Řádově sekundy, alespoň v mém případě. V labu mám na testování server s Debianem, od zapnutí fyzického stroje do okamžiku, kdy je CHR na něm hostovaný plně připravený k provozu uplyne maximálně 30 sekund. Pravda, server většinou není proč restartovat, pozoruji to spíše v tom labu. ESXi je hodně šikovné, mě se ovšem více osvědčilo KVM na v podstatě jakémkoliv Linux nebo BSD systému. Jelikož mám linux i na desktopu, tak díky virt-manageru funguju podobně jako s ESX(i), případně používám někde také Proxmox, kde to má člověk všechno nachystané a v klídečku řeší přes webové rozhraní. Hostující OS jako takový má samozřejmě firewall ve smyslu "je to z management sítě -> povolit; všechno ostatní zahoď", a s tímhle mi zatím bez nákazy na veřejce přežilo všechno, třeba loni zapomenutá virtuálka s neaktualizovanými Windows XP bez antiviru, fakt tomu nic nebylo.
Ten blbý pocit z toho, že mezi vnitřní a vnější sítí není fyzicky nějaká "krabička" chápu. Právě kvůli tomu seknutí se to hodilo do virtuálu, v serverovně samozřejmě funguje nějaká ta automatizace a záležitosti typu zaseknutý hlavní router nebo celý server na kterém to běželo tak neznamenají buzení pohotovostního technika ve 3 ráno, ale zběžná notifikace, kterou si dohledáři přečtou ráno při kafi a všichni jsou tak nějak v pohodě. A právě díky virtuálkám mi nedělá problém i při několika gigabitech toku mít to na virtuálu - můžu mít několik mikrotiků řešících firewall, několik řešících routování, několik řešících shaping atd, což znamená eliminaci možnosti, že výpadek jediného prvku na core způsobí výpadek celé sítě. S fyzickými stroji by to znamenalo rack plný routerboardů.
Každopádně s tvou potřebou bych to moc neřešil, pokud chceš fyzické zařízení, kup si RB1100AHx4 nebo CCR1009 a máš vystaráno.