Uvažuji o pořízení RB1100ahx2 a chtěl bych se zeptat, co je myšleno tím "bypass group" u 11. a 12. ethernetového portu při pohledu na blokový diagram uvedeného Mikrotiku. Současně by mne zajímalo, jak je v tomto případě nejlepší využít dané porty z hlediska konfigurace (jednalo by se o hlavní router v domácí síti s firewallem a připojeným NAS serverem). Na který port umístit WAN (v mém případě s PPPoE) a kam připojit server? Předpokládám, že porty 1 až 10 by byly nejspíše access porty pro další zařízení.

V jedné diskuzi v tomto fóru jsem četl, že při uvedení tohoto modelu na trh byly problémy s těmi porty přes PCIe. Jak je to dnes, je to už vychytané nebo tam stále něco zlobí?

Je tam relé, které ty dva porty propojí na přímo, když to rb napr. lehne.

Uvažuji o pořízení RB1100ahx2 a chtěl bych se zeptat, co je myšleno tím "bypass group" u 11. a 12. ethernetového portu při pohledu na blokový diagram uvedeného Mikrotiku. Současně by mne zajímalo, jak je v tomto případě nejlepší využít dané porty z hlediska konfigurace (jednalo by se o hlavní router v domácí síti s firewallem a připojeným NAS serverem). Na který port umístit WAN (v mém případě s PPPoE) a kam připojit server? Předpokládám, že porty 1 až 10 by byly nejspíše access porty pro další zařízení.

V jedné diskuzi v tomto fóru jsem četl, že při uvedení tohoto modelu na trh byly problémy s těmi porty přes PCIe. Jak je to dnes, je to už vychytané nebo tam stále něco zlobí?

Bypass mode is used to cross-connect the two RJ45 connectors (Ether11 and Ether12) electrically thus creatingan extended Layer 1 network. Traffic present on either network (Internal or External) is seen on the othernetwork immediately.If the router would stop working for some reason, the ports would be connected together as if there would beno router in between. You could configure your network to allow this, and in case of hardware failure, thecommunications would still work, as if the (broken) router wouldn't exist there.

Používám ale jen prvních deset portů, PCIE(11,12) moc užitečné nebyly.

Pokud vím, tak se tento model už nevyrábí.

11 jsem používal jako hlavní (by se dalo říci, že wan). Akorát je problém, že nedává statistiku a neumí ani flowcontrol. Ale většinou to nevadí.

Nad použitím toho bypassu jsem svého času přemýšlel a na smysluplné využití jsem nepřišel. Ono to totiž v podstatě vyžaduje mít ty dva porty v bridge, po vypnutí routeru je pak bridge řešen relátky :-) Tím neříkám, že se to někdy nemůže k něčemu hodit.

Ethernet 11 je priam vhodný na prívod pretože je ako jediný priamo pripojený na CPU 1 gbit linkou a nieje zdielany, ethernety 12 a 13 sú pribastlene cez nejak pci zbernicu, to sú shitky, a zvyšné porty sú dve skupiny cez switch chip. Uvažovať však o tomto hw je asi od veci nakoľko je to dosť staré, rb 3011 alebo 4011 bude isto lepšie a energeticky efektívnejšie riešenie.

Na druhou stranu - dle mě nejspolehlivější HW od mikrotiku všech dob (snad jen RB532 se tomu rovná).

Ve sklepě mám jako lapač prachu jedno postarší Astaro security gateway (chvíli jsem na tom probvozoval RoS). Tam jsou dokonce 4 porty s bypassem.

IMHO se ten bypass dá použít tak, že se zapojí dva routery za sebe. Do jednoho se přivede na eth11 uplink, z eth12 to pak vede do druhého routeru do eth11. Když první chcípne, konekt jde do druhého routeru. Ale napadlo by mě asi víc možností použití.

Použává se to na různých security boxech, WAN akcelerátorech apod, které se pro síť tváří transparentní na L2 a pro její provoz nejsou nezbytné (měli jsme to např. v CISCO WAAS). Využití na Mikrotiku si umím představit třeba kdyby dělal shaping na úrovni bridge (potom by jeho selhání jen vyřadilo shaper) nebo jako netflow sondu...

Jako domácí gateway je ten box dnes úplný nesmysl - raději bych si pořídil solidní switch a router s ARMem (anebo tu 4011).

Pokud vím, tak se tento model už nevyrábí.

Máš pravdu, já jsem o něm začal uvažovat z toho důvodu, že mám možnost jej koupit levněji z druhé ruky. Jinak by se mi taky spíše líbil ten nový RB4011, který má v sobě i wifi pro obě frekvence, ale už by byl dražší.

pardon, len zo zvedavosti sa pytam naco niekto domov potrebuje router typu 4011? co taky hex pripadne hex S, to ma celkom dost vykonu na doma nie?

Přiznám se, nezkoušel jsem to poctivě - ale ten bypass je řešen jen elektricky, nebo je to i součást hw watchdogu? Tedy řeší jen selhání napájení, nebo i softwaru či zbytku hardwaru?

Ono teoretických možností se pár vymyslet dá. Horší to je s praktickým uplatněním v oboru řekněme "small ISP".

RB4011 je lacnejsia a vykonnejsia

to sice je, ale switch chip RTL8367 je pěkná mrdka, jako ostatně všechny síťový veci od realteku. Neumí to ani HW VLANy. Kdyby tam nechali QCA8337, o kolik by to bylo dražší???

Za mě osobně, 4011 NIKDY kvůli tomuhle kurvítku nekoupím nikdy to nikam nenasadím a nikdy to nikomu ani nedoporučím. 1100ahx4 je sice o něco dražší, a nemá wifi, což pro někoho může být nevýhoda, ale pro někoho zase naopak výhoda, ale 4011 zase taky nestojí úplně málo, aby se dalo omluvit použití té parodie na switch, (alespoň) místo osvědčeného QCA8337.

EDIT: eeee, sory, RB1100AHx2, ne AHx4 m=a taky tu parodii na switch.

Jen poznámka: 4011 a 1100AHx4 má stejný switch čip.

vím :-( překlep, pozdní hodina.

místo osvědčeného QCA8337? wtf? hádej pak co je v RB3011 a co tak hezky flapuje s porty. U ostatních věcí je to připojený k pomalím CPU takže v porovnání s RB1100AHx2 jsou to čajíčci (750Gr2, hEX).

Kup si RB4011 a na střičkou RB1100AHx2 zapomeň. Dělaji i verzi bez wifi a podle blokovýho schématu se vůbec nemusíš starat co kam zapojíš.

pardon, len zo zvedavosti sa pytam naco niekto domov potrebuje router typu 4011? co taky hex pripadne hex S, to ma celkom dost vykonu na doma nie?

Ne každý má nějaký rozvaděč a pro spoustu lidí jsou 4 LAN porty málo. Můžu mít obyč router s wifi, switch, poe kostku k CPE a trada pro router+switch. Celkem to jsou 3 zdroje, 2 krabičky, 2 patchcordy. Nebo můžu mít RB4011 a z něho napájet CPE - jedna krabička, jedno trafo, žádný patchcord navíc... Když vážím spotřebu a životnost těch zařízení, tak se vyšší investice možná i vrátí...

Já bych nutně RB4011 nepotřeboval, kdyby ty nižší řady routerů za něco stály (RB2011, RB3011). První nemá ani gigabitový ethernet na všech portech, výkonově je to mizerný a druhý zase neexistuje v kombinaci s wifi. Výkonově by stačil i ten router hAP ac2, ale ten nemá potřebný počet portů a taky mě tam Mikrotik naštval s tím miniaturním úložištěm (i stará RB751 má mnohonásobně větší úložiště než nový hAP ac2). V tomto směru souhlasím s hapi.

Jistě, dalo by se to řešit zakoupením dalších krabiček (switch a AP), ale raději to mám všechno v jedné (už i tak je jich celkově dost).

Kup si RB4011 a na střičkou RB1100AHx2 zapomeň. Dělaji i verzi bez wifi a podle blokovýho schématu se vůbec nemusíš starat co kam zapojíš.

Pravděpodobně to tak dopadne, ale vzal bych tu verzi s wifi. Navíc je tam rychlý SFP, který se v budoucnu může taky hodit.

místo osvědčeného QCA8337? wtf? hádej pak co je v RB3011 a co tak hezky flapuje s porty.

Ale to přece není problém QCA8337. Je zvláštní, že jinde než v 3011 se to nesere. Nepamatuju si, že by se mi sral Omnitik AC nebo RB960. Nepamatuju si ani, že by se něco sralo s předchůdcem AR8327.

A co ostatní výrobci? TePlej-Link, Netgear, Asus, Zyxel? Ti všichni používají QCA8337. A slyšel jsi, že by se někde srali porty stejně jako na 3011???

..takže kde asi bude zakopanej pes?

A nezkoušel někdo třeba zadat do queues 100mbit zařízení zapojená do gigových portů, na kterých to padá? Co tam třeba nastavit brzdu na 98Mbit? 3011 máme v síti jen jednu a to jako router u jednoho firemního zákazníka, tam tento problém taky neeviduju, takže zkoušet můžu co chci a jak chci a stejně nic nezjistím.

Ono bejt chytrej jak rádio Jerevan umí bejt hodně lidí, ale zamyslet se nad problémem je už prostě moc práce.

já sem se zamyslel a než řešit kraviny tak koupim RB4011 s realteky a hotovo. Navíc, jaký provozy se u lidí tahaji skrz RB3011 která na to má koule protože výkonný cpu a jaký provozy přes omnitik ac? Takže si radiš koupím RB4011 která už má opravený SFP+ a zdá se že všechno funguje až na tu wifi ale na tu s*re pes. Po ethernetový stránce je v cajku. Ani u 1000AHx4 nikdo nehlásí problémy takže jakej je problém? Averze k realteku? Takže tady je zakopanej pes?

📡 Telekomunikace.cz