1. za anténou je typicky RB2011 a X subnetů 172.16.x.x/24 pro každýho zákazníka jeden. Každej svůj src-nat na solo "venkovní ip". Tam lze lehce dodat veřejka pro konkrétního usera.
2. na gponu už má každej svůj router, minimálně hap lite ac co routuje. Prakticky je to stejný jako solo wifi přípojka.
nenecháváme na lidech nic. Jak jsme je nechali dělat si doma co chtěji tak se nedělalo nic jinýho než se lítalo po servisech. Jo servis se dá platit ale nejsme tu od toho aby jsme 90% času lítaly po servisu. Takže CPE (jakýkoliv, anténa, gpon, multi wifi přípojka) výhradně v našem dohledu a přístupu do nich bez výjimky. V nich jim dáváme vše co je potřebné (dhcp, nat, capsman atd..) tak aby jim domácnost fungovala. Všechno ostatní co si doma poserou je na nich včetně neodborně nastavenýho jinýho/druhýho apčka atd.. maji volat na servis, vše máme zdarma tak maji volat, dodáme ap, zapojíme a hotovo. To samí s natováním veřejek atd.. pokud tohle neuposlechnou tak platí.
Samozřejmě tohle se týká 99% přípojek. Vždy jsou výjimky jako firmy nebo "extra domácnosti". Jako tady ten co řeší natovací pravidla. Zákazník s tím stráví 2 dny a ještě to možná bude fungovat a pak to dopadne tak že změní poskytovatele protože předá veřejku jinak. My to máme nastavený za 1 minutu pro naše zákazníky a nechceme za to nic, kromě zákazníka co neodejde protože to funguje. Stačí jenom zvednout telefon.
ok, rozumím, chápu tvůj přístup, ale pro mě je tenhle přístup nereálný.
- je podle mě fér, aby si zákazník mohl vybrat svůj router a dneska je na trhu tolik možností, že lpět na "pouze Mikrotik" mi přijde trochu riskantní. Navíc, jestli se nepletu, jsi v rozporu s nařízením EU o síťové neutralitě, kde je právo na výběr koncového routeru zákazníkem přímo zakotveno. A já se ČTU snažím vycházet co nejvíc vstříc...
- udržovat "databázi" nastavení segmentů u domácích routerů a nastavení OSPF mi přijde z pohledů nákladů zbytečně "dražší" řešení, než obyčejné DHCP.
- na GPONu si odkázaný nastavit OSPF až na domácí router a to z mého pohledu je extra risk i pro integritu sítě. Pak máš teda možnost OLT - ONT - CPE - Router a to je zase o zbytečných nákladech...
- a jestliže děláš NAT na tom RB2011 pro všechny lidi dohromady, tak s tím jak se budou zvyšovat datové toky, a rychlosti, které prodáváš, narazíš na to, že ti nebude stačit kapacita CPU toho RB2011 a tak buď budeš muset sypat víc peněz do CPE, nebo budeš muset poskytovat jen "pomalejší" linky
btw: ten problém co se tu řeší je dle mého názoru nějaká chyba, není to vlastnost řešení NAT 1 a souhlasím s tebou, že zákazník má volat rovnou ISP a ne to řešit tady na fóru... heh třeba je to někdo od nás, ale jak to mám vědět, když mi nedá vědět....
edit: A ano, řešením je IPv6 ......
všechno si to překroutil.
- jenom zařízení mezi náma a klientem je mikrotik tak jak je jinde UBNT. Co si domu člověk dá je jeho věc. My dáváme mikrotik a světe div se, je od lidí pokoj. Změnil se teda i přístup k umístění APček. Jak si může člověk vybrat koncovej router na gpon když většinou daná technologie umožňuje připojení jenom určitých typů jednoho výrobce? a co je vlastně "koncový router"?
- nikde sem nepsal že OSPF je na domácích routerech a opět otázka... co je domácí router? Nepovažuju SXT na střeše kde OSPF končí za "domácí router". Pro zákazníka koncovej router bude APčko na stole.
- u toho GPONu si nějak vedle ne? Běžně nasazuješ ONT HUA co routujou u zákazníků a najednou to vadí? DSL přípojka co routuje u zákazníka doma je taky problém?
- s tou RB2011 seš opět mimo. Připojíš tam max 9 lidí a kdy jako nastane problém když je na přívodu wifi? 100Mbit v natu to dá s prstem v nose a při aktivovaným fast tracku dá i víc a nudí se. Máme desítky takových přípojek na panelákách a výkon RB2011 je to poslední co nestíhá.
Možná by ses měl trochu vrátit na zem. Poslední dobou jsou tvoje příspěvky dost nejednotný a více méně negativní na cokoliv.