• Ostatní
  • Android systém hroutí lokální síť

iTomB U toho Apple nepomůže přenastavit v mikrotiku ve wireless preamble z auto na long?
Tohle se řešilo na fórech už docela dlouho nazpátek.

Co tam je za ros a za rádio občas pomohla aktualizace ale prostě po některých aktualizacích ios byl problém s kompatibilitou mezi chipseten telefonu a mk rádia většinou pomohla výměně za něco lepšího třeba z 951g na ac2 nebo třeba tplinka C6 případně opačne. Zkusil bych stabl verzi ros, kanál či prodobne hokus pokusy, pak jiny typ RTR. Je to prostě duchařina !!! Ještě občas pomohlo řídit wifinu capsmanem

selic Tak tohle nepomohlo, jeste zkousim upgrade z 6.47.1 na 6.48.4.
    Tak ani upgrade na 6.48.4. nepomohl. Napsal jsem jim, at si zrusi mascovani MAC adresy, tak uvidime.

Ahojte, reišim rovnaký problém. AP: AirCube ISP, telefón Xiaomi 11T.

Dovted to chodilo v pohode. Pripojený Xiaomi to celé zhodí. LAN behá v pohode, rozhodí to len wireless časť. Neviem či tam skusit dať AC verziu alebo to bude to isté

misho To jsem zkusil, postupně vyměnit původní router za Cube ISP a pak za Cube AC a nepomohlo to.
      Ještě jsem našel, že může být nějaký problém s novými mediatek ax wifi čipsety - údajně funguje výborně proti AP s wifi 6 ax a proti čemukoliv jinému (802.11n a 802.11ac) to chodí strašně pomalu. Na notebooku údajně stačí v nastavení zakázat použití AX a pak to jede. Na mobilu to nějak zakázat nejde.
      Ještě tam zkusím hodit mikrotik nebo tplink s nastaveným NATem a zakázanou komunikací mezi wireless klienty jestli to není multicastem nebo nějakou zmršenou implementací ipv6.

Na fórech je spousta diskuzí, ale kromě vypnout/zapnout router nebo na routeru vypnout ipv6, tam není žádná použitelná rada.

selic Co takhle tam dát na zkoušku Unifi v default configu? Tam jsem takový problém ještě neřešil...

jcltm Už mám jedno unifi a několik dalších AP připravených na test. Nicméně se tam dostanu až v pondělí.

jcltm aj to je riešenie, ale potrebujem tam NAT + AP. Takže AirCube ideál.
          Namiesto 25€ AirCubu by som tam musel davať niečo za 100€++. To radšej nech vyhodia také mrdky telefóny z okna 😃

Napíšte prosím značku + model smartfónu, u ktorých ste sa s týmto v poslednej dobe stretli. Ja si aj myslím, že to môže robiť nejaká konkrétna appka v danom OS... ale netuším ako to odsledovať. Smokepingom som si len potvrdil že klakne wifi a LAN ide v pohode...

misho zrovna Xiaomi telefony mají podle mého jednu z nejméně problémových WiFi. Od Redmi 3S až po 10 včetně Mi modelů, vše chodí.
            Dost často naopak bývají problémy s iPhone a různými noname jako Doggie, Prestigio atd. U iPhone hlavně dualband řešení, přepínání 2,4/5GHz a ta jejich slavná fičura s připínáním mobilních dat.
            Co bych ale řekl, že čím novější telefony, tím horší výsledky na 2,4GHz síti. Na 5GHz to všechno chodí i s úplně mizerným signálem ve stovkách Mbps.

Není to tak dávno, co se tady psalo o levných xiaomi a jejich problémů s čipem, pokud je zároveň pustena GPS. Šlo o levné modely do cca 5 tisíc a v téhle cenové relaci ti tedy nic moc není. Byl tady i odkaz na anglické fórum, kde se o tom psalo více. Vyzkoušeno u pár klientů. Touto odpovědi reaguji jen na to, že ne všechny xiaomi jsou dobře odladene. 🙂

pepulis Nebyla to spíš kombinace BT a WiFi?
                Jinak tohle je nejspíš problém skoro všech levných telefonů (já si vybavuji momentálně Huawei a Ulefone do asi 3 bo 4k).

petrbacina Tady jsem právě zkusil Cube AC a blbne to i na 5GHz úplně stejně.
                Zítra ještě zkusím jiná 5GHz AP.

selic tak to už bude spíš problém přímo toho telefonu ne? Je to nový, nebo už to nějakou dobu jede ten telefon?

petrbacina Začalo to blbnout z ničeho nic. Celý problém je, že majitel na firemním telefonu na tom místě potřebuje vowifi, protože od operátora nemá na místě signál. LTE nefunguje vůbec, normální volání se rozpojuje, Fungovalo to bez problémů poměrně dlouho.
                    Když se zkusí připojit v práci na CISCO AP, tak to normálně funguje. Co jsem zlusil nastavit vowifi na jiných telefonech, tak to nefungovalo podobně, ale nenapadlo mě odstřihmout ten první mobil. Původně jsem myslel, že je nějaký problém v nastavení firewallu. Zkusil jsem tedy povypínat ipv6 a různé další věci, ale nepomohlo to.
                    Pouze po výměně routeru za tplink v defaultu to nějakou chvíli fungovalo, ale po nějaké době je to zase špatné.
                    Průvodní jev je, že po wifi začnou kolísat pingy od desítek po stovky ms. Dělají to i ostatní zařízení jako noteboky na 2,4GHz i 5GHz. Na kabelu od wifi routeru žádný podezřelý provoz nevidím.

selic S tímhle jsem se setkali taky, ale u jiné značky a už poměrně dávno. Tenkrát stačilo onen telefon restartovat a bylo po problému. Pak už by byl na řadě jen reset do defaultu, protože se tam mohlo něco posrat při aktualizacích.

selic díky za info. Ja skúsim jeden Xiaomi router s dual bandom na openwrtčku, či to bude robiť aj tam, ale má to mediatek wireless, nedávam tomu moc šance, keď to robí aj na atheros-och problémy...

o 15 dní později

petrbacina Tak polovinu problému dělal mobil + notebook s nedostatečným signálem v odlehlejší části domu a částečně umístění AP poblíž plazmové TV. Teď je tam aruba AP11 a jede to docela solidně. Zkusili jsme i Tplink AX1800 a taky fungoval poměrně dobře.
                        Co se mi nepodařilo pořešit:
                        1) Na CPE mikrotiku je nastaveno pouze DHCPv6 a Android nedostane IPv6 adresy.
                        2) Vowifi stále nefunguje. Vidím, že se přes udp port 500 naváže spojení přes udp port 4500 a to v connections drží. V okamžiku spojení začnou protékat data, ale mobily na obou stranách jsou hluché. Někdy po restartu telefonu nebo routeru první hovor projde, ale pak už nic.
                        Co jsem na diskuzích našel, tak je to s mikrotikem problém celkem hojný. Lidé různě zkoušejí restatovat routery, telefony, prodlužovat UDP timeouty, přidávat porty udp 500,4500 do sip helperu a povolovat/zakazovat upnp ale kloudné řešení nikde. Jediná stopa byla, že to dělá zapnutý fastrack, ale ten byl vypnutý.
                        Skype nebo podobná věc, včetně videohovoru z notebooku ze stejného místa nemá žádný problém.

selic
                          1) MikroTik neumí přidělovat přes DHCPv6 IP adresy, jen prefixy. A i kdyby, tak telefony to nevezmou.
                          2) To musí být nějaká chyba ve FW bo konfiguraci, ne? Mám jako hlavní router doma Tika a VoWiFi od všech tří operátorů funguje bez problémů. Na další přípojce u dědy také a ve škole též.

m4rk3J
                            1) Koukám na to, jak to pořešit. Win7 i Win10 se z toho nastavily. Je tam DHCPv6 klient do sítě poskytovatele. Z něho se přidělí /60 a do vnitřní sítě je DHCPv6 server. Je tam možná nějaká chyba v nastavení. Když jsem nastavil tplinka jako ipv6 router, tak za ním už telefony ipv6 adresy dostaly.
                            2) Ve firewallu IPV4 je jenom default firewall. Ve forwardu established, related, untracked accept, invalid drop, not dsnat z waln1 drop. NAT je nastaven pomocí srcnat nikoliv masquarede. U poskytovatele je další NAT.
                            Údajně to před cca 4 měsíci ještě fungovalo.
                            Nepochopil jsem ještě nastavení v srcnatu - v nastavení je položka ipsec policy: out none. I když ji zruším, tak vowifi nejede. Vše ostatní funguje normálně.

selic Vytáhl jsem teď config FW (jo, vím, není to nic moc, ale furt lepší jak před tím a stejně by se to mělo kompletně předělat a to já již neovlivním) z routeru, za kterým to funguje X lidem na X telefonech (Droidy i iOSka). Na WAN je IP z rozsahu 100.64.0.0/10, na kterou je prováděn NAT 1:1. Dále je zde nativní IPv6 /48.

https://pastebin.com/yXnQcyAs

📡 Telekomunikace.cz