maxdevaine Nevíte někdo o oficiálním seznamu podporovaných zařízení? Mám totiž stále všehochuť, tj. RB411AH, RB433AH, HEX, hAP ac2, cAP, wAP, 1100AHx4, RB3011, Cube 60G, SXT, LTE a další. Možná jsem jen slepý nebo dostatečně nesleduji novinky kolem RoS7. Díky
honzam Podporovány jsou všechny platformy. Čili stáhnout a nainstalovat to můžeš, otázka je jak stabilně a funkčně se to bude chovat...
radek_kovacik honzam hapi Používá to někdo i v ostrém provozu nebo to zatím testujete pouze v domácích sítích?
ekrajnak What's new in 7.1rc6 (2021-Nov-04 18:20): *) bgp - fixed connection establishment if peer is in VRF; *) bgp - fixed interface addition to "link-local" nexthops; *) capsman - fixed CAP upgrade process when upgrading from RouterOS v6; *) certificate - improved stability when sending bogus SCEP message; *) certificate - resolveed issue with public key generation when digest algorithm is unspecified and processing certificate signing requests; *) l3hw - fixed HW offloading for connected bridge routes; *) l3hw - fixed source MAC address usage for routed packets for CRS317, CRS309, CRS312, CRS326-24S+2Q+ and CRS354 devices; *) lte - added AT chat support for Telit LN960; *) lte - do not allow to run "scan" and "cell-monitor" commands if SIM is not present; *) lte - fixed modem port initialization on KNOT; *) ospf - properly set instance after upgrade from RouterOS v6; *) route-filters - added "suppress-hw-offload" parameter; *) route-filters - fixed "as-path" regexp matcher; *) ssh - made SSH work in VRF's; *) system - improved system stability if device is upgraded from RouterOS and/or RouterBOOT v6.41.4 or older; *) tile - improved system stability when sending EoIP packet over interface that is being disabled; *) wifiwave2 - fixed assignment of channel profiles to interfaces; *) wifiwave2 - fixed interface list matching in "access-list";
radek_kovacik Existuje někde na internetu porovnání ROS v7 proti v6, v čem jsou hlavní rozdíly a jaké funkce jsou tam navíc nebo naopak chybí? Něco málo je na i4wifi, ale detailnější popis základních rozdílů jsem zatím nenašel.
selic radek_kovacik Základní rozdíl je, že v7 nemá tolik zastaralé linuxové jádro a konečně je postupně zapracovávána podpora nových ovladačů pro wave2 čipsety. Takže, když se někde něco nepodělá, tak je výhled, že na wifi budou konečně rychlosti, co dosahuje ubnt již delší dobu 😅 Jinak to pro běžné uživatele umí to samé, co verze 6.48 a novější.
dacesilian Mám teď krátce v7.1rc6 na RB5009, funguje zatím všechno, co jsem potřeboval (VLANy, OSPFv2, firewall, posílání logů...). Při zobrazení provozu (aktuální rychlosti) v přehledu interface se Winbox zakousává (pár vteřin se čísla neaktualizují, pak se ukážou nuly a pak to zas chvíli běží). Tady je přehled, co to umí z routování.
krystofklima mam to zatím na jednom PC pokusne a vse chodi, balicky pro PC taky existuji...tak jak neni podpora ? je to Supermicro X11SSH a CPU nejake 4jadro ale do provozu bych ho zatim stejne jako jinou V7 nedal ;-)
yarda krystofklima Je na čase si přiznat, že x86/x64 platforma není pro tyto stroje dnes už na místě. V ROS se řeší spousta HW funkcí a ty se prostě nemají z principu CPUčkem dopočítávat. ROS 7.X na to bude tím spíš naroubován.
pgb Taky nechápu, na x86 se to dá normálně nainstalovat, na webu je instalátor. Bohužel to má takové divné neduhy, jako že mě třeba na x86 neukazuje linkový stav rozhraní, všechny stále up 🙂 ... Takže třeba OSPF na pád ethernetu zareaguje výrazně později. Další neznámou je jak hodně v mk ignorují chybové hlášky z kernelu a nedávají je do logu. Typicky třeba resety ethernetu na ubnt m jednotkách vidíte krásně v dmesgu a nikde jinde.... Na mk by se občas výstup dmesgu také hodil ale není no 🙁
krystofklima pgb noto se dá jednoduše odstranit. v PC verzi je totiž /interface ethernet disable-running-check=yes to se samozřejmě dá ručně přepnout. nevím proč, ale je to tak od začátku věků napříč některými verzemi, jak kdyby tam dva Lotyši dělali, jeden sudé a jeden liché verze ;-) ale pozor při vypnutí už jsem také zažil i na verzi 6 že se mi stroj kousl, nevím proč. po rebootu zase ok
krystofklima basty na hrane bych hlavne neriskoval verzi 7 vubec ;-))) tak domu do sklepa na wifi ;-)