Chci včelařit, ale nemám včely, třeba protože jsem v paneláku. Klasický důvod pro založení spolku, takových cvoků je u nás ve městě hodně. Výše příspěvku může reflektovat množství úlů, ke kterým mám přístup. Je to už sice divné, ale tak se to ve spolcích většinou nedělá. Uvědom si, že spolek také má nějakou práci šetřit ... a shodná a pravidelná výše příspěvků řeší hodně.
Kdybych mohl mít včely, tak přeci nepolezu do spolku, který včelaří.
Důvodem chovu včel je med. Ne láskyplné laskání dělnic ... Důvodem členství ve spolku je přístup k většímu množství medu, než mi vyrobí včely které bych mohl s vypětím všech sil umístit na balkón. Důvodem členství ve spolku může být sdílení zkušeností s ostatními. Důvodem také bude, že ten med bude teoreticky levnější, než když budu každý týden chodit do Kauflandu. Bude-li členem i nějaký zkušený včelař, bude nejspíš i kvalitnější. Důvodem také může být, že jsem zaměstnaný a nemohu se o včely starat stoprocentně, spolek (ostatní členové) mi s tím pomůže.
A ano, určitě by to šlo i komerčně. Prostě firma, které si na svém pozemku vytvoří velký včelín a bude je jednotlivě pronajímat včelařům. Bude jim fakturovat nájem, energie, prodávat "něco" (nevím co je potřeba) a nakonec jim pronajme i lis a prodá sklenice ... Samozřejmě, že by to šlo.
Už těch příměrů můžeme nechat. Ty budeš hledat argumenty proti, já pro. Závěr bude stejně subjektivní názor úředníka FÚ.