Neseká se to. Ale jak jsem již zmínil, mají tam někde memoryleak a občas se to rebootne ... na přesnou závislost jsem zatím nepřišel, mám kusy stabilní i nestabilní. Snad je k tomu brzy dokopu. Je to softwarový problém.
Jinak si nestěžuji. Je to klikací, i když to má i CLI. Na co se ptáš u hybrid/trunk nevím, nemám problém, jednodušeji to asi vymyslet nelze. Je faktem, že u těchto switchů nepotřebuji ani (r/m)STP (ani ERPS), takže v tom neposloužím. Asi na to koukám jako na inteligentní POE panel s VLANy :-)
Ten switch čip toho umí spoustu. Přeci jenom míří do enterprise segmentu. Ale software je mířen jednodušeji.
Asi jediná věc, co mi tam chybí je podpora DDM na SFP. Typ to pozná, ale tím končí.
Měří i spotřebu, jak celkovou, tak na jednotlivých portech (krom osmičky, která je mírně lowcost).
POE je sice pasivní, ale ve všech variantách - 24V, 24VH (po 4 párech), 48V a 48VH (myslím, že ne vše na všech portech ani u těch větších typů, ty ale nepoužívám). Ale třeba Racom lze napájet ze všech portů (stačí mu 2 páry), Alcoma MP600X-PoE už potřebuje 4. A díky tomu, že je to pasivní tím lze napájet i AF/AT POE zařízení :-)
Docela rozumně vymysleli ten nejmenší typ. Je k tomu běžný napájecí zdroj, ale umí na jednom portu i poe-in - čili se to dá použít jako extender někam na stožár blíž k zařízením (dokonce na to mají i krabičku).
Napájení tak jak ho myslí oni jsem fyzicky nezkoušel. Ale výrobce (resp. jeden z majitelů) má vlastní ISP, kde to používá. Princip je ten, že to píchneš na baterii a paralelně nabíječ (plus pojistky). A v závislosti na napětí to pak umí odpojovat porty a nakonec se vypnout (a pak zase zapnout).
Sice je kupuji (ty se zdrojem, značené ala 250-DC), ale napájení máme buď IMCO nebo občas TinyControl.
Zkoušel jsem ukecat Discomp. Ale prý není zájem, tak nevím.
Varia-store.com je dle mě v pohodě, zatím žádný problém, ani s jednou reklamací (i když je to samozřejmě zdlouhavější, než něco místního). Ale stejně mám takovéto věci skladem, tak mě to zase tolik netrápí.
S cenou to je už horší ... ale řekl bych, že to za to stojí.