To se pleteš, RAY3 ve 24Ghz využívá křížovou polarihaci, pro lepší oddělení signálů, proto zabírá obě polarizace, jinak parametrově i cenou nejlepší 24 Ghz spoj. Jinak nechápu moc nikoho kdo do 24 Ghz dá víc jak 60 cm antény. Já mám na stole dva spoje s 35 cm anténami, protože víc mi připadá jako nesmysl, když chce člověk dodržet EIRP. No víc bych to nerozebíral. Doufám, že racom udělá ještě 17 Ghz a lepší 10Ghz by se taky hodila. pak už nebude pomalu důvod mít v síti jiné dodavatele . Ještě tam od Erika 80 Ghz :)
Verejnym tajemstvim je ze si snehulaci blize neupresnenou technikou take za deste pritapeji... Ale jinak ano AF24 na svou dobu byla zazracna. Vyhoda toho Raye je ta ze potrebuje de facto 1/2 pasma (zabere to jen 1 polarizaci). Obecne je skoda ze ubnt od te doby neprovedla zadnou modernizaci.
To som nepochopil, ved so ziskovejsou parabolou dostrelis "zadarmo" dalej aj s nizsim vykonom tx - tj EIRP bude rovnake.
Pocitam s tymito parametrami EIRP 20dBm, 112MHz, 128qam, obe strany rovnake anten
Leax 30cm - dostrelis 1 km - rezerva 0dB
Leax 60cm - dostrelis 2,1 km - rezerva 0dB
Leax 90cm - dostrelis 3.2km - rezerva 0dB
Leax 120cm - dostrelis 4.1km - rezerva 0dB
Takze EIRP rovnake = dodrzane, antena ziskovejsia a "zadarmo" dostrelis dalej. Zadarmo myslene, bez nutnosti pridavat TX power, nie z pohladu ceny za antenu.
Rovnakym smerom 2 spoje v 17 a 24GHz su nemozne...neni tam dostatocny odstup signalu, za predpokladu, ze chcete najsirsi kanal, z uzsim to pojde. Polarizacie a freq len menia logiku planovania. AF24 pouziva pre TX aj RX 2x slant polarizaciu. Racom pouziva krizovu polarizaciu ale pre jeden smer len jednu. SIAE pouziva jednu polarizaciu pre oba smery. Pri 56Mhz kanale ma myslim, ray aj alcoma 2 kanaly ale siae ma len jeden kanal Proste ina logika