Jednak averze k realteku ale hlavně, že to neumí HW vlany.
Mikrotik RB1100ahx2
Takže si radiš koupím RB4011 která už má opravený SFP+ a zdá se že všechno funguje až na tu wifi ale na tu s*re pes.
S wifi je tam nějaký problém?
na mk foru si na to furt stěžuji. Teď nevim jestli komplet celá nebo jenom 5ka nebo 2.4ka.
RB4011 mám nasazeno asi 12ks bez WiFi. Jako switch to nepoužívám. Mám to primárně pro výkon a je to super board. Malý a výkonný. Na webu si stěžují pouze na stabilitu 5G WiFi, ale nedalo mi to a jeden jsem teď koupil s WiFi na test, přinejhorším ho použiju bez WiFi. Někdo píše že to zlobí, někomu to jede v pohodě.....
Až budeš mít wifi otestováno, doufám, že se s námi podělíš i o výsledky testu a osobní názor na tento router.
Pokud je volný PoE-OUT port tak je lepší k tomu dát nějaké externí APko (ideálně unifi) a umístit ho na vhodné místo. Kdo si kupuje na doma router s 10ti porty, ten ho většinou nebude mít "vystavený" někde na horní poličce.
Tak testuju tu 4011 s 5Ghz, mám to v 20/40/80Mhz na 5180 a nic zlého to nedělá. 2,4Ghz funguje bez problémů.
tak testuješ blbě
Hapi prokousávat se tím pro radost ostatních nebudu .... prostě mám na té 5GHz připojený stabilně svoje pracovní pc a výpadky na pingu nemám. Toť vše co jsem testoval.
Jednak averze k realteku ale hlavně, že to neumí HW vlany.
jak neumi hw vlany? jakoze vlan provoz chodi pres cpu? Na 3011 to v ramci switch chipu slo nastavit hw?
umrel mi na jednom miste crs112, a delal tam propoj 2 veci pres vlany a jednu vyusteni vlany ven. Mel jsem po ruce jen 4011, tak jsem ji tam dal... mam cekat ze to bude problem?
3011 umí HW VLANy v rámci jednoho switche. Ale ve 4011 to musí táhnout CPU...
Toho jsem si ani nevšiml, že přepínací switch v RB4011 neumí hw VLANy. By mne zajímalo, proč tam takové switche používají. Divné je i to, že tam nedají jeden switch, který by obsáhl všechny ethernetové porty, ale vždy dávají 2 switche po 5 portech.
přepínací switch samozřejmě vlany umí. Jenomže se používají pro funkci ethernetů takže uvnitř to na vlanech jede aby si měl ether1 jako solo port přes switch chip. Co neumí je Q-in-Q tedy vlan ve vlaně.
Já sem rád že tam jsou dva switche. Využije se lépe výkon cpu. Uplink z toho jednoho switche do CPU není moc rychlý na to aby si mohl překročit 2.5Gbit takže takhle máš potenciálně až 2x2.5Gbit skrz CPU přes gigo porty. Vzhledem k tomu že uplink je 10Gbit tak to nějak do těch portů protlačit musíš a podle testů to CPU dodá.
Je to router, ne switch. Softwarový vlany to umí normálně dál tedy ty vlany co normálně většina z nás používá na routeru. Já sem spokojen, mikrotik dodává blokový schéma tak neni co řešit, všichni víme co kupujeme a na co to chceme.
SW VLANy jsou jasné, ale HW to asi neumí (resp. nejdou zpracovat), protože ten použitý Realtek switch RTL8367 nemá ani VLAN tabulku, která je na HW zpracování nutná. Celkově v porovnání třeba s Atheros čipem toho moc neumí, jak je vidět na odkazu, co uvedl the.max.