dubrma Já LiFePO4 objevil teprve nedávno a zatím spíš testuji/zkušebně nasazuji do svých projektů. Kupuju od miivy, ale ve větším se vyplatí spíš asi brát jinde (NKON a pod.). Při té ceně už opravdu nedává žádný smysl řešit olovo. Je to nebe a dudy. Ale bacha na mnohé nekvalitní a předražené už sestavené baterky, lepší je koupit slušné články, slušnou BMS a baterku si postavit na míru.
Jak se tady před nedávnem spekulovalo, je nesmysl rozlišovat UPS DC zdroje podle udané podpory LiFePO4. Jediné podstatné je, aby šlo nastavit nabíjecí napětí na vhodnou hodnotu. O ochranu a balancování článků už se postará BMSka. Tj. za mě lze LiFePO4 klidně použít i s běžnými Meanwelly nebo tou levnou Deltou.
Co může být problém je nabíjení v zimě, je potřeba hodně omezit nabíjecí proud (v poměru ke kapacitě) nebo vyřešit izolaci a vyhřívání. Na to olovo tak citlivé není. Teď mám zkušebně venku válcový 15Ah článek se solárem a 1A MPPT. Uvidíme co to udělá přes zimu...
Co se týče bezpečnosti, podle dostupných informací je riziko požáru podstatně menší než u olova.
Podle mých pozorování je taky velice nízké samovybíjení, zvlášť pokud to srovnám s Li-ion.
Jo a z napětí se blbě vyčítá stav nabití, po počátečním poklesu se drží na cca 3,32 V na článek.
Co jsem se dočetl, pro začátek jsou válcové články na pokusy asi lepší, prizmatické (hranaté) mají výrobcem předepsanou kompresi, aby nedocházelo k nafukování (a delaminaci jednotlivých vrstev). Válcové články mají toto vyřešeno svým pevným pouzdrem.
Jak jsem ale psal, jsem s tím v začátcích, hraju si s tím sotva půl roku, takže určitě taky ocením poznatky zkušenějších.