chilli To je nešťastné řešení... Na čem konkrétně to běží? Pokud to má být pořádně funkční tak třeba rb750gr3 + microSD. Pokud tam bude více zařízení tak už třeba 1100ahX4, X86 nebo virtuál...
krakonosh chtel bych aby to bezelo na MIKROTIK hEX S 256 MB RAM, Dual-Core 880 MHz, 5x Gigabit LAN, USB, MicroSD, SFP, L4 Tedy alespon Mikrotik tvrdi ze to na tom ma bezet. Adresar mam na tom USB vytvorenej.
hapi To jsem udelal. "/dude set data-directory=/dev/usb/dude/" Kdyz se kouknu na to USB kouknu tak je prazdna. asi tu cetu pisu spatne ale netusim jak je spravne. /dev/usb/dude určitě není korektní složka. Tu složku přece vidíš ve files a bude něco jako /disk2/blablabla si myslim.
the_max Dude mi už ošoupal jednu CF kartu, jeden USB flash disk a od té doby ho mám na klasickém disku. Data Directory mám nastavené na: disk1/dude. Běží na x86, RoS je na SSDčku.
chilli chtel bych aby to bezelo na MIKROTIK hEX S 256 MB RAM, Dual-Core 880 MHz, 5x Gigabit LAN, USB, MicroSD, SFP, L4 Tedy alespon Mikrotik tvrdi ze to na tom ma bezet. Adresar mam na tom USB vytvorenej. Podstatná informace je, kolik zařízení se bude sledovat, jaké sondy a co je to za usb disk. Není snazší vrazit tam microSD kartu, zformátovat a jedním příkazem přehodit dude databázi na ni?
ladap poradil by mi někdo jak vyřešit duplicity v Dude serveru? Dám scan, Dude mi přidá MK tolikrát, kolik IP na něm najde. Nevím jak se těch duplicit zbavit. Nikde nevidím seriák, jméno či něco, podle čeho bych mohl duplicitu identifikovat. Při použití "Auto scan", se mi i po promázání vše vrátí do původního nechtěného stavu. Co s tím, to zadáváte vše ručně? díky
chilli poradil by mi někdo jak vyřešit duplicity v Dude serveru? Dám scan, Dude mi přidá MK tolikrát, kolik IP na něm najde. Nevím jak se těch duplicit zbavit. Nikde nevidím seriák, jméno či něco, podle čeho bych mohl duplicitu identifikovat. Při použití "Auto scan", se mi i po promázání vše vrátí do původního nechtěného stavu. Co s tím, to zadáváte vše ručně? díky Autoscan jsem nikdy nepoužil, používám dude asi 11 let a vždy vše ručně.
pedro4444 inak otazocka ako zalohujete dude db? staci len podla tohoto navodiku? https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:The_Dude_v6/DB_import_export a teda cez /dude export-db file=(file_name_path) a pak si to uz len poslat na email a pribalit este compact zalohu z routra... alebo mate ine lepsie sposoby? diki
mirek_k Jak, prosím, řešíte v mapě DUDE informace pro zařízení (Label a ToolTip)? Vypadá to, že je to globální nastavení, ale třeba se pletu a dá se to upravovat v závisloti na typu zařízení. Příklad: Pro spoje 5 GHz bych chtěl vidět signál a CCQ, pro spoje 60 GHz pak RSSI a MCS. Díky Mirek
mirek_k Zdravím a prosím o radu. Jak nastavit výchozí adresu používanou serverem DUDE pro dotazy na zařízení? Na jednom routeru to fungovalo bez problémů, ale po přenesení na jiný server to vypadá, že pro ping používá IP adresu WAN portu, což je trochu problém s firewallem. DUDE tak není schopno vidět zařízení, na kterém běží. Nemám z WAN portu zakázaný ping, ale nějaké hlídání scanování portů, které to po chvíli hodí do blacklistu. Vypadá to, že si vezme první adresu z prvního rozhraní. Na starém serveru to bylo LAN (ether1), nyní je to WAN (sfpplus1). Díky Mirek
drakgon To vás tolik používá Dude? Nevím proč, ale nikdy jsem tomu nějak nepřišel na chut... už dlouho používáme na dohled a grafy zabbix... myslel jsem ze se spíše používá něco podobného na dohled... je pravda ze v tom dude jdou asi hezky malovat ty závislosti, nebo na co vse to používáte?
the_max Jop, 'mapa' je v Dude fakt hodně dobrá featura. Zatím jsem nenašel nic jiného nebo podobného, kde by se daly také tak přehledně dělat mapy.
the_max mirek_k Takovou volbu jsem tam nikde nenašel. Ale možná to je tím, že to nemám na routeru ale na Atomu a mam am zapojenou jen jednu síťovku s jednou adresou.
Trnec Hoj, omlouvám se že píšu sem, nechci zakládat další vlákno. Mám seznam zařízení, vše běží jak hodinky. Potřeboval bych do Custom Field dostat přes snmp [oid("1.3.6.1.4.1.14988.1.1.7.3.0")] seriové číslo stroje. Byl by někdo tak hodnej a poradil mi? Předem dík