Zapomínáte na jednu zásadní věc, vemte si velikost konkurenčních firem, a velikost Racomu. Dělají co můžou, ale velkým společnostem se konkurovat nedá. Vemte si například cenu Siae v 17 a 24ce.
Znáte to všichni, a stejně tady remcáte, že to Racom posral. Když k Vám přijde větší konkurence a nasadí nízké ceny, tak se snažíte alespoň nějak držet krok. Pokoušíte se něco vymyslet, ale konkurence má prostě víc peněz. Nakonec jen čekáte až se stane zázrak, a necháte to "dojet". Racom drží hlavně kvůli jejich dalším výrobkům, které prodávají po světě, a nemají v nich konkurenci. Ostatní tuzemští výrobci spojů nic takového nemají, a proto v minulosti skončili a zbytek taky skončí, ať se vám to líbí nebo ne.
Co vyvinul za poslední dobu Summit? Už jen do 80Ghz? Kolik zákazníků si ji koupilo, nebo plánuje koupit když uvidí konkurenční nabídky?
Kolik toho má za poslední dobu nového Alcoma? Žádný vývoj? Že by už došel kapitál?
Schválně co pan Peterka, a jeho Platforma? Může nám pan Peterka říct co ho drží nad vodou, jestli prodej duplexních spojů, nebo spíš předělávek mikrotiků do 10 a 17Ghz?
Můžeme začít uzavírat sázky, kdo další ukončí činnost, bez náhrady, bez servisu...
mě v Alcomě tvrdí že prý o spoje 1Gb+ není takový zájem a že se jim to tedy nevyplatí, což asi pravda bude, nevím kolik kdo reálně potřebuje tahat vzduchem 1Gb+...
každopádně spoje na delší vzdálenost myslím tím ne e-band tak Alcoma má stále velmi slušné citlivosti a výkony...
Leeonek to vystihl zcela přesně.
Pokud Alcoma tvrdí, že o spoje 1Gb+ není takový zájem má částečně pravdu, ale už neříká naprosto zásadní druhou polovinu tý věty. Jsou to takový tanečky z nouze a člověk se musí jenom hořce pousmát.
Co v praxi potřebuju - co možná nejlevnější masově nasaditelnou dostatečně kvalitní lastmile, případně spoj pro napájení malých distribučních bodů, něco na způsob Siklu 7xx. Alcoma v podstatě nic takového nemá, v praxi mi stačí levnější Ray II, výrazně levnější zmíněné Siklu, atd ... Tady to má každý lokální výrobce bez funkčního zahraničního obchodu těžké, protože o ceně rozhodne masovost prodeje. Navíc za rohem čekájí V-Bandové spoje s cenovkou na úrovni o trochu lepší WiFi.
Na páteře a backhaul pak ideálně sklo, nebo opravdu kapacitní spoje. Je pravda že jich už není tolik jak lastmile spoju, ale furt je to zajímavý segment. A co mi může Alcoma nabídnout ? Řešení Ericssonu, Ceragonu nebo SIAE či SIKLU je dnes dál a to jak kapacitně, tak cenově.
Je mi líto to říct, ale ten Ray III v podstatě nebude ničím zajímavý.