Pěkně napsaný. To nabíjení studených baterek by si měla hlídat BMSka. Čím studenější články, tím méně proudu.

Trochu normální BMS tohle maji nastaveno z výroby a zároveň je možnost si nastavit jak se mají dle teploty chovat.
Například JK BMS co mám doma pro svou 7.5kWh "UPS" to má takhle a navíc má konektor pro připojení vyhřívací podložky která stála pár stovek, takže si pak BMS může přitopit dokud články nedosáhnou na teplotu vhodnou k nabíjení.

Jojo a kdo si měří teploty ve venkovních racích, tak ví že ta tepelná ztráta nemusí být tak velká, aby se to vytopilo. Sám jsem musel oddělávat do racku topné těleso, abych udržel teplotu nad 10°C. Ono ani to olovo není urvané z -20°C, ale pro lifepo je to likvidační a spoléhat na BMS jako na řídící prvek je cesta do pekel. Je to ochrana, nemá to hlídat neschopnost systému. To si rovnou může hlídat i horní napětí a pak požáru zdar.

Ja bych spis hledal LTO baterie nez LiFePo…. Ono jako zima se jeste vyřešit da. Ale ony ty baterky často zažívají i horko a tam uz je to trochu horsi s řešením pokud se jedna o venkovní racky. Ony ty LTO sice mají míň voltů a je třeba o jeden článek víc ale zase životnost je udávaná úplně nesmyslna a nevadi jim ani +45 stupňů… lifepo bych si ven nedal ani náhodou.

crazyape U LTO je hlavně naprosto nesmyslná cena, ať je ta technologie super jak chce.

Hellium Jaká to je BMS a nestojí raketu? Nějaká levná s regulací vytápění by se určitě hodila.

jenya Vzhledem k tomu že jsem si to stavěl pro sebe na zálohu baráku tak jsem nechtěl šetřit takže to neni z těch laciných.
        Je to "JK ESS Inverter BMS 16S200A 2A Active Balance Bluetooth".

Ale mají i levnější modely.

Ja uz mam cca mesiac v prevadzke jeden hotovy pack 20ah 48V z mivvy...JK bms a tie šulkove članky LIFEPO4...Zatial no problem 🙂 posledne co mi chyba je externy dohlad tej BMSky kedze jedine ako to viem monitorovat je prist k nej a pripojit telefon 🙁 Rad by som mal tie udaje z nej v zabbixe.

Co sa tyka zimy, a napatia..to všetko rieši BMS, nastavite si tam čo potrebujete .....zdroj tam moze tlacit aj 60V....podstatne je čo povie BMS.

midnight_man Já to mám propojené přes BT k miniserveru a vyčítám data do Home Assistanta, je tam na to addon (batmon).
          Dá se případně připojit i přes sériové rozhraní.

Zdravím, JK BMS jsou mé oblíbené, včetně správy na mobil. Bohužel výrobce dodnes nevyřešil správu přes mobil na dálku. Aspoň v době, kdy jsem to potřeboval (stav 2023). Výsledkem je adaptér na rozhraní 485 (což ale není 485, ale prostý serial, nevím, proč to tak blbě JK označuje), který data upravuje a posílá na mobilní telefon (pouze zatím Android). Takže na telefonu vidíte to stejné, co lokálně přes BT. Apka je vlastní, což vidím jako výhodu při současné stavu "zavirovaných" Aplikací z Čína apod. a spolehlivosti cloudů. A také vše v BMS můžete měnit, stejně jako v lokálu. Může poslat i SMS s alarmem.
          Zrovna tak ty data můžete dostat na jakýkoliv server, kde se shromažďuje i něco dalšího. Výhodu vidím v tom, že vše do posledního bajtu je pod kontrolou a můžu si s tím dělat to, co chci. Vyjímkou je jeden přepínač, který jsem nerozchodil a tipnu si, že se to asi nepodaří nikomu, trápil jsem se s tím dlouho a výsledkem je zjištění, že tam ve firmware má JK chybu. Komunikace s JK je bohužel absolutně nulová, dospěl jsem k názoru, že snad ani oni nemají zdrojáky k výrobě. Jejich web s podporou píše už několik let, že je přetížen, ať zkusím později, ale na 100 proc. to tam padá do koše a nikdo to nečte. Evidentně o nějaké připomínky ani nestojí. Je to škoda, ta BMSky jsou docela OK i cena dobrá a široký výběr. Také nejdete několik PDF s kódováním toho stejného, které si ale totálně odporují. mpcz, 27nov2024

crazyape LTO jsem si domů stavěl z 30Ah článků jako první aku. Cenu vem čert, ale prostorově je to náročnější než lifepo a to mi vadí a malej výběr velkých kapacit.

Ohřev venkovního Racku řeším nezávisle na BMS, topnou policí.
          Beru to z těch Huawei beden co tady furt nabízím.

Aj si to niekto v globale pocital, ze to co usetri na LifePo voci olovu a nasledne musi zaplatit bms, vykurovanie racku a tym padom aj vyssiu spotrebu elektriky ze to sa to oplati?
          U nas nic nemenim, prdnem olovo a za 5 rokov to aj tak vymenis....a nemusim zas tak riesit ze v racku je 5 stupnov....

LTO znamená lehký topný olej?

gemb jasný, na klasické backupy jedem taky olovo. Ale pokud na sajt přidáš panely a chceš akumulovat, tak ti nezbývá moc možností. Jasný není to možné všude, ale pokud máme velkou příhradu a vejde se tam k patce 3.5m na šířku panelů, tak je škoda tam pod sebe dvě řady nedat a pak mppt, malej střídač a lifepo baterka na překlenutí noci a ušetříš víc než jen panel mppt a zátěž a dobíjení aku olova, kdyby byl výpadek a zrovna se dobíjeli.

gemb Zdravím, doba pokročila, ano, asi by to chtělo spočítat, nebylo by to od věci. Předem se dá řící toto:

• současná cena Lifepo4 vč. BMS a monitoringem na mobil vyjde asi tolik, co olověná staniční
              • váha LIFEPO4 je podstatně nižší. Jen stěhovat 24V baterie PB a Li (po článcích) někam po žebříku je veliký rozdíl
              • baterii PB sice nejdéle po 5 letech vyměníš, to je pravda, ale také je třeba říci, jakou má v té době kapacitu, pokud vůbec je v té době schopná zálohovat to, co má. Spíš vůbec není. V té době bude lifepo4 v nejlepších letech.
              • PB baterie je značně háklivá na vybíjení do nuly kapacity. Stačí jedno takové vybití na nebo pod 10,5V a pokles její kapacity je velmi citelný (ověřeno v praxi). Ve výsledku zjistíte, že abychom měli využitelnou kapacitu 100Ah, musíme instalovat až 200Ah a pak ty ekonomické počty vypadají úplně jinak.
              • ohledně spotřeby vytápění by asi bylo dobré vědět, kolik to v reálu spotřebuje a jaký topný výkon je třeba pro udržení teploty nad nulou pro nejhorší scénář - úplně venku na mrazu. Někde jsem jen zahlédl údaj 15W. To by při nepřetžitém topení 3 měsíce vyšlo na pár stovek. Určitě už to někdo v praxi odzkoušel, třeba se podělí o nějaké data.
              • jsou i instalace uvnitř, tam vytápění nepotřebují a ani nemají takové problémy s vyšší teplotou, na což je zase olovo mnohem háklivější. mpcz, 27nov2024

📡 Telekomunikace.cz