když někdo přijde a řekne, že neziskovky od roku 2020 existovat nesmí, tak se tomu všichni přizpůsobí (ikdyž majetkové vypořádání bude asi dobrá sranda). Ale povolit někomu existenci a potom šikanovat podle mě není správný postup.
To by byl úlet, ale v téhle zemi úletů je možné vše. Ale obecně je to hloupost odskáčou to zahrádkáři, modeláři apod.
Ono by asi stačilo, kdyby ty neziskovky platily DPH a vystupovaly jako jedna entita pro ČTU. Kdo ale rozhodne, kde je ta hranice .. úředník? V našem banánistánu buď bude řádit jak neřízená střela nebo se nechá uplatit.
zas ruku na srdce, jak má úředníka napadlout, že někdo postaví nad celkem jednoduše definovaným systémem spolku obrovská ISP sdružení s tisícovkami "uživatelů" a stomilionovými obraty. K tomu to přece vůbec nebylo. To samé jiné neziskovky, to nechci ani komentovat. To je taky možné jen v u nás...lidi jsou podnikaví, až vychytralí. Pravidla jsou od toho, aby se obcházela nebo jsme se pohybovali v šedé zóně, kterou nikoho ani nenapadlo definovat.
Pak je to samozřejmě pro úřady tenký led. Vidí nějaká pochybení, ale zákon není dost jasný, aby se to dalo korektně řešit. Navíc protistrana má obrovské peníze = výborné právníky a vliv všude možně i nemožně. Nakonec státu nezbyde než to co jsem psal. Přitvrdí plošně a co nejvíc, protože nevidí jinou cestu. A důsledek je pak nepříjemný pro všechny, jedno zda kradli nebo ne. A lidi řvou policejní stát a šikana. Přitom většině národa ten "nepořádek" vlastně vadí...ale jen u těch ostatník. Já jsem přece ten nejchytřejší, na mě nemůžou :). Vlastně se tu pořád nepřímo píše, že platit DPH, hlavní příjem našeho státu je určitá forma neschopnosti.
A kde má být ta hranice ? 49 členů sdružení je OK, ale 50 už je moc ? Nebo je hranice 499 a 500 je moc ? Nebo snad 4999 je OK a 5000 je moc ? A podobně kde je hranice v příjmech ? 999 999 Kč ročně je OK a 1 000 000 Kč už je moc ?
Např. takový Sokol měl před válkou přes million členů a dnes jich má cca 180 000 (což je víc než všechny "ISP" neziskovky dohromady). Není to moc, neměl by se Sokol transformovat na komerní firmu? Vždyť určitě výrazně ovlivňuje trh komerčních posiloven a sportovišť.