Energetika se dvěma anténama 45dBi při zachování EIRP 40dBm je -43dBm, což je cca 24dB na únik a plnou rychlost, 31dB pro MCS0. Tedy v rozsahu VO-R/12 je reálná použitelnost na cca 1,5km, Dle VO-R/10 na cca 800-900m s anténami se ziskem 45dBi. Jak se to bude chovat reálně.. Nevím, z doslechu vím, že déšť, sníh a mlha jsou zabijáky. Zatím se nebudeme bavit o tom, že s těmito anténami půjde limit pro VO-R/12 překročit o cca 25dB

Teorie dává poměrně utopické hodnoty. Zatím nic nenasvětčuje tomu, že by to šlo v reálných podmínkých provozovat na víc než jednotky stovek metrů. Pak samozřejmě záleží, jak se k tomu postavíme. Někomu vadí, že Siklu na 1km padne 4x za rok na 10 min, někomu naopak nemusí vadit, že tenhle spoj bude padat 4x týdně, ale mezitím když pojede, tak pojede gigabit :). A jak tu už padlo, lepší antény udělají asi hodně. Ovšem ta LHG drátěnka nás určitě nezachrání, není mi jasný, co to ty mikrotiky vůbec napadlo. Proč tomu nedali aspoň normální parabolu.

Nám se posledních 12 let celkem daří proměňovat teorii v praxi, toho bych se nebál

Osobně by mi to stačilo na skoky 40–250m. Kdyby to bylo ve velikosti MK DISC, tak by to bylo super.

Siklu má taky panelku 16 cm, ale dávat za spoj 60k a mít to half duplex 700Mb, když by mi stačilo 200Mb FD, se neodvážím.

jednoduše papouškování toho co sem před měsícem postoval. Každej si může najít velikost základního LHG, srovnat to s tim co na 60GHz vyrábějí jiní, tam si zjistim zisk antény. Datasheet k wAP60 je venku, tam mám výkony a citlivost. Někde si pohledám utlum trasy, hodim to do kalkulačky a mám to.

Opravdu jsou tam výkony a citlivost?

To tam samozřejmě není. Ale můžete se podívat třeba na certifikační dokument. Já z toho chytrej nejsem, ale pro vás to bude asi čitelnější :) https://fccid.io/TV7WAPG60AD/Test-Repor ... rt-3521245

https://fccid.io/TV7WAPG60AD/RF-Exposur ... rt-3521243

jednoduše papouškování toho co sem před měsícem postoval. Každej si může najít velikost základního LHG, srovnat to s tim co na 60GHz vyrábějí jiní, tam si zjistim zisk antény. Datasheet k wAP60 je venku, tam mám výkony a citlivost. Někde si pohledám utlum trasy, hodim to do kalkulačky a mám to.

Opravdu jsou tam výkony a citlivost?

To tam samozřejmě není. Ale můžete se podívat třeba na certifikační dokument. Já z toho chytrej nejsem, ale pro vás to bude asi čitelnější :) :) je to ale FCC. Z toho to moc není vidět.

Osobně by mi to stačilo na skoky 40–250m. Kdyby to bylo ve velikosti MK DISC, tak by to bylo super.

Siklu má taky panelku 16 cm, ale dávat za spoj 60k a mít to half duplex 700Mb, když by mi stačilo 200Mb FD, se neodvážím.

tady dávat takový prachy za u nás legálně neprovozovatelný spoj by byl docela úlet.

tady dávat takový prachy za u nás legálně neprovozovatelný spoj by byl docela úlet.

Proč nelegálně? Povolenénejsou jenom stálé instalace

No jinak pro všechny zvědavé..

<--- ia0 -->Snímek obrazovky 2017-12-21 v 14.28.34.png<--- ia0 -->

Proč nelegálně? Povolenénejsou jenom stálé instalace

ano JENOM stále instalace

Siklu vyrabí i v jiném pásmu než 60G. Ale pokud se to má do roka zlegalizovat, tak proč ne.

Siklu vyrabí i v jiném pásmu než 60G. Ale pokud se to má do roka zlegalizovat, tak proč ne.

no snad se to resi. Jedina uprava, co jsem videl je, ze se ze stale instalace stane vyloucena pevna instalace. To bylo zneni posledni navrhovane upravy. Pak uz nebude o nelegalnosti pochyb.

Realneji vidim, ze nekdo necha udelat tu certifikaci nez ze se VOR do roka a do dne zmeni v nas prospech.

Jinak siklu jednoznacne do 80ghz. To proste chodi do 1km velmi slusne v tom malem provedeni. Nevidim duvod jit do mnohem horsiho pasma 60ghz za skoro stejny penize. Pasmo 60 se resi jen kvuli nizke cene karticek a nove reseni by MK. Jinak je to pasmo kvuli utlumu molekulami kysliku (zas to po.. O2) uplne nahovno a kupivat do nej profi spoj je nesmysl.

no snad se to resi. Jedina uprava, co jsem videl je, ze se ze stale instalace stane vyloucena pevna instalace. To bylo zneni posledni navrhovane upravy. Pak uz nebude o nelegalnosti pochyb.

Realneji vidim, ze nekdo necha udelat tu certifikaci nez ze se VOR do roka a do dne zmeni v nas prospech.

Jinak siklu jednoznacne do 80ghz. To proste chodi do 1km velmi slusne v tom malem provedeni. Nevidim duvod jit do mnohem horsiho pasma 60ghz za skoro stejny penize. Pasmo 60 se resi jen kvuli nizke cene karticek a nove reseni by MK. Jinak je to pasmo kvuli utlumu molekulami kysliku (zas to po.. O2) uplne nahovno a kupivat do nej profi spoj je nesmysl.

Kolko stoji to 80g siklu ked je take lacne?:)

Rozhodně ne 6,5k.

siklu je veru super ale cena sa pohybuje okolo

1860eur Siklu EtherHaul EH-710TX, 70GHz, 700Mbit HD, s integr panel.antenami 0,5ft, vratane uchytov

a za mk date 150e ale presne je to ako si pisal ze na vzdialenosti do 100m je mk vynikajuce pretoze ta cena je bezkonkurencna ale ci uz tie lhg budu davat km ako pisu a tym by to siklu prekonali tak to uvidime ale mam veru tiez pochybnosti :)

Ve verzi 6.41 je možný PtM, akorát ty bridge sady co jsou na trhu mají licenci lev.3, takže se musí koupit level 4.

necetl jsem tohle cele, mozna to tady bylo, pojede to na 150m ? jak dobre ?

dik

Blbě, do 100m ok. Nad 100 nutná modifikace do něčeho.

nasazeno na 105m už tyden, docela i sněžilo a jede to OK. TCP 350-400Mbit...

V jedné ulici musel jít pryč optický převěs, nahrazeno spojem z wAP-60G. 80 m, 500 Mbps. Těším se na nějaké paraboly. Právě ten malý dosah vidím jako výhodu, méně rušení.

📡 Telekomunikace.cz