čuně, tak mi to může být jedno, že to nemám zaměřený ideálně a že to sice smaží zbytečně víc a jede to, ale já čuně být nechci :)

PS: Kde vyčtu ten vysílací výkon? Přes CLI jsem zatím vyčetl jen sílu signálu, modulaci atd.

Potvrzuji velke problemy s betou 42, prvni pokus o zprovozneni QAM16 se chlapcum proste nepovedl. Fallback na beta 40 to resi.....

3Gbps rate a ma to Gbit ethernety Zase sa latka posunula do inych levelov

Akorat tu ze sebe delate blbce: Nasadit QAM16 (MCS10-12) muze byt velmi uzitecne, vic nez 1G-FD tim samozrejme nikdy neprenesete ale zato vetsi fade margin....

Akorat tu ze sebe delate blbce: Nasadit QAM16 (MCS10-12) muze byt velmi uzitecne, vic nez 1G-FD tim samozrejme nikdy neprenesete ale zato vetsi fade margin....

Ako to moze mat vacsi fade margin ? Ked to je raz spojene na dany signal (povedzme -60), co mi pomoze, ze to vie vyssiu modulaciu (potrebuje napr -55 pre spolahlivy chod) a tym padom to potrebuje lepsi signal ktory ani nemusim dosahovat ( v zavislosti od vzdialenosti ) Keby ten spoj nema napr MCS 0 tak po jeho pridani by to malo logiku lebo je to najnizsia mozna modulacia (802.11ad hovori - 78)

Kdybych byl čuně, tak mi to může být jedno, že to nemám zaměřený ideálně a že to sice smaží zbytečně víc a jede to, ale já čuně být nechci :)

od toho tam přece jsou ledky a v cli to ukazuje úhel o jakej to máš mimo střed. Já fakt nevidim problém u zařízení za 6k. Prostě to nasměruju nejblíž úhlu 0/0 a je to.

Asi by někdo chtěl, aby to bylo nejlíp zadarmo i s montáží, neomezenou zárukou a nejlépe, aby mu za použití ještě platili.

Taky to nechápu. Za ty prachy je to zlatý! Každej tu furt jen brečí, jak jsou profi spoje drahý a že se nevyplatí stavět páteře mezi APčkama na profi spojích, že se to nikdy nezaplatí a když je tu zařízení za pár grošů se kterým by to šlo, tak na tom ještě každej hledá chyby. Jasně není to dokonalé, ale za tu cenu co taky od toho chtít?

Vždyť je to naprosto geniální zařízení. Na krátké páteře jako dělané. Sami to testujeme na připojení několika zakabelovaných bytovek a jako zdroj k jednomu vytizenemu vysílači a jede to parádně. Déšť tomu skoro taky nevadí, je to spolehlivý a 800 Mbps to na moje vzdálenosti dá v pohodě. Za ty prachy luxus.

Jakmile jsme pochopili, co je to tx-sector, jak funguje beamforming, že hodnota RSSI je v CLI vykreslena dost zpozdena a ze i ten 60 GHz je docela v některých konfiguracich náchylný na směrování, tak výsledkem je, že naše 2 testovací spoje na LHG a dva na wAP zatím nerozbil ani jeden déšť. LHG je na 1100m a wAP nejdelší na 185m. Jen ten držák mohli kluci v Tiku vymyslet lépe, aby elevace šla štelovat nezávisle na azimutu. Mimochodem, odhad vzdálenosti v CLI sedí dle mapy.cz na metr přesně.

hmm jak to tedy mám ladit dle těch sectorů?

Myslím si, že to tady proběhlo již mnohokrát - ladit s trafficem puštěným přes spoj (reaguje to rychleji) podle hodnot v CLI, řídit se zdravým rozumen = kombiancí RSSI a indikace nasměrování. Nějaké pikostupně bych neřešil, to si doladí beamforming. Při pootočení je potřeba chvíli počkat na platné hodnoty + nechat beamformingu čas na "vzpamatování se".

Je jasné, že v custom parabolách se to může chovat jinak.

Ako to moze mat vacsi fade margin ? Ked to je raz spojene na dany signal (povedzme -60), co mi pomoze, ze to vie vyssiu modulaciu (potrebuje napr -55 pre spolahlivy chod) a tym padom to potrebuje lepsi signal ktory ani nemusim dosahovat ( v zavislosti od vzdialenosti ) Keby ten spoj nema napr MCS 0 tak po jeho pridani by to malo logiku lebo je to najnizsia mozna modulacia (802.11ad hovori - 78)

V pripade problemu padate z vyssich modulaci (rychlosti), tedy sice padnete ale ne na tak nizkou rychlost. Navic me napada ze by to mohlo i trosku snizit latenci, ale to si nejsem uplne jist.

BTW: Zapomel jsem napsat ze podle toho jak se beta 42 chovala bych si tipnul ze se snazili pohnout i s citlivosti, ale to nevim jiste bo jsem to tam mel jen chvilku.

Zaujimave...pri kazdej freq ktora je freeband sa tu 85% ludi ohana vykonmi, ked ides kusok nad....hned si prasa co to prehuluje. Pri 60Ghz je to zrazu bezpredmetne...za rok ci dva ked budeme riesit rusenie uz budu vsetci plakat.

Myslim si ze vykony je tema na nekolik veceru... :) u nas vsichni pali fullpower jen proto ze to delaji jini.. kdyby byli lide rozumni a nepalili by to tak by vse bylo jednodussi :) i kdyz se tu resi 60tka tak idelani pripad je blba 5tka kde klient na 500m ma stejny nebo i horsi signal nez konkurencni ap na 10km :(

Kazdy tu zatial ukazoval max MCS 8, cize po update na dalsiu RC verziu je k dispozicii MCS 10 ?

jj, je tam MCS 10 a phys rate se zvedl na 3 Gbps. Ale nedalo se to testnout - spoj se zacal okamzite rozpadat....

máte nasazenou už tu poslední verzi 6.43rc42 a je to stabilní? Normálně bych to prostě zkusil ale na základě příšpěvku v citaci to chápu tak, že se to rozpadá.

Ano, rozpadá, vrátil jsem se k 6.43rc40

Máte to někdo postavené na PTMP? Mám tu jednu testovací lokaci, kde to mám a signály proti PTP jsou o hodně horší. Úhel mezi body je 45°, vzdálenost 69 a 62m. Druhá věc je, že občas vyskočí hláška, že tam je loopback, ačkoliv je to nastaveno nejsnadněji jak to jde. V bridgy je staticky eth a dynamicky obě wlan, takže jedině chyba v ROS. Verze tam je aktuální 6.42.5. Občas to zahlásí odpojení a znovupřipojení bez zjevné příčiny. Jiný PTP na wapce drží statečně už měsíc a i signály jsou ok. Tady wap->wap má rsii -65 což mi přijde hraniční, ale signál to píše 80 a mcs 8, druhé jsem vyměnil za LHG a tam je signál rsii -50 a signal 100 mcs8, ale i ten píše odpojování. Jinak LHG si nechá hodně líbit. Beamforming si to došteluje, je to směrové max jako 10GHz v 30cm parabole. Na druhou stranu pohozené LHG pod stožárem opravdu nic nenaskenovalo, což u 5tky nehrozí. Zkoušel někdo již více LHG na sajt vedle sebe na stejnej kanál? Možná otestuji LHG vedle Ignite.

📡 Telekomunikace.cz