umí to snížit šiřku kanálu o jeden krok níž.
Spoje stavíme pokud možno tak aby to drželo a nedá se to shrnout že jeden způsob je nejlepší. My to například máme na 1,5km (aktuálně výkon 2dBm a signál -35dBm) a máme tam velké antény, zakoupený vyšší výkon a přestože licenční limit máme na 2Gb/s jedeme plnou rychlostí na 2000MHz kanále. Proč? Protože je to z nádražní budovy a chci mít ten kanál zabraný do budoucna a taky mě zajímá jak se to bude chovat ve velkém dešti. Cpát všude ten nejširší kanál ale dobrý nápad podle mě není, pokud budu dělat spoj na 5km se zálohou a půjde mi o rychlost klidně dám 2000/1000MHz kanál, pokud bude bez zálohy použiji max 500MHz aby mohl spadnout na 250MHz. - Takhle mi to bylo vysvětleno na školení, nicméně koukám se teď do konfigurace a tu změnu šíře kanálu tu opravdu nevidím - možná je to automaticky, ale to asi nemám jak vyzkoušet.
List kompatibilních SFP si tady asi budeme muset udělat sami. Já nechtěl riskovat a koupil předražené originály - kdybych těch spojů měl dělat víc asi by mě ta cena štvala - u jednoho spoje se to nějak překousne.
Teď mě bude čekat instalace siklu v 10Gb/s a musím říct, že to siklu je na nastavení mnohem jednodušší... V ericu je pár špeků, ale zase se mi hrozně libí ten management port co je na každé jednotce - obecně ten sw v ericu je trochu těžší na nastavení (ale jako nic hrozného), ale nabízí pár velice zajímavých věcí. Siklu je proti tomu na první pohled takové tupé, ale když bude chodit.. vem to čert.
Nicméně chtěl jsem se zeptat... U erica jsem měl optický kabel venkovní, kulatý s LC koncovkama, který šel krásně do průchodky - kde se takový kabel dá levně koupit? (chtěl bych ho dát i k tomu siklu)