v6.43rc40 již ve winboxu ukazuje více údajů.
Diskuze k pásmu 60 GHz
Tie udaje maju aj dajaky rozumny refresh time ? Bude sa to dat smerovat podla winboxu?
Tady jsou :)https://www.accesspoint.hu/IgniteNet-MetroLinq-60-esettanulmany-b347.html
tak v produkcnim kusu uz je to pekne udelane, vcera jsem ho schvalne rozebral :-) tohle je nejaky pokusny asi prvni kus
Tak nahoď fotky, ne?
jo jo vytahnu z telefonu a dam ..
tak zde : :-) .. ale treba zajisteni usb do desky je solidni :)
Spíše než na "plášť budovy" bych se zaměřil na "pevně instalována".
Uvnitř budovy (spoj přes kancelář) to můžu mít i pevně namontované
Jeden si můžu postavit na okno a druhý pod pergolu abych tam měl slušný inet na chlastačce (večer to zase schovám). Obdobně to můžu použít při videopřenosu ze sportovní akce (jeden připáskovaný někde na zábradlí na stadionu, druhý na střeše přenosového vozu...
Je pevná instalace když to bude na jednoduché kovové nožce přišroubované na kostce se zámkovky a postavené na střeše? Je pevná instalace když to bude na magnetu na parapetu nebo přísavkou na skle (zvenku)? Anebo na magnetu na horní přírubě příhraďáku? Nebo přivázané "gumickukem" k hromosvodu ?
Tohle ještě ČTU nestihlo zpapírovat? Ty jsou pomalejší, než já. :-)
Add "pevně instalována". Pokud by to padlo na rozhodnutí místního stavebního úřadu, tak pohledá, zda je k tomu nějaká specifická legislativa, což asi není (vynechme legislativou finanční, která to řeší také kvli odpisům/daním). Není to vyžadováno jako povinná součást budovy pro kolaudaci, ale pokud bude krám přidělán v době kolaudace, bude to bráno jako pevná součást budovy.
Pokud jej tam dám až dodatečně, tak by se asi rozhodovalo dle obecného posouzení, které řeší otázku, co se stane, když ten krám nečekaně odstraním (a je v podstatě asi jedno, zda stačilo kopnout do krabičky volně položené na lávce pro kominíka nebo jsem ho hodinu řezal flexou). Pokud toto odstranění způsobí snížení do té doby dostupného komfortu využívání budovy (protože lidem zpomalí internet nebo přestane jít), tak šlo o "pevnou instalaci".
me by spiš zajimala jedna věc, když v EU je 60G povolena mikrotik ma certifikaci tak se to přeci tyka i nas ne?
Jak mám ladit wAP60G ? Jak vypnu beamforming? Děkuji za radu.
Dnes jsem na wireless wire dával 6.43rc42 a pořád se spoj rozpojoval (link up/down skoro každých 20 sekund).... vrátil jsem se k 6.43rc29 která jede stabilně více než 20 dní ...
Potvrzuji. Přijde mi jako by se RC42 snažili optimalizovat na LHG60, tam se zvedlo MCS na 10 a zlepšilo RSSI (délka spoje 1050m). Naopak na multipointu kde jsou WAP60, tam všichni klienti odpadli a sem tam se snaží připojit. (klienti 80-150m)
Holt to bude chtít používat jen na testovací nebo zálohované spoje, chce to nějaký měsíc než vychytají mouchy. Takhle je to přece vždycky :
Kazdy tu zatial ukazoval max MCS 8, cize po update na dalsiu RC verziu je k dispozicii MCS 10 ?
Vypadá to tak, ani na stole to nedávalo víc než 8. Popravdě ale radši bych kdyby to šlo ručně podřadit + něco jako ACM.
Mě se docela líbí že podle changelogu bude dostupná další frekvence 64,6Ghz. Teď ještě změnit šířku kanálu a budu spokojenej :
6.43rc42
* ) snmp - fixed w60g "phy-rate" readings;
* ) w60g - general stability and performance improvements;
* ) winbox - added 64,6 GHz frequency to w60g interface frequency settings;
Other changes since v6.42.5:
* ) export - do not show w60g password on "hide-sensitive" type of export;
* ) led - improved w60g alignment trigger;
* ) supout - added "w60g" section to supout file;
* ) w60g - do not reset interface after adding comment;
Kazdy tu zatial ukazoval max MCS 8, cize po update na dalsiu RC verziu je k dispozicii MCS 10 ?
jj, je tam MCS 10 a phys rate se zvedl na 3 Gbps. Ale nedalo se to testnout - spoj se zacal okamzite rozpadat....
3Gbps rate a ma to Gbit ethernety Zase sa latka posunula do inych levelov Pocitam, ze ak by to mikrotik doladil do stravu kde moze user riadit ACM, ATPC, sirku kanala a prenesie to realne 250Mbit stabilne na 1,5km tak sme vsetci zase trocha zahojeny
No pozeram, ze teda standart 802.11ad vie MCS az 12 co je Phy Rate 4.6Gbit pri rx -53dBm. MCS 0 je 27Mbit pri RX -78dBm potom sa to asi odpoji. Ale taktiez v US maju povolenych az 6 kanalov, posledny je 69.12GHz. Som zvedavy kolko kanalov bude u nas povolenych.
to co si čéče neuvědomuješ je fakt, že ta vysoká PHY rychlost zařídí mimo jiné to, aby z toho nebyla debilní 5GHz wifina kvůli vysoký latenci. Stejně tak umělé omezení vzdálenosti napomůže ke kratším timeoutům v přenosu a proto to má tak nízkou latenci na to že to je HDX přenos. Jo to neni 5GHz kde se čeká až to teoreticky doletí 10km a pak protistraně dojde že nic nepřišlo.
Nějak nevim co by na tom mohlo bejt ručně konfigurovaný, zdá se že to ACM funguje dobře, nevidim problém. Čim víc toho zpřístupní, tim víc to bude na hovno jako vždy.
3Gbs jsem už měl chvilku při ladění šťouraček někdy s 6.42.2 nebo 6.42.3. Měl jsem puštěnej monitor a na chvilku to tam skočilo, pak kolega cuknul anténou a bylo to pryč.
to co si čéče neuvědomuješ je fakt, že ta vysoká PHY rychlost zařídí mimo jiné to, aby z toho nebyla debilní 5GHz wifina kvůli vysoký latenci. Stejně tak umělé omezení vzdálenosti napomůže ke kratším timeoutům v přenosu a proto to má tak nízkou latenci na to že to je HDX přenos. Jo to neni 5GHz kde se čeká až to teoreticky doletí 10km a pak protistraně dojde že nic nepřišlo.Nějak nevim co by na tom mohlo bejt ručně konfigurovaný, zdá se že to ACM funguje dobře, nevidim problém. Čim víc toho zpřístupní, tim víc to bude na hovno jako vždy.
Ano smerovat daco s ACM aj ATPC je urcite uzasne. Preco by to malo byt na hovno ? Dam uzsiu sirku kanalu, zas to bude mat inu citlivost a stejne taku prepustnost nepotrebujem. Kolko ludi to bude pouzivat na plny gigabit? Vacsina ludi to chce ako nahradu 5Ghz kvoli ruseniu. Keby sa bavime o AF24 vacsina ludi by povedala....no toje crep to neviem menit sirku kanalu ani nic...zbytocne to zasiera pasmo ked to nepotrebujem. Pri mikrotiku to uz zrazu nieje problem ze zaberas 2GHz kanal aj ked ho nepotrebujes ?